Zpět → ← Obsah Konec Obsah: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Plasty a syntetická vlákna
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Předmět studia chemie, historie
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Karbonylové sloučeniny
Neživá příroda - vzduch
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Sociokulturní struktura populace ČR
PŘÍJEM INFORMACÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CHEMIE KOLEM NÁS.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ÚVOD DO CHEMIE.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Bezpečnost práce v chemii
The exercises to the topic Scotland with solution.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Transkript prezentace:

Zpět → ← Obsah Konec Obsah: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Čím se chemie zabývá

Zpět → ← Obsah Konec Přírodní vědy – soubor věd zabývajících se jevy a zákonitostmi neživé a živé přírody. přírodní vědy o neživé přírodě přírodní vědy o živé přírodě matematika fyzika astronomie geologie chemie ekologie genetika biologie zoologiebotanika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Obr.č.1

Zpět → ← Obsah Konec Na Pražském hradě ve věži Mihulka můžeme nahlédnout do alchymistické dílny. (Z období vlády císaře Rudolfa II.) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Obr.č.2 Obr.č.3

Zpět → ← Obsah Konec Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Obr.č.4 Alchymistická dílna

Zpět → ← Obsah Konec Alchymistická dílna Obr.č.5 Obr.č.6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět → ← Obsah Konec - předchůdkyně chemie - největší rozmach nastal v 16. a 17. století - cílem bádání alchymistů bylo nalezení elixíru života a kamene mudrců, ale hlavně přeměna kovů ve zlato - alchymisté byli především praktici, teorií se většinou nezabývali Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Alchymie

Zpět → ← Obsah Konec Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Mezi významné alchymisty patřili Avicenna a Paracelsus. Vyhledejte ve slovníku nebo encyklopedii základní údaje o těchto učencích. Obr.č.7 Obr.č.8

Zpět → ← Obsah Konec Poznatků chemie využívá člověk pro: -výrobu látek, které v přírodě nejsou, nebo se nacházejí v nedostatečných malých množstvích - výrobu kovů, skla, stavebních hmot, paliv, léčiv, mycích a pracích prostředků, barviv, umělých hnojiv,... předměty vyrobené pomocí chemie Obr.č.9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět → ← Obsah Konec Neuvážené využívání nebo dokonce zneužívání chemie může mít i neblahé následky: -zneužívání ve válkách -drogy -kyselý déšť, smog, zamoření ropnými a jinými produkty,... Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Obr.č.10 Obr.č.11 Peking

Zpět → ← Obsah Konec Obr.č.12 Obr.č.13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět → ← Obsah Konec Chemická věda přispívá k získávání nových látek, chemická výroba k zajišťování výrobků pro různé oblasti lidské činnosti, čímž se zvyšuje životní úroveň obyvatelstva. Vyhledej na mapě nejvýznamnější střediska chemického průmyslu v Česku. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět → ← Obsah Konec Proč se potřebujeme chemii učit? -jsme součástí světa látek a jejich změn -chemické výrobky nás provázejí každým dnem -chemické procesy výrazně ovlivňují naše životní prostředí -chemie se velice rychle rozvíjí, jsou objevovány nové látky a materiály Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Chemie - přírodní věda, která zkoumá vlastnosti látek a jejich přeměny na jiné látky. Všechno, co nás obklopuje, je tvořeno látkami.

Zpět → ← Obsah Konec Použité obrázky: Obr.č.1 - vlastní archiv autora Obr.č GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Obr.č.9 - vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět → ← Obsah Konec Obr.č GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č _Members_of_the_93rd_Weapons_of_Mass_Destruction_Civil_Support_Team_%28WMD_CST%29_sca n_a_survey_team_member_for_nerve_or_blister_agents_with_chemical_detection_equipment_during_a_cas ualty_evacuation_drill.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_ N-3228G- 001_Members_of_the_93rd_Weapons_of_Mass_Destruction_Civil_Support_Team_%28WMD_CST%29_sca n_a_survey_team_member_for_nerve_or_blister_agents_with_chemical_detection_equipment_during_a_cas ualty_evacuation_drill.jpg Volně šiřitelné Obr.č Volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.