Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu: EU CH 04 Název materiálu: Chemický průmysl Autor: Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor: Chemie Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci dozví informace o vzniku chemického průmyslu. Získají přehled o tomto odvětví v naší zemi. Materiál je vhodným podpůrným prostředkem pro výklad učiva. V závěru tajenka na zopakování Klíčová slova: Průmysl, petrochemie, škodlivost Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák je informován o vzniku chemického průmyslu, o jeho přínosech a negativech pro společnost a také o důležitých závodech v ČR Věková skupina: let Ověřeno dne: Třída: IX.A, 24 žáků, 16 chlapců, 8 dívek, SVP 2, 2 chlapci

2 CHEMICKÝ PRŮMYSL HISTORIE – Chemický průmysl vznikl v 18.století. Významný vliv pro rozvoj chemie jako vědy a tedy i tohoto průmyslu měla výroba textilu v Anglii , kde se začalo využívat chemické bělení a barvení a také průmyslová revoluce a výroba oceli (chemický postup při výrobě koksu).

3 Koksárenská baterie Częstochowa - Polsko
1

4 Chemický průmysl se postupně vyvíjel a dnes již nelze téměř nalézt obor, do kterého by poznatky chemické vědy nějak nezasahovaly. Díky chemickému průmyslu máme dnes spoustu nových materiálů (plasty, lepidla, textilie), barviva, léky, hnojiva, ochranné chemikálie, paliva, ale také elektroniku a výpočetní techniku. Bez poznatků z chemie by dnešní svět nebyl takový, jaký jej známe dnes.

5 Chemie – resp. poznatky z chemie či chemické výrobky mohou být také škodlivé či mohou být zneužity.
Příkladem může být neuvážené používání umělých hnojiv či postřiků, nedodržování návodů či nepoužívání předepsaných postupů či ochranných pomůcek. Zvláštním příkladem pak je zneužití chemických poznatků při výrobě chemických a biologických zbraní.

6 PESTICIDY v zemědělství
3 2

7 PETROCHEMIE Důležitými petrochemickými závody v Česku jsou podniky v Litvínově, Pardubicích a Kolíně. Zpracováním surové ropy na benzín, naftu, kerosin apod. se zabývá podnik Česká rafinérská v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Podnik Paramo v Pardubicích se zabývá výrobou nafty, zkapalněných ropných plynů a mazacích olejů.

8 Další chemické závody v ČR
4 Zentiva Praha Gumárny Zubří Papírny Štětí Papírny Větřní Spolana Neratovice Deza Valašské Meziříčí

9 OTÁZKA ODPOVĚĎ 18. V kterém století vznikl chemický průmysl?
Vznik chem. Průmyslu souvisel s výrobou koksu a ? Město v ČR, kde se nachází největší gumárenský podnik? Uveď alepoň jedno město, kde sídlí petrochemický průmysl v ČR? 18. Textilu – barvení Zubří Litvínov, Pardubice, Kolín řešení

10 Zdroje informací Obrázek č. 1 CEZARY MIŁOS. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek č. 2 UNKNOWN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Obrázek č. 3 CHARLES O'REAR. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Obrázek č. 4 NADKACHNA. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google