Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te1.17 Požadavky na značení obalu Vytvořeno: 06. 03. 2013 Ověřeno: 19. 03. 2013 Třída: ŘU 1
Ošetřování masa a drobů po jatečném opracování Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 1. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: brožura Označování masných výrobků dostupné na internetu Klíčová slova: etiketa, základní údaj obsahu potraviny Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa pro označování ma- sa.
POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MASNÝCH VÝROBKŮ výrobků plynoucí ze všeobecných podmínek pro označování potravin.
Označení Označením se rozumí veškerá slova označující název masného výrobku, název nebo jméno výrobce, dovozce, balírny nebo prodávajícího, jakož i číselné údaje, ochranné známky, zobrazení, symboly nebo znaky vztahující se k výrobku a umístěné na obalu určeném pro spotřebitele, na vnějším obalu nebo na jeho nesnadno oddělitelných součástech, na připojených součástech nebo v písemné dokumentaci, která výrobek doprovází.
Značení potravin Označení musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě (s výjimkou případného označení šarže výrobku).
Značení dle balení Označování potravin se liší v závislosti na tom, zda se jedná o výrobky balené, zabalené nebo nebalené.
Údaje - Balené masné výrobky (balené ve výrobě nebo v balírně) Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny. Údaj o množství výrobku. Údaje o složení výrobku. Údaje o množství složek. Datum použitelnosti výrobku. Údaje o způsobu skladování výrobku. Údaje o podmínkách pro uchovávání výrobku po otevření obalu spotřebitelem. Údaje o způsobu použití výrobku. Údajem o zvláštním způsobu balení prodlužujícím trvanlivost výrobku použitím balicích plynů – označuje se slovy „Baleno v ochranné atmosféře“.
Zabalené masné výrobky (balené v místě prodeje bez přítomnosti spotřebitele) Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny. Údaj o množství výrobku. Údaje o složení výrobku. Údaje o množství složek. Datum použitelnosti výrobku. Údaje o způsobu skladování výrobku.
Nebalené masné výrobky (nabízené k prodeji spotřebiteli v nebaleném stavu) Povinné údaje, které musí být alespoň viditelně umístěné v písemné podobě v místě prodeje: Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny. Údaj o množství výrobku. Údaje o složení výrobku. Údaje o množství složek. Datum použitelnosti výrobku. Údaje o způsobu skladování výrobku.
Specifické požadavky na označování masných výrobků Základním údajem pro rozlišení kvality masných výrobků je obsah masa. Nejvyšší obsah tuku. Nejvyšší obsah soli. Údaje o použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, vepřových nebo drůbežích kůží, syrového sádla nebo syrového loje.
Drobná masná výroba
Otázky aodpovědi 1. Uveď rozdíly v baleném a zabaleném výrobku. Zabalené masné výrobky (balené v místě prodeje bez přítomnosti spotřebitele). Balené masné výrobky (balené ve výrobě nebo v balírně). 2. Co je povinný údaj na obalu? Datum spotřeby, datum výroby, složení výrobku a kdo to vyrobil. 3. Mezi specifické údaje masného výrobku patří? Obsah masa, nejvyšší obsah tuku, nejvyšší obsah soli, údaje o použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, vepřových nebo drůbežích kůží, syrového sádla nebo syrového loje.
Použité zdroje Označování masných výrobků, srpen 2010 Svazek I,1. vydání . Praha: © Sdružení českých spotřebitelů, o.s., ISBN 978-80-904633-0-1. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.