O traktorech, svěráku, jehlách a podobně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
O historii poznatků o stavbě atomu
O drsnosti a materiálech
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
O roli pružiny při měření síly
Pascalův zákon.
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Třecí síly v denní i technické praxi
Deformační účinky síly
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O síle působící proti pohybu
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Co využíváme při nabíjení mobilu
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Mechanické vlastnosti kapalin
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
O rovnoramenných vahách
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
f – sekunda yveta ančincová
O značkovaných atomech a jiném
Jak porovnat vykonanou práci
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Kde je elektrické pole „silnější“
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
PaedDr. Jozef Beňuška
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
OTÁČIVÝ ÚČINEK SÍLY NA TĚLESO OTÁČIVÉ KOLEM PEVNÉ OSY
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,
1. Urči co se pohybuje snáze?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Ing. Michaela Štainbruchová
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_12_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
Transkript prezentace:

O traktorech, svěráku, jehlách a podobně TLAK V PRAXI aneb O traktorech, svěráku, jehlách a podobně PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

V technické praxi i v každodenním životě potřebujeme někdy tlak zmenšit, jindy zvětšit. F - tlaková síla S - obsah plochy, na kterou síla F kolmo působí Tlak můžeme zmenšit: zvětšením obsahu styčné plochy, zmenšením tlakové síly. Tlak můžeme zvětšit: zmenšením obsahu styčné plochy, zvětšením tlakové síly.

Zmenšení tlaku zvětšením obsahu styčné plochy Svěrák Předmět upevněný v destičkách Měkký předmět upínáme do svěráku mezi dřevěné destičky. Materiál se přizpůsobí povrchu, čím se zvětší styčná plocha.

Zmenšení tlaku zvětšením obsahu styčné plochy Sněžnice Člověk se sněžnicemi Sněžnice na nohách zvětšují obsah styčné plochy. Člověk se do sněhu nezaboří hluboko.

Zmenšení tlaku zvětšením obsahu styčné plochy Tahač Větší počet kol znamená větší obsah styčné plochy. Tlak automobilu na vozovku je menší.

Zmenšení tlaku zmenšením tlakové síly Traktor s „malou“ hmotností Menší hmotnost znamená menší tlakovou sílu.

Zvětšení tlaku zmenšením obsahu styčné plochy Sekera Nůž Struhadlo Dláta Zahradnické nůžky Tlaková síla působí na malou plochu, tím vzniká velký tlak.

Zvětšení tlaku zmenšením obsahu styčné plochy Hřebík Tlaková síla působí na malou plochu, tím vzniká velký tlak.

Zvětšení tlaku zvětšením tlakové síly Lis Velkým tlakem se lisují například celé karosérie automobilů.

Zopakujte si Stejně velká tlaková síla může vyvolat ........... účinky různé Stejně velká tlaková síla může vyvolat ........... účinky podle toho, jaký velký je ..................... , na níž působí. Tlak zmenšíme: ............................................... , ................................... . Tlak zvětšíme: .................................................. , .................................. . obsah plochy zvětšením obsahu styčné plochy zmenšením tlakové síly zmenšením obsahu styčné plochy zvětšením tlakové síly