SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Základní vybavení kuchyně
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.10 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_11_ODV_645_Str
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Gastronomická pravidla 2. část
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
PODÁVÁNÍ HLAVNÍCH JÍDEL
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Jak je to s odpady ?.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
charakteristika kovového inventáře
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY SKLADOVÁNÍ A ÚDRŽBA INVENTÁŘE
Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Podávání vína Stolničení KC1.
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
Inventář na úseku obsluhy, charakteristika
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Raut.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Etiketa konzumácie nápojov
Transkript prezentace:

·          Výhoda skleněného inventáře spočívá v tom, že vyniká      barva podávaných jídel a nápojů. SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ 2. K PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ Bc. Daniel Vančura

SKLENĚNÝ INVENTÁŘ K PODÁVÁNÍ POKRMŮ PLOCHÉ MÍSY RŮZNÝCH TVARŮ – KULATÉ, OVÁLNÉ, HRANATÉ misky na máslo, med, džem misky na kompoty a saláty hluboké mísy na ovoce, míchání salátů apod.

kalíšky a poháry na vajíčka poháry na zmrzlinu oplachovač prstů 

ROZDĚLUJEME NA · běžný provozní; · žáruvzdorný; · banketní; SKLENĚNÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ ROZDĚLUJEME NA   ·          běžný provozní; ·          žáruvzdorný; ·          banketní; ·          bez stopky; ·          na stopce; Veškeré sklo s výjimkou skleniček k lahvovým nápojům musí být CEJCHOVANÉ (úředně označená míra).

DO SKLENĚNÉHO INVENTÁŘE NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ ŘADÍ SKLENICE NA SKLENICE NA PIVO Mohou mít obsah: 1.   0,3l; 2.   0,4l; 3.   0,5l; 4.   1l – tzv. tuplák. Ošetřování pivních sklenic: ·          myjeme v teplé tekoucí vodě; ·          zásadně nikdy nepulírujeme. KRÝGL KORBEL ŠTUC – VÝŠKA - krýgl s víčkem. - silnostěnná sklenice s uchem. - tenkostěnná sklenice bez stopky.

TULIPÁN KALICHY -  sklenka na stopce o obsahu 0,25 l. SKLENICE NA NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE Jsou většinou bez stopky. OBSAH 1dl - na vodu, sodovku a minerálku jako doplněk ke kávě, lihovinám nebo zapití léků.

SKLENICE NA VÍNO OBECNÉ POŽADAVKY  - tenkostěnné, na stopce, bez brusu, čiré. OBSAH 2dl - na ovocné mošty a džusy. BÍLÉ VÍNO -   otevřený kalíšek, delší stopka, obsah 1-2dl. OBSAH 3dl - na limonády, malé pivo a k lahvovému pivu. ČERVENÉ VÍNO - uzavřený kalíšek, aby se udrželo aroma (vonné látky ve víně); - kratší stopka, obsah 0,15 – 0,2 l.

DEZERTNÍ VÍNO KOŘENĚNÁ A RŮŽOVÁ VÍNA - kalíšky uzavřeného tvaru (kvůli unikání aroma), obsah 0,05 - 0,1 l. -  otevřené tvary sklenic, obsah 0,1 – 0,15 l. SHERRY KOŠTÝŘ ŠAMPAŇSKÁ A ŠUMIVÁ VÍNA - miska, špička, flétna o obsahu 0,15 – 0,2 l

WHISKOVKA SKLENICE NA LIHOVINY - rovnostěnná se zesíleným dnem; - 0,2 – 0,3 l; - na burbony  a whisky. MISKY NA LIKÉRY NAPOLEONKA - 0,02; 0,04; 0,05 l -  na likéry. - krátká stopka, nahoře zúžená, 0,2 – 0,3 l - na brandy a koňaky. TUMBLER -  válcovitá sklenka se silným dnem o obsahu 0,2 – 0,3 l; -  na dlouhé nápoje.  ROKOVKA - silnostěnná kónická sklenka na krátké nápoje s ledem.

Ošetřování skleněného inventáře ·          leštíme přiměřeným tlakem, snadno se rozbije a můžeme se      poranit;   ·          sklo pro příležitostné použití skladujeme v kartonech      s označením počtu a druhu; ·          na mytí používáme teplou vodu, chemické prostředky,      popř. kartáče; ·          umyté a opláchnuté sklenice necháme okapat na savé podložce,      po vyleštění ukládáme na určené místo.