Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Nekovy – Uhlík C VY_32_INOVACE_G3 - 18
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Digitální učební materiál
Průmyslové plyny.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Digitální učební materiál
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PaedDr. Ivana Töpferová
Hořlavý kámen.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
UHLÍ.
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Uhlí.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Ch_033_Uhlí Ch_033_Paliva_Uhlí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Uhlí.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Transkript prezentace:

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0376 Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada: 4. Organická chemie Materiál: VY_32_INOVACE_OCHE.4 Vytvořený ve školním roce: 2013   Téma: UHLÍ Předmět a třída: CHEMIE, kvarta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen pro výklad učiva. Je potřeba PC s internetem, projektor, microsoft powerpoint. Autor: Ing. Magdalena Kučerová Klíčová slova: Uhlí, fosilie, výhřevnost, těžba nerostů Ověřený dne: 3.12.2013

UHLÍ

UHLÍ-CO TO JE? Uhlí je hnědočerná až černá hořlavá hornina s vysokým obsahem uhlíku (až 95%). Kromě uhlíku obsahuje uhlí vodu, sloučeniny síry, plynné složky, pryskyřice atd….. V závislosti na stáří a obsahu uhlíku rozeznáváme několik druhů uhlí. Obecně se dá říci, že čím starší uhlí, tím více uhlíku a větší kvalita. Kvalita paliva se určuje pomocí „výhřevnosti“ , která nám udává, kolik tepla se uvolní spálením určité hmotnosti paliva.

VZNIK UHLÍ Uhlí vzniklo v dávných geologických dobách . Jeho mocné podzemní sloje vznikly z organické hmoty pravěkých suchozemských rostlin. Uhlí patří mezi fosilní paliva . Nazýváme tak paliva, která vznikla ze zbytků pravěkých organismů takzvanou „fosilizací“. Fosilní paliva patří mezi neobnovitelné zdroje energie. Zajímavost : v době, kdy vznikalo černé uhlí, žil na Zemi především obrovský hmyz, až metr dlouhé stonožky, obojživelníci a hlavonožci. Obr.1

VÝZNAM UHLÍ 19. století bylo nazýváno stoletím páry, 20. století zase stoletím elektřiny. V pozadí výroby páry i elektřiny stojí uhlí. Ještě dnes se v ČR celá polovina veškeré energie vyrábí z uhlí. Uhlí má tedy velký význam jako palivo, ale i jako zdroj důležitých chemických látek.

DRUHY UHLÍ ANTRACIT – nejstarší uhlí, lesklé, černé. Má vysoký obsah uhlíku (až 96%) a velkou výhřevnost. ČERNÉ UHLÍ – o málo mladší než antracit, obsahuje až 90% uhlíku. Vznikalo v éře zvané karbon v období prvohor. Ve struktuře černého uhlí se střídají matné a lesklé pruhy. Používá se jako palivo pro tepelné elektrárny, je také velmi významnou surovinou pro chemický průmysl ( výroba svítiplynu, dehtu, koksu). Má využití také při výrobě železa. Těžba probíhá především v hlubinných dolech. HNĚDÉ UHLÍ – vznikalo v třetihorách, je tedy podstatně mladší než černé uhlí. Obsahuje méně než 73% uhlíku a má tedy nižší výhřevnost než černé uhlí. Obsahuje hodně příměsí, hlavně popelovin a síry. Vysoký obsah síry způsobuje při spalování vznik oxidu siřičitého, který má na svědomí vznik kyselých dešťů. Hnědé uhlí je hlavně ve střední Evropě významnou energetickou surovinou. Těžba probíhá převážně v povrchových lomech.

ZPRACOVÁNÍ UHLÍ Jak již bylo řečeno, převážná část se využívá jako energetická surovina pro tepelné elektrárny. Černé uhlí se také chemicky zpracovává. Mezi hlavní metody patří zplyňování, karbonizace a hydrogenace. Nejdůležitějším produktem je DEHET, který vzniká při karbonizaci. Dehet je tmavá, hustá a nepříjemně páchnoucí kapalina, která se dále zpracovává jako ropa. Dehet významným zdrojem především aromatických uhlovodíků, fenolů a různých heterocyklických sloučenin. Dalším významným produktem karbonizace je KOKS – využívá se jako zdroj energie a jako redukční činidlo při výrobě železa ve vysokých pecích.

Obr.2

CO SI PAMATUJETE…. Jak vzniklo uhlí? Jaké druhy uhlí rozeznáváme? Co je specifické pro černé uhlí? Jaké důležité produkty vznikají při karbonizaci uhlí?

ÚKOL PRO VÁS… Pomocí internetu najděte místa v ČR kde se nachází ložiska hnědého a černého uhlí. Zakreslete do mapy. Pomocí internetu nebo knihovny porovnej ekologickou zátěž krajiny při těžbě černého a hnědého uhlí. Najděte konkrétní případy narušení krajiny v souvislosti s těžbou uhlí. Co je to rekultivace krajiny? Najdi alespoň 4 konkrétní případy rekultivací krajiny po těžbě, porovnej kvalitu a smysl těchto projektů. S pomocí vyučujícího sestavte žebříček nejlepších a nejpovedenějších rekultivací.

INTERNETOVÉ ZDROJE RED ROOSTER. Plants of the Carboniferous age. In: Wikimedia Commons [online]. [cit. 2013-06-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_uhl%C3%AD#mediaviewer/Soubor:Meyers_b15_s0272b.jpg POUŽITÁ LITERATURA BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN 80-859-3711-5. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 9: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 136 s. ISBN 978-80-7238-584-3. Obr. 2 : vlastní zdroj