VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o hospodaření energií - současnost a budoucnost
Advertisements

Energetický management budov
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Aktivní domy a inteligentní regiony
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Ing. Jan Pejter ENVIROS, s.r.o., Praha
Energetická náročnost budov
Energetický audit, PENB
Energetická náročnost budov
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TZ přednáška Otopné soustavy
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Principy a souvislosti TNI CEN/TR Den ÚNMZ 2010
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Hodnocení energetické náročnosti budov
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV A BUDOVY S TÉMĚŘ NULOVOU SPOTŘEBOU ENERGIE
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Úspory energie a regenerace
TZ přednáška Otopné soustavy
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Modelování energetických systémů budov
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování. 1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetická certifikace budov Karel Srdečný EkoWATT
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
TECHNICKÉ SLUŽBY BAHOZA s. r. o. Klimatizační jednotky tramvajových vozidel Ing. Ladislav Meluš.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Speciální izolace BJ13.
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
Energetická náročnost budov
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Transkript prezentace:

VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Předseda STP REHVA Vice-president EPEE Congress Prague 2008

Globální oteplování… Figure 3.1. Annual anomalies of global land-surface air temperature (°C), 1850 to 2005, relative to the 1961 to 1990 mean for CRUTEM3 updated from Brohan et al. (2006). The smooth curves show decadal variations (see Appendix 3.A). The black curve from CRUTEM3 is compared with those from NCDC (Smithand Reynolds, 2005; blue), GISS (Hansen et al., 2001; red) and Lugina et al. (2005; green). EPEE Congress Prague 2008

Výchozí stav Budovy spotřebovávají více než 40% energie v Evropě – více než doprava a průmysl EPEE Congress Prague 2008

Směrnice 2002/91/EC “o energetické náročnosti budov“ Hlavní požadavky: obecný rámec metody výpočtu integrované energetické náročnosti budov; použití minimálních požadavků na energetickou náročnost nových budov; použití minimálních požadavků na energetickou náročnost velkých stávajících budov v případě větší modernizace; energetická certifikace budov; pravidelné inspekce kotlů a klimatizačních systémů v budovách; ÚČEL: Stanovit základní nástroje snižování energetické náročnosti: Opatření k nízké energetické náročnosti nových a větších stávajících renovovaných budov (EPBD čl. 4, 5 a 6). Energetické průkazy budov (EPBD čl. 7) Inspekce kotlů a vzduchotechnických zařízení (EPBD čl. 8 a 9). EPEE Congress Prague 2008

Obecný rámec pro výpočet energetické náročnosti budov dle 2002/91 … Metoda výpočtu energetické náročnosti budov musí zahrnovat alespoň tato hlediska: a) tepelné vlastnosti budovy (obvodový plášť, vnitřní příčky apod.). Tyto vlastnosti mohou rovněž zahrnovat průvzdušnost; b) zařízení pro vytápění a zásobování teplou vodou, včetně jejich izolačních vlastností; c) klimatizační zařízení; d) větrání; e) zabudované zařízení pro osvětlení (zejména nebytový sektor); f) umístění a orientace budovy, včetně vnějšího klimatu; g) pasivní solární systémy a protisluneční ochrana; h) přirozené větrání; i) vnitřní mikroklimatické podmínky, včetně návrhových hodnot vnitřního prostředí. EPEE Congress Prague 2008

Co je to ENB? energetická náročnost budov je: u existujících staveb množství energie skutečně spotřebované u projektů nových staveb nebo projektů změn staveb, na něž je vydáno stavební povolení, vypočtené množství energie v obou případech se jedná o energii potřebnou při standardizovaném užívání budovy, zejména energie na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a úpravu parametrů vnitřního prostředí klimatizačním systémem a osvětlení. - §2 Zákon č. 406/ 2006 Sb., o hospodaření energií normovým (standardizovaným) užíváním budovy - užívání v souladu s normovými podmínkami vnitřního a venkovního prostředí a provozu stanovenými v platných technických normách a jiných předpisech EPEE Congress Prague 2008

Způsoby stanovení ENB Bilanční hodnocení je založeno na výpočtu potřeb energií po jednotlivých časových úsecích ročního provozu (měsíc) podle jednotných okrajových podmínek (zatížení budovy z hlediska provozu) Operativní hodnocení stávajících budov je založeno na využití stávajících potřeb energií EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Bilanční hodnocení >> v ČR se hodnotí dle vypočtených hodnot… Využití některých ze stávajících nástrojů? Vede k aplikaci simulačních výpočtů, jazyková bariéra, časová náročnost výpočtu… Dynamické modely (ESP-r, DesignBuilder…) Národní kalkulační nástroj NKN Stanovení roční spotřeby energie pro účely posuzování budov Zařazení budovy do klasifikační stupnice

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Výpočtová metoda Zónový výpočet ustáleného stavu energetické rovnováhy 12 reprezentativních dnů s hodinovým krokem Dynamické vlastnosti jsou vyjádřeny činitelem využití tepelné kapacity budovy, účinností systémů technických zařízení budovy a účinností využití tepelných zisků EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR STANOVENÍ POTŘEBY ENERGIE Vytápění Ohřev TV Chlazení STANOVENÍ SPOTŘEBY ENERGIE Vytápění – zdroj tepla Ohřev TV – zdroj přípravy TV Chlazení – zdroj chladu Osvětlení OZE, KVET EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Vstupní údaje pro výpočet 1. Budova Tepelně - technické řešení konstrukcí budovy Zónování budovy na jednotlivé provozní celky.Budova, nebo její část je zónou, pokud Je zásobována ze stejné skladby energetických systémů budovy (užití energie v zóně je stejné) má stejný režim provozu užívání, liší se např. ve vnitřních podmínkách, provozu, využití, apod. EPEE Congress Prague 2008

2. Energetické systémy Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Vstupní údaje pro výpočet 2. Energetické systémy Vytápění Popis zdrojů,distribučních soustavy, emise tepla Chlazení Popis zdrojů,distribučních soustav, emise chladu Vzduchotechnika Popis jednotlivých VZT zařízení Příprava teplé vody Zdroj, distribuce Osvětlení Popis osvětlovací soustavy a způsobu ovládání Účinnost výroby, distribuce, regulace Pomocné energie EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Vstupní údaje pro výpočet 3. Klimatické údaje průměrná venkovní teplota θe,k °C průměrná teplota zeminy θe,G °C měrná vlhkost vzduchu xe g/kg průměrná teplota/měsíc θe,k °C návrhová teplota θe °C doba slunečního svitu tsol,h h intenzita slunečního záření Is W/m2 Syntetická data Čtyři klimatické oblasti analogicky k ČSN 730540-3, Příloha H1. EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Vstupní údaje pro výpočet 4. Standardizovaný profil užívání obecné údaje (typ zóny, časový provoz zóny…) vytápění (vnitřní výp. teplota v režimu vytápění, útlumu, provozní doba vytápění…) chlazení (vnitřní výp. teplota v režimu chlazení a mimo provozní dobu, teplota přiv. vzduchu…) větrání (doba provozu větrání, množství a teplota vzduchu…) vnitřní tepelné zisky (počet a přítomnost osob, pomocné energie…) osvětlení (doba využití denního světla a bez denního světla, měrná roční spotřeba elektřiny na osvětlení…) EPEE Congress Prague 2008

Výpočet dodané energie EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Výsledky výpočtu - hodnocení SPOTŘEBA ENERGIE Klasifikační třídy EN hodnocení energetické náročnosti budovy podle vyhlášky č. 148/2007 Sb., v kWh/m2 CELKOVÁ DODANÁ ENERGIE DO BUDOVY zahrnující energii dodanou pro Vytápění a větrání, chlazení, vlhčení, osvětlení, OZE, KVET a pomocnou energii potřebnou na provoz systémů EPEE Congress Prague 2008

Výpočet energetické náročnosti budov v ČR Výsledky výpočtu - hodnocení CELKOVÁ DODANÁ ENERGIE DO BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY GRAFICKÉ ZÁZORNĚNÍ PRŮKAZU ENB PROTOKOL PRŮKAZU ENB EPEE Congress Prague 2008

Děkuji za pozornost prof.Ing.Karel Kabele,CSc. ČVUT – FSv, katedra TZB http://tzb.fsv.cvut.cz EPEE Congress Prague 2008 18