Léčebná výživa Léčba chronických ran a prevence malnutrice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Konference se zaměřením
Základy intenzivní medicíny
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
Zásady výživy sportovce
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
IMMUBLEND.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Potraviny pro zvláštní výživu
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Enterální a parenterální výživa
Akutní metabolický stres
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.
Enterální a parenterální výživa Jana Stávková Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Základy umělé výživy Mgr. Jana Spáčilová
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice.
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Léčebná výživa - podzim 2016 Jana Spáčilová
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Léčebná výživa Léčba chronických ran a prevence malnutrice Metody nutriční podpory Enterální a parenterální výživa v intenzivní medicíně Michaela Hamrová Nutriční terapeutka FN u sv.Anny v Brně

Příčiny vzniku malnutrice Nedostatečný přívod potravy Poruchy vstřebávání Poruchy trávení Metabolické poruchy Zvýšené ztráty Zvýšená potřeba živin a energie

Kdy je ztráta tělesné hmotnosti významná ? Zhubnutí > 10 %/ 6 měsíců > 7,5 % / 3 měsíce > 5 % / 1 měsíc Pokud je pokračující Provázené nekompletním příjmem stravy A porušením funkce slabostí, únavností, sníženou výkonností

Malnutrice Klasické dělení Energetická- marasmus Proteinová – kwashiorkor Současné dělení Nekomplikovaná – nestresové hladovění, charakteru marasmu Komplikovaná – stresové hladovění-kwashiorkor-like malnutrice

Nekomplikované hladovění Během týdne dochází k postupným adaptačním metabolickým změnám Pokles bazálního metabolismu, snižuje se celkový energetický výdej až o 40% Dochází ke snížení hormonální aktivity štítné žlázy s projevy hypothyreózy Dochází k redukci celkové hmotnosti s úbytkem aktivní svalové hmoty

Nekomplikované hladovění Ztráta svaloviny-signifikantní po 2 týdnech Postupná deplece tuku Ztráta viscerální bílkoviny (prealbumin,transferin,CHE,alb), později- atrofie orgánů (játra, střevo) Zvyšuje se tvorba ketolátek v játrech, ty se tak dostávají do krevního oběhu a stávají se hlavním energetickým substrátem zejména pro mozek

Stresové (komplikované) hladovění Odezva organizmu na kombinaci hladovění + zánět Při intenzivní zánětlivé reakci se může vyvinout v průběhu několika dnů Výrazné metabolické změny, dominuje katabolismus Spotřebovávány jsou především bílkoviny Vyvíjí se inzulínová rezistence s hyperglykemií Hmotnost organismu se nemusí snižovat (edémy) Riziko: hrozí mnohočetné orgánové selhání

Porucha metabolismu elektrolytů Vlivem hladovění a zvracení deficit Na, Cl Současný deficit K, P, Mg Pozor na refeeding syndrom Při realimentaci nemocných je důležité správné doplňování těchto elektrolytů

Způsoby stanovení potřeby energie 25-30 kcal/kg ( 105 – 125 KJ/kg) počítáno na aktuální těl.hmotnost, u zkreslené hodnoty otoky počítáme s původní hmotností Nepřímá kalorimetrie Prediktivní rovnice (HB)

Výživová potřeba nemocného s PEM Obvykle je vysoká potřeba energie a zvláště vysoká potřeba bílkovin 1,5 g/kg, ale někdy až 2,0 g/kg Ani celá dieta č.3 nemusí stačit pokrýt nároky pacienta s PEM na bílkoviny ! Může být zvýšená potřeba některých vitamínů multivitaminové tablety 10

Zásady správného užívání nutričních doplňků formou sippingu Vysvětlit pacientovi důvod podávání a výhody sippingu Pacient by měl mít informaci o složení a výživové hodnotě přípravku Motivovat pacienta k pravidelnému každodennímu užívání nutričního doplňku Popíjet po malých jednotlivých dávkách (slámkou, po doušcích) Pacient by nikdy neměl vypít celé balení naráz

Zásady správného užívání nutričních doplňků formou sippingu u diabetiků s malnutricí Výživná dieta a sipping mohou být důležitější, než striktní dodržování diabetické diety Dobrá tolerance nediabetických přípravků, aniž by docházelo k nárůstu glykémie Vždy však je nutno trvat na popíjení po malých dávkách a kontrolovat kompenzaci cukrovky V případech špatné kompenzace cukrovky je na místě užívání diabetických přípravků, které obvykle místo maltodextrinu obsahují škrob a fruktózu a přispívají tak k lepšímu profilu glykémií

Nežádoucí účinky sippingu Nejsou časté Projevují se především v oblasti zažívacího traktu a ve většině případů mají přechodný charakter Pokud se objeví průjem, jeho příčinou často není samotná výživa, ale může jít o dysmikrobii po antibioticích, mukozitidu po cytostaticích či ozařování nebo o nežádoucí účinky léků Ve sporných případech snížit dávku sippingu nebo krátkodobě přerušit a později nahradit přípravkem jiného složení Občas žaludeční nevolnost nebo nadýmání

Gastrická sondová výživa (podávání výživy do žaludku) Metody podávání výživy do žaludku Nazogastrická sonda (NGS) Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) Chirurgická gastrostomie Gastrická aplikace je vždy upřednostňována, protože dochází k plnému využití gastrointestinálního traktu

Jejunální výživa (podávání výživy přímo do tenkého střeva) Metody podávání výživy do tenkého střeva Nazojejunální sonda (NJS) Perkutánní gastro – jejunostomie (PEJ) Punkční jejunostomie Způsob podávání enterální výživy je zásadně kontinuální 15

Možné způsoby aplikace výživy Kontinuální podávání Intermitentní podávání Bolusové podávání

Kuchyňsky připravená tekutá dieta (mixovaná strava) Pro obsah živin neplnohodnotná a nedostatečná Je sice o něco levnější než přípravky enterální klinické výživy, ale její nutriční hodnota je menší, zejména vzhledem k nízkému obsahu bílkovin a vitamínů Mixovaná strava je navíc při podávání do sondy často dále ředěna do velkého objemu, který pak pacient reálně nedostane Lze akceptovat snad jen v domácí péči cestou PEG

Problémy sondové výživy Nejčastější poruchy motility Gastroparéza (vysoké odpady) NJS nebo krátké přerušení EV Subileosní stav (bolesti břicha) změna startovacího režimu, teplota EV - nepodávat chladné Řešení motility Prokinetika, časné podání EV Polymerní x oligopeptická EV

Proplachy tenké výživové sondy Pravidelné intervaly, průměrně každých 6 hodin Lze použít sterilní vodu nebo čerstvě uvařený slabý ovocný čaj či převařenou vodu po zchladnutí Nepoužívat fyziologický roztok kvůli jeho kyselému pH a riziku sražení výživy v sondě a ucpání sondy Nedoporučuje se také používat kyselé šťávy, džusy, zelené, černé nebo bylinkové čaje

Proplachy tenké výživové sondy Nazojejunální výživovou sondu propláchnout pouze sterilní lékárenskou vodu (aqua pro injectione) Při bolusovém podávání enterální výživy je nezbytné propláchnout výživovou sondu po každé podané dávce enterální výživy Při kontinuálním podávání enterální výživy je třeba výživovou sondu propláchnout vhodným roztokem po každém zastavení výživy, i po jejím krátkém přerušení  

Předcházení riziku aspirace výživy Vdechnutí výživy hrozí zejména nemocným s porušeným vědomím, nespolupracujícím, ležícím, zesláblým pacientům, zvláště pak při podávání výživy v noci v horizontální poloze pacienta Proto všem nemocným, kterým aplikujeme výživu i v noci, doporučujeme zvýšenou polohu horní části těla v úhlu 30° nad podložkou U nemocných s vysokým rizikem aspirace děláme raději noční pauzu

Dělení parenterální výživy Podle formy : vaky komerčně vyráběné dvoukomorové nebo tříkomorové systém all-in-one (vše v jednom – ve vaku jsou obsaženy aminokyseliny, tuky, cukry) Podle místa podání : periferní výživa (podávaná do periferní žíly) centrální výživa (podávaná do centrální žíly – nejčastěji vena subclavia) Podle složení: doplňková parenterální výživa (nekryje celou denní potřebu všech živin) plná parenterální výživa (obsahuje všechny složky výživy)

Obecná charakteristika PV Žádný z uvedených systémů neobsahuje aminokyselinu glutamin, možno přidat ve formě dipeptidu alanyl-glutaminu (Dipeptiven) Systém samostatných lahví (multibottle system) je nevýhodný, zastaralý a není doporučen; při celkovém propočtu nákladů nevede k úsporám, je tedy nevýhodný i ekonomicky

Obecná charakteristika PV Žádný z výše uvedených přípravků primárně neobsahuje vitamíny ani stopové prvky! Přidávají se do PV až na oddělení, těsně před podáním nemocnému Cernevit amp. Multibionta amp. vitamín K je nutno podávat zvlášť ve formě Kanavitu inj. (1/2 amp.=5.000 mg/týden) Tracutil amp. 10 ml Vak obsahující vitamíny a stopové prvky je doporučeno zakrývat před světlem

Bezpečnostní podávání AIO Kontrola vzhledu směsi Směs musí mít homogenní mléčný vzhled Může obsahovat dutinky vzduchu Tvorba tukových kapek nebo vznik olejové vrstvy (koalescence) představují kontraindikaci podání nemocnému Kontrola data expirace

Použitá literatura Bible předpisů zdravé výživy James F. Balch, Phyllis A. Balch / Nakladatelství PRAGMA, 1998 Vitamíny a prevence Antonella Fantó / Nakladatelství DONA, 1992 Fit s vitaminy Klaus Oberbeil / Knižní klub, 1997 Abc zdravé výživy Pavel Stratil / Vydal autor, Brno, 1993 Nová výživa Dr. Michael Colgan / CaliVita (Bohemia), s.r.o., 2000 Vztah výživa a zdraví, Boj s kilogramy RNDr. Petr Fořt, CSc. / CaliVita (Bohemia), s.r.o., 1995 Byznys se zdravím Jarmila Průchová / Nakladatelství Interkontaktservis Praha, 1992 Praktická diagnostika Marcel Černoch / Nakladatelství Poznání, 2001      Alternativní medicína Jiří Janča / Nakladatelství Eminent, 1993

Děkuji za pozornost