Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
Kariérové poradenství
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
května 2012 Workshop ”Bilan de competences” for job seekers: exchange of international experiences and application of new findings in public employment.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Bilanční diagnostika pro uchazeče o zaměstnání: výměna zahraničních zkušeností a aplikace nových poznatků do praxe Úřadu práce ČR Tento projekt je financován.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Organizační struktura
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Praxe ve školní psychologii
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Kariérové poradenství v českém středním školství
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Klíčové aktivity projektu
Kariérové poradenství a podnikavost
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Vybrané závěry z 1. mezinárodního workshopu konaného ve dnech

Teoretická východiska bilanční diagnostiky v ČR:  Teorie Donalda Supera  Na národní úrovni:  činnost Ústavu lidské práce  poradenství k volbě povolání poskytované v pedagogicko- psychologických poradnách  teorie osobnosti Oldřicha Mikšíka ( ) a nástroje psychologické diagnostiky vycházející z této teorie  Francouzský systém bilance kompetencí

Teoretická východiska bilance kompetencí ve Francii  Východisko bilance kompetencí = její cíl, tj. naučit klienta používat a prezentovat své kompetence (teoretická východiska x koncept)  Multidimenzionální pojetí kompetencí: teoretická úroveň: a) kompetence kognitivní b) kompetence funkční c) kompetence osobnostní a sociální praktická úroveň: „katalog“ kompetencí pro klienta – explicitně vymezené kompetence, které lze spojit s konkrétní pracovní aktivitou (např. jazykové, technické, organizační…)  Edukační přístup ke klientovi

Teoretická východiska bilance kompetencí v Německu  Koncepční východisko: edukační přístup ke klientovi, spojení poradenské pomoci a vzdělávání (na práci s klientem se podílejí psychologové a pedagogové)  Teoretická východiska: více různých modelů a pojetí  Rámec: Kvalita, Čas, Prostředky, Pozitivní přístup  Kompetence: a) skupina profesních kompetencí b) skupina metodologických kompetencí c) skupina osobnostních kompetencí  Není užíván „katalog“ (objevování nových kompetencí v jednotlivých skupinách)

Postupy práce s klientem, časová dotace na klienta Francie:  „bilan de compétence“ = řada postupů (skupinová i individuální práce)  volbu vhodných postupů provádí metodik bilance kompetencí  východiska volby: - charakter zakázky (klient) - finanční hledisko - kvalita služby Německo:  aktuálně problémy s financováním bilance kompetencí: časová dotace na vlastní bilanci je jen 10 hodin na 1 klienta  vedle bilance kompetencí ale klientům poskytován koučink, který má svou vlastní časovou dotaci  poradce pracuje s klientem individuálně Česká republika:  bilanční diagnostika=kombinace skupinových a individuálních forem práce s klientem (z celkové časové dotace tvoří obvykle 1/3 skupinová a 2/3 individuální)  časová dotace je 20 hodin na 1 klienta  Po ukončení přímé práce s klientem: diagnostická úvaha a zpracování závěrů – cca dalších 20 hodin na 1 klienta

Závěrečná zpráva pro klienta: Německo  Poskytovatel bilance kompetencí zpracovává zprávu, která má stabilní strukturu (závazný seznam položek, které musí zpráva obsahovat): 1.Profesní možnosti klienta 2.Existující možnosti pracovního uplatnění 3.Jaké kompetence klient má a jaké by měl získat 4.Jaké silné stránky klient má a na co by se měl zaměřit (na čem by měl pracovat) 5.Faktory podporující klientovy profesní plány 6.Doporučení (např. zkusit praktické zkoušky…)  Spolu s klientem dále zpracovává poskytovatel „akční plán“ obsahující potřebné kroky a činnosti nutné pro uskutečnění profesních perspektiv klienta a časový harmonogram realizace těchto kroků

Závěrečná zpráva pro klienta: Francie  Struktura a obsah zprávy se řídí cílem, který má být naplněn, proto zpráva zpracovávána v optice „marketingu“: na rozdíl od psychologické zprávy určené pro jiného specialistu nepojednává o klientovi, ale o kariérovém projektu pro klienta  Obsah zprávy může být se souhlasem klienta komunikován s dalšími osobami (nejčastěji zaměstnavateli klienta, kteří službu financují)  Evropské standardy pro zprávu z bilance kompetencí zpracované CBIC jsou důsledně užívány např. v Německu  Ve Francii je struktura závěrečné zprávy dána zákonem, vždy musí obsahovat: - informaci, proč se klient rozhodl pro bilanci kompetencí - specifikaci kariérového projektu klienta a odůvodnění tohoto projektu - popis, jak je možné uvedený projekt realizovat  Zprávu podepisuje poskytovatel bilance kompetencí, v některých případech i klient. Supervize zpráv je realizována formou konzultace s osobou, která není účastníkem bilance kompetencí  Kromě zprávy dostává klient často i jiné dokumenty (kompetenční portfolio, výsledky testů…)  V současné době rozsah zprávy 8 stran (dříve i 30 – zkrácení bylo třeba z hlediska marketingu)

Závěrečná zpráva pro klienta:ČR  Zadavatelé bilanční diagnostiky v 90% krajské pobočky ÚP ČR, vedle zprávy pro klienta také stručná zpráva pro Úřad.  Obsah zprávy pro klienta: kdy a kde byla BDg realizována, osobní údaje klienta kdo byl iniciátorem účasti klienta na BDg osobní a profesní anamnéza klienta zdravotní stav klienta objektivní shrnutí výsledků psychologické diagnostiky posouzení pozitiv, tj. na co je možné se spolehnout, oč se může klient ve svém dalším pracovním uplatnění opřít na čem by měl klient dále pracovat, co je třeba rozvíjet závěr a doporučení, tj. –shrnutí psychologické úvahy poskytovatele BDg o klientovi; s tímto shrnutím musí být klient identifikován, –návrh dalšího postupu (obvykle více různých doporučení)

PhDr. Ivana Slavíková Středisko podpory poradenských služeb NVF Děkuji Vám za pozornost