Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,"— Transkript prezentace:

1

2 Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku, kterou je spojíme. Stříkačky i s hadičkou naplníme vodou. Obr.1-foto autor

3 Počítejme takto: Jakým tlakem působí na kapalinu malý píst o obsahu např. 1 cm2, působíme-li na něj silou např. 10 N? Jaký je tlak v hadičce a pod větším pístem? Jakou silou působí kapalina na větší píst, který má např. 3x větší plochu? Kolikrát je tato síla větší než síla, kterou jsme tlačili na malý píst?

4 Základem hydraulického zařízení jsou dva písty s různými průměry.
F1 F2 S1 S2 F1…síla působící na malý píst S1…plocha malého pístu F2…síla zvedající velký píst S2…plocha velkého pístu

5 Zapamatuj si! Hydraulické zařízení dokáže sílu nejen snadno přenášet, ale dokáže ji současně i snadno zvětšovat. Kolikrát zvětšíme obsah pístu, tolikrát zvětšíme i sílu, kterou na něj kapalina působí! Jako kapalina v hydraulických zařízeních se nepoužívá voda, ve které by železo rezavělo, ale olej.

6 Využití hydraulických zařízení
Hydraulické zvedáky : zvedání automobilů při opravách, zvedání a spouštění radlic pluhu za traktorem apod. Hydraulické lisy : lisování olejů, šťáv, ale i součástek apod. K ovládání ramen rypadel, autojeřábů, plošin apod. Brzdy v automobilech, zubařská křesla.

7


Stáhnout ppt "Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,"

Podobné prezentace


Reklamy Google