Vybrané oblasti sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální diferenciace
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
MARKETINGOVÝ MIX.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ekonomika – základní pojmy.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Subjekty a objekty veřejných politik
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Teorie fiskálního federalismu
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do problematiky sociální politiky
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Transkript prezentace:

Vybrané oblasti sociální politiky Vzdělávací politika Rodinná politika Bytová politika

Vzdělávací politika

Vzdělání Vzdělání patří mezi klíčová témata současného globalizovaného světa, a to jak v kontextu ekonomickém, tak sociálním a kulturním. Vzdělání je chápáno jako vstupní brána jednotlivců na trh práce, prostřednictvím kterého realizuje jednotlivec, a potažmo celá ekonomika, určitý přínos.

Vzdělávání v evropské dimenzi Úkol vzdělávání v evropské dimenzi je spatřován v tom, že musí přispět k rozvoji evropského občanského vědomí, které je zakotveno na společných hodnotách solidarity, demokracie, rovnosti příležitostí a vzájemného respektování.

Postavení vzdělání ve společnosti Vzděláním člověk získává schopnosti k výkonu profese, dispozice pro další vzdělávání, sebevzdělávání a absorbování nových vědeckých a odborných poznatků. Vzdělání vytváří předpoklady pro vyšší adaptabilitu pracovníků a zvyšuje tím jejich mobilitu.

Vzdělávání jako pozitivní externalita Vzdělávání v podstatě působí jako pozitivní externalita, ze které má prospěch každý subjekt. Vzdělaní lidé v každém státě jsou předpokladem pro: další hospodářský rozvoj, snadnější adaptabilitu (jsou flexibilnější) na měnící se poměry trhu práce, snadnějšího zvládání nových a náročnějších technologií v národním hospodářství, zajištění produkce kvalitních statků všeho druhu.

Funkce vzdělávání Preventivní funkce vzdělávání Nápravná funkce vzdělávání Z jiných úhlů můžeme hovořit o: Socializační funkci vzdělávání Kvalifikační, profesionalizační, produktivní či ekonomické funkci vzdělávání Často se používá rozlišení vzdělávání na: ekonomickou a sociálně kulturní funkci

Vzdělávací politika Vzdělávací politikou rozumíme souhrn konkrétních činností a opatření, kterými zejména stát, ale i další subjekty usilují o optimální naplnění rolí, které vyplývají z postavení vzdělání ve společnosti.

Vzdělávací politika Vzdělávací politikou máme na mysli zejména zásadní legislativní opatření týkající se vzdělávacího systému společnosti, které se projevují v řadě skutečností, zejména pak: v rozhodování o vzdělávacích institucích, v přístupu ke vzdělání (zajištění rovných šancí), v obsahu a cílech vzdělávání, ve způsobech financování.

Cíle vzdělávací politiky Cílem vzdělávací politiky je : zabezpečit rozvoj poznávací a duchovní kapacity populace, jejího poznatkového a dovednostního fondu a zabezpečit i rozvíjet hodnotové orientace lidí.

Principy vzdělávací politiky Princip celoživotního vzdělávání Princip rovných šancí v přístupu ke vzdělávání Princip individualizace a diferenciace ve vzdělávání Princip internacionalizace ve vzdělávání

Vzdělávací systém Vzdělávací systém reprezentuje dynamickou integraci vzdělávacích programů od nejnižší úrovně až po úroveň nejvyšší, která je dostupná prostřednictvím komplexu nejrůznějších vzdělávacích institucí. Role vzdělávacích institucí zpravidla odpovídá úrovni, na které se ve vzdělávacím systému nachází a typu vzdělávací instituce, kterou reprezentuje, tj. vertikální a horizontální zařazení.

RODINNÁ POLITIKA

Rodina jako nejstarší a základní sociální jednotka ve společnosti plní významné společenské funkce a požívá ve většině států zvláštní podpory prostřednictvím opatření rodinných politik.

Rodinná politika v jednotlivých státech může sledovat více cílů,které se vztahují: na rodiny jako celek,  nebo na jednotlivé skupiny rodin, jež mají určité potřeby, nebo trpí zvláštním zatížením.

Tři systémy rodinných politik Liberální systém Sociálně-tržní systém Univerzalistický systém

Liberální systém rodinné politiky  předpokládá především zodpovědnost občana za jeho rozhodnutí, a garantuje tak státní podporu pouze rodinám s nejnižšími příjmy, jež se nacházejí v pásmu chudoby,  role státu, jako subjektu rodinné politiky, je v tomto systému výrazně doplněna aktivitami nestátních subjektů.

Sociálně-tržní systém rodinné politiky sociální potřeby rodin by měly být primárně uspokojeny na základě pracovních výkonů a zásluh, státní podpora rodin je pak poskytována i na základě testování příjmů rodin a na společensky uznané minimální úrovni jednotlivých potřeb rodin, vedle významné role samotného státu je zde vytvářen dostatečný prostor i pro působení nestátních subjektů.  

Univerzalistický systém rodinné politiky často zahrnuje státní podporu převážné většiny nebo i všech rodin nezávisle na tom, zda jsou sociálně potřebné, je založen na značném rozsahu redistribuce s dominantní úlohou státu a potlačením nebo až totálním omezením nestátních subjektů v podpoře rodin.

Bytová politika

Bydlení patří k základním a nejvýznamnějším lidským potřebám, za bydlení se považuje způsob jakým lidé užívají obydlí, tedy jak v něm žijí, lze označit jako proces, který slouží k uspokojování bytových potřeb lidí, je jedním z charakteristických znaků stylu života lidí a jeho standardu.  

Bytová politika státu Nejčastěji charakterizována jako: systém poptávkově orientovaných podpor, nabídkově orientovaných iniciativ a přímých zásahů státu na bytovém trhu, které jsou nutné k optimální alokaci bytu jako statku, jenž je specifický svou komplexností, pevným umístěním v prostoru, mimořádně dlouhou dobou životnosti a potřebou tohoto statku k realizaci osob a rodin v moderní společnosti.

Bytová politika Systémy se odlišují se v zásadě podle toho: V rámci přístupů k bydlení a bytové politice jsou v praxi možné tři základní systémy. Systémy se odlišují se v zásadě podle toho: jak je vnímána a respektována myšlenka sociální spravedlnosti, zda je upřednostňována zásluhovost, potřebnost či rovnost.

Systémy bytové politiky v zemích EU liberální systém korporativní systém univerzalistický systém Systémy bytové politiky v zemích EU 

Liberální systém bytové politiky preferuje zásluhovost, předpokládá ze strany občanů přijetí vysoké míry odpovědnosti za zajištění potřeb bydlení, prioritní je zde osobní soběstačnost, formální svoboda, rovné podmínky a šance.  

Korporativní systém bytové politiky staví na myšlence solidarity a subsidiarity, systém využívá jak soukromých zdrojů, tak i různých dotací a podpor založených jak na solidaritě státu, tak na solidaritě nižších společenství – obcí, družstev. zdůrazňuje zejména činnost nestátních neziskových organizací.  

Univerzalistický systém bytové politiky je založen na celospolečenské solidaritě na zajišťování potřeby bydlení v převážné míře z veřejných zdrojů, stát vstupuje do sféry bydlení, zabezpečuje nejen výstavbu levných bytů, ale nese i část nákladů spojených s jejím provozem, chápe bydlení jako veřejnou sociální službu.  

Bytová politika v zemích EU Bytová politika v každé zemi je nutně vždy kombinací uvedených tří systémů.  Zajištění odpovídajícího bydlení pro různé skupiny obyvatelstva se výrazně liší. Např. bydlení pro bohaté, střední vrstvu, sociálně potřebné, skupiny lidí, kteří se ocitají na periferii společnosti apod.

Sociální bydlení Za sociální bydlení se ve většině evropských států obvykle považuje: veřejný sektor nájemního bydlení, který je ve vlastnictví obcí nebo i státu a je určen sociálně potřebným skupinám obyvatelstva, které si především z příjmových nebo i jiných důvodů nemohou zajistit bydlení na bytovém trhu. formy bydlení, které umožňují méně nákladné bydlení.  

Nástroje bytové politiky Nástroje jimiž stát intervenuje na trhu s byty můžeme rozlišit jako: Nástroje univerzální Nástroje selektivní