VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Nealkoholické studené nápoje Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit dělení nápojů, charakteristiku nápojů a jejich servis. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Prezentace obsahuje i hypertextové odkazy na pořady zabývající se kvalitou potravin. Zhotoveno, (datum/období) 12. září 2013 Ověřeno 9. října 2013 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Předmět Ročník Název tematické oblasti (sady) Název vzdělávacího materiálu Anotace Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
Nealkoholické studené nápoje
Klíčové pojmy Voda Sodovka Minerální vody Limonáda Šťávy, džusy, ovocné mošty Sirupy Energetické nápoje Polotovary pro přípravu nápojů
VODA Voda je základní podmínkou pro lidský organismus. Chemické složení: H₂O (sloučenina vodíku a kyslíku) Zdroje vody Pramenitá voda: voda volně vyvěrající na povrch, nebo voda vyvěrající z vrtu(zn. Evian, Levissima, Trinity). Artéská voda (zn. Fiji, Voss) Voda ze studny Dešťová voda Horský ledovec Arktické ledovce Hloubková voda Jezera a přehrady
SODOVKA Pitná voda sycená oxidem uhličitým (nejméně 8 g na 1 l); metodu vypracoval v r. 1789 Ženevan Nicholas Paul; plní se do lahví; vhodná na tišení žízně, ale i do míchaných nápojů. Zdroje sodovky: „Soda gun“ pistole spojená s výrobníkem; Sodastream
MINERÁLNÍ VODY Vyznačují se vyšším obsahem soli a minerálů; servis v původním skle. Dělení dle vřídla: chladné (do 20 °C) vlažné (od 20-30 °C) teplé(od 30-50 °C) horké (přes 50 °C) Dělení dle tržního hlediska: stolní – Mattoni, Poděbradka, Hanácká kysellka, Evian, Spa, Perrier léčivé – Vincentka (hlasivky), Šaratice (proti zácpě)
Dělení dle obsahu minerálních látek: alkalické / obsah. Na, dikarbonáty/, sádrovcové / obsah. Ca /, zemité / Ca,Mg /... Dělení dle obsahu plynu: uhličité (CO₂ ), methanové, dusíkaté, sirovodíkové Je kvalita vody rozhodující? Víte, co pijete?
LIMONÁDY Nealkoholický nápoj vyrobený s ovocné šťávy, sycený oxidem uhličitým (CO₂). Výroba: Mísení sodové vody, limonádových sirupů, přidání potravinářských barviv, trestí, sladidel. Základní sirup (vyrobený z ovoce + cukr + barviva) + voda + CO₂ Dělení: ovocné (z ovocných sirupů) s příchutí speciální (Coca-cola, Pepsi) DIA (nízkoenergetickou hodnotu, umělá sladidla)
DŽUSY, OVOCNÉ A ZELENINOVÉ ŠŤÁVY FRESH JUICE 100% MOŠT 100% DŽUS upravované nezkvašené ovocné šťávy, popř. jejich koncentráty Nektar min 25% ovocné složky + cukr Ovocné nápoje do 25% ovocné složky Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit. 2013-09-09]. Dostupné z: http://www.stream.cz/peklonataliri/685416-peklo-na-taliri-dzusy
Firma MONIN, ROIBA, ESSENCE, YO, HELLO SIRUPY Základní sirup cukrový Sirupy ovocné Dělení sirupů: ovocné sirupy na přípravu kávy sirupy dle alkoholických nápojů (blue curacao ,triple sec,bitter) speciality Firma MONIN, ROIBA, ESSENCE, YO, HELLO
ENERGETICKÉ NÁPOJE Mají povzbudivé účinky, dodávají tělu energii. Složení: iontové prvky, kofein, vitamíny, minerální látky, sycená CO₂, cukr. Značky: Redbull, Semtex NESMÍ SE MÍCHAT S ALKOHOLEM !!! Peklo na talíři – Energetické nápoje [online]. [cit. 2013-09-09]. Dostupné z: http://www.stream.cz/peklonataliri/773364-peklo-na-taliri-energeticke- napoje
POLOTOVARY PRO PŘÍPRAVU NÁPOJŮ klipart ???
Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit. 2013-09-09]. Použitá literatura: MIKŠOVIC, Alexander. Bar. Praha: Consoff, s.r.o., 2009, 513 s. ISBN 978-80-254-3983-8. Použité zdroje: Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit. 2013-09-09]. Dostupné z: http://www.stream.cz/peklonataliri/685416-peklo-na-taliri-dzusy Peklo na talíři – Energetické nápoje [online]. [cit. 2013-09-09]. Dostupné z: http://www.stream.cz/peklonataliri/773364-peklo-na-taliri-energeticke- napoje Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.