1. Základní ekonomické pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
 Je souhrn všech výrobních a nevýrobních odvětví  Člení se do čtyř sfér  Primárnímateriální výroba  Sekundárnímateriální výroba  Terciálnínemateriální.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Potřeby lidí 2.hodina.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Mikroekonomie I Formování trhu
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Členění NH Ukazatelé hodnocení NH
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Marketingové prostředí
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Statky a služby CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

1. Základní ekonomické pojmy Základní ekonomické otázky Ekonomické systémy Subjekty ekonomických systému Potřeby Statky Služby Hospodářský proces

Základní ekonomické otázky Každá společnost musí řešit: ۩ co vyrábět – jaké výrobky, služby a v jakém množství (omezené zdroje) ۩ jak vyrábět – jaká technologie, které zdroje čerpat, které dovážet a v jaké míře ۩ pro koho vyrábět – kdo bude spotřebitelem, jak rozdělit vyrobené statky a služby mezi lidi ke spotřebě

Ekonomické systémy Zvykový systém – ekonomické rozhodování a chování člověka se řídí podle zvyků, obyčejů a tradic (dávná historie, ale např. i u nás prodej vánočních kaprů) Příkazový systém - stát rozhoduje o všech hospodářských otázkách prostřednictvím příkazů (pětileté plány), základem je společenské vlastnictví výrobních prostředků

Ekonomické systémy Tržní systém – ekonomika řízená je tzv. tržním mechanismem - nabídka a poptávka po zboží Smíšený systém – do tržního prostředí zasahuje stát a zmírňuje dopady tržního systému

C. Subjekty ekonomického systému Domácnost – subjekt, který uspokojuje své potřeby, nakupuje výrobky a služby a prodává svou pracovní sílu. Cílem je maximalizace svého užitku Firma – subjekt, který prodává výrobky a služby a nakupuje výrobní faktory. Jejich cílem je maximalizace svého zisku Stát – subjekt, který vybírá daně, sestavuje státní rozpočet, přerozděluje veřejné finance, vytváří legislativu

Potřeby Potřeba – pocit nedostatku, který chceme odstranit Potřeby jsou rozmanité, základní biologické potřeby má každý člověk Potřeby se mění s věkem, vzděláním, v souvislosti s životní úrovní. Uspokojením jedné potřeby vzniká potřeba další

Jsou uspokojovány hmotnými statky, např. potřeba jídla zbytné Klasifikace potřeb biologické Jíst, pít, spát hmotné Jsou uspokojovány hmotnými statky, např. potřeba jídla zbytné Člověk je nepotřebuje ke svému životu, může je omezit nezbytné Musí být uspokojeny kulturní Četba, cestování, vzdělávání

Maslowova teorie potřeb Potřeba seberealizace (koníčky, zájmy) Potřeba uznání, uspokojení z práce (ocenění práce) Sociální potřeby (láska, přátelství) Existenční jistoty (práce, bydlení, peníze) Biologické potřeby (jíst, spát, pít, sexuální p.) Pořadové čísloTématický okruhPočet hodinPoznámka

Statky „Statek“- předmět, věc a hodnota, která může uspokojovat lidské potřeby Statky se dělí: hmotné – výsledek lidské činnosti (rohlík, auto, televize …) nehmotné – duševní výtvory člověka (vzdělání, kulturní, sportovní zážitek, cestování ….)

A) spotřební – slouží k uspokojení potřeb Statky volné – nacházejí se volně v přírodě, nemusí se za ně platit (voda, vzduch, lesní plody ….) ekonomické – jsou produkty lidské práce, musí se za ně platit (balená voda, chléb, auto) A) spotřební – slouží k uspokojení potřeb B) kapitálové – slouží k další výrobě C) veřejné – stát je poskytuje jakoby zdarma, prostředky na ně získává z daní

Statky Nemovitosti – věci spojené se zemí pevným základem (budovy, pozemky, stavby) Movité věci – všechny ostatní statky (jsou přemístitelné)

Služby Uspokojují lidské potřeby, jsou výsledkem cizí lidské činnosti a dělí se na: osobní – týkají se osoby člověka (změna vzhledu, úrovně vzdělání …) věcné – týkají se změny vlastností výrobků, zboží (oprava televizoru, automobilu, vymalování bytu ….)

Hospodářský proces Hospodářský proces - výroba statků a poskytování služeb za úhradu. Neustále se opakuje. Má tyto fáze: Výroba Rozdělování a přerozdělování Směna Spotřeba

1. Výroba K výrobě jsou zapotřebí tři základní výrobní faktory: Lidská práce – pracovní síla Přírodní zdroje Kapitál

2. Rozdělování a přerozdělování Ti, co se výroby účastní, očekávají za svou práci odměnu (mzda, zisk) Část z těchto peněz musí odvést do státního rozpočtu ve formě daní Těm, co se výroby neúčastní (nezaměstnaní, nemocní, důchodci), se část daní přerozdělí (podpory v nezaměstnanosti, sociální a nemocenské dávky, důchody)

3. Směna Pokud jsou spotřebitelé ochotni koupit statky a služby za danou cenu, pak dochází ke směně (peníze za zboží, zboží za zboží) a výrobce dosáhne zisk

4. Spotřeba Konečně dochází k uspokojení potřeb

Základní výrobní faktory 1. Pracovní síla Nositelem pracovní síly je člověk – využívá své duševní a fyzické schopnosti k práci – má kvalifikaci Mzda - odměna za vykonanou práci Nominální mzda – množství peněz, které dostanu na výplatu Reálná mzda – množství statků a služeb, které si mohu za výplatu koupit Minimální mzda – 8 500 Kč

Dělba práce Dělba práce – rozdělení práce na různé činnosti (pásová výroba) Společenská dělba práce: lov zemědělství řemesla obchod Přirozená dělba práce - např. ženy x muži Specializace – zaměření se na určitou činnost Kooperace – spolupráce Koordinace - řízení

2. Přírodní zdroje Nerostné bohatství, lesy, půda, voda, vzduch, sluneční energie – jsou velmi vzácné, protože jsou omezené Obnovitelné – lesy, půda Neobnovitelné – zásoby uhlí, ropy

3. Kapitál vše, co vkládáme do výroby, abychom dosáhli zisk, zjednodušeně peníze, které přinášejí další peníze. Členění kapitálu: Hmotný – výsledek lidské práce, přináší zisk (budovy, stroje) Finanční – peníze, úvěry, cenné papíry, přináší úrok