Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno, 22. 11. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Národní systémy na odhalování plagiátů Jitka Brandejsová, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Plagiátorství na vysokých školách, APUA, Brno,
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Citace, citování Plagiátorství
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Diplomový seminář úvodní přednáška
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
EVŠKP na MZLU v Brně Milan Šorm
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Koordinátoři ICT Organizační informace
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Bakalářská práce Zbyněk Svozil. Charakteristika bakalářské práce Bakalářská práce je v bakalářských studijních programech nejzávažnější písemnou prací,
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Diplomový seminář úvodní přednáška
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Diplomový seminář úvodní přednáška
Diplomový seminář úvodní přednáška
Transkript prezentace:

Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,

Projekt zpřístupňování eVŠKP na Univerzitě Palackého v Olomouci Marie Sýkorová Knihovna Univerzity Palackého

Obsah  Výchozí situace na UP  Rozvojový projekt  Analýza stavu  Výběr systému pro úložiště  Výsledky jednání

Výchozí situace  Novela zákona č. 111/1998 Sb. VŠ zákona.  Dlouhodobý záměr UP v Olomouci na období tento cíl: „Záměrem Univerzity Palackého je vybudovat ve spolupráci s ostatními knihovnami univerzit v České republice celostátní depozitář šedé literatury (archiv vysokoškolských kvalifikačních prací studentů a vysokoškolských pracovníků) v elektronické podobě.“

Rozvojový projekt Cíle  2006 Analýza stavu, vytvoření organizačního rámce, výběr a nákup HW a SW.  2007 Zkušební provoz na vybraných fakultách.  2008 Plný provoz na všech fakultách, prezentován fulltextovou databází.

Analýza stavu  Celkový počet jednotlivých typů kvalifikačních prací na UP v roce 2005  Průměrný rozsah podle jednotlivých typů prací  Počet odevzdávaných výtisků jednotlivých prací  Kde jsou práce uloženy  Jak jsou práce zpřístupněny  Vyjmenujte jiné než tištěné formy závěrečné práce a jejich počet v roce 2005  Jsou netištěné formy práce uchovávány a jak?  Odevzdávají se práce v elektronické podobě?

 Jsou práce v elektronické podobě odevzdávány v jednom souboru nebo ve více souborech?  Je zadání práce součástí práce?  Podle jaké normy píše autor (student) práci? (např. ČSN ISO 690, Kompendium psaní a publikování v kinantropologii, apod.)  Termíny obhajob  Údaje jsou na titulním listu  Bibliografická identifikace  Další strany

Návrh povinných údajů, umístěných na titulním listě a dalších stránkách  Univerzita Palackého v Olomouci, fakulta  Studijní program a studijní obor  Název práce  Typ práce  Autor  Datum vytvoření (odevzdání) práce  Vedoucí/ školitel práce  Katedra zadávající téma  Forma studia

Bibliografická identifikace  Jméno a příjmení autora  Název práce  Pracoviště  Vedoucí/ školitel práce  Rok obhajoby práce  Abstrakt  Klíčová slova  Počet stran  Počet příloh

Bibliographical identification  Autor’s first name and surname  Title  Department  Supervisor  The year of presentation  Abstract  Keywords  Number of pages  Number of appendix

Nové prvky  Jazyk  Název přidělované hodnosti  Zadání práce  Prohlášení  Poděkování

Výběr systému pro úložiště Požadavky  Standardy běžné pro budování digitálních knihoven.  Plnohodnotný tenký klient přes http protokol.  U textových formátů umožnit indexaci a fulltextové vyhledávání.  Ukládání metadat v kódu UTF-8.  Server pracující na operačním systému unixového typu a na standardním, dobře dokumentovaném databázovém systému.

 Možnost libovolných definic vstupních /výstupních filtrů pro dávkový import/export dat.  Stabilní dlouhodobý provoz v heterogenním síťovém prostředí.  Doložitelná zkušenost poskytovatele s instalací a provozem systému v institucích různého typu, schopnost provozovat systém i na serverech a sítích zákazníka.  Schopnost poskytovatele pružně reagovat na požadavky na změny chování systému v souvislosti s vyvíjejícími se standardy.

Závěry posledního jednání  Podoba směrnice rektora.  Základním formátem je kvalifikační práce v elektronické podobě.  VŠKP je odevzdaná vložením do STAGu a potvrzením odevzdání.  O práci s utajovanými skutečnostmi rozhodne fakulta.  Za správnost, úplnost a identičnost dat elektronické a tištěné verze odpovídá student.

Děkuji Vám za pozornost.