Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
JAN HUS.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Hus (asi1371 – 1415)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Všeználek představuje krále Karla IV.
Mistr Jan Hus.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Všeználek vypravuje o středověku.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
představuje památná místa České
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
o králi Přemyslu Otakaru II.
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Husitská literatura.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil. VY_08_Vla4_58p Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil. JAN HUS A JEHO DOBA GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Václav IV. Václav IV. byl synem Karla IV. Nedokázal udržet autoritu královské moci. Za jeho vlády naše země prožívala úpadek. Šlechta bojovala s králem, ale i mezi sebou. Poddaní byli utiskováni. Církev nesmírně bohatla. Kněží žili v přepychu, bohatství a neplnili si svoje povinnosti. Odpor vyvolalo prodávání odpustků. Slibovali, že za peníze budou všem odpuštěny zlé skutky. Mezi kněžími byli i ti, kteří požadovali, aby církev sloužila lidem. Obrázek 1: Václav IV.[1]

Jan Hus Nejvýznamnějším kněz v boji za nápravu církve. Vystudoval Karlovu univerzitu, byl profesorem s titulem mistr. Psal spisy a kázal v kapli Betlémské v Praze. Vyzýval církev, aby skončila s rozmařilým životem a vrátila se k učení Ježíše Krista. Chudí lidé ho s nadšením poslouchali, bohatí se začali bát o svůj majetek. Kvůli Husovi byl v Praze vyhlášen zákaz církevních obřadů (křest, pohřeb). Jan Hus opustil Prahu. Na venkově kázal pod širým nebem. Církev ho prohlásila za kacíře, obvinila jej ze zrady křesťanství. Obrázek 2: Jan Hus[2] HLEDEJ  pravdu,  SLYŠ  pravdu,  UČ SE  pravdě,  MILUJ  pravdu,  PRAV  pravdu,  DRŽ  pravdu,  BRAŇ  pravdu,  až do smrti!

Jan Hus prohlášen za kacíře Církev prohlásila Jana Husa za kacíře. Byl obviněn, že zradil křesťanství. Jan Hus se chtěl proti nařčení bránit. V roce 1414 byl pozván na církevní sněm do Kostnice. Hus si myslel, že bude mít příležitost obhájit svoji pravdu. Po příjezdu byl uvězněn. Sněm po něm žádal, aby své učení odvolal. Hus byl přesvědčen o své pravdě a neustoupil. 6. července 1415 byl v Kostnici upálen. Tento den je dnes státním svátkem České republiky. Jan Hus se stal příkladem čestného člověka.

Upálení Mistra Jana Husa v Kostnici roku 1415. Obrázek: 3 Jan Hus[3]

Co si budeme pamatovat? Za vlády Václava IV., syna Karla IV. byla naše země v úpadku. Šlechtici stále víc utiskovali poddané a vedli mezi sebou drobné války. Kněží a církevní hodnostáři žili v přepychu a bohatství. Prodávali odpustky. Proti tomu vystoupil Mistr Jan Hus, který žádal, aby se církev vzdala majetku a pomáhala všem. Kázal pro prostý lid v kapli Betlémské v Praze. Byl donucen odejít na venkov. Církev jej prohlásila za kacíře. Na církevním sněmu v Kostnici byl odsouzen a 6. července 1415 upálen.

Odpovídej na otázky? Za vlády kterého panovníka zažívala naše země úpadek? 2. Kdo byl mistr Jan Hus? 3. Jaký život vedla církev? 4. K čemu vyzýval ve svých kázáních? 5. Proč byl Jan Hus pozván do Kostnice? 6. Jaké bylo rozhodnutí církevního sněmu? 7. Je den upálení Jana Husa státním svátkem?

Použité zdroje: HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0. Klipart Office. Com Obrázek 1: Václav IV.[1] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, kartonová příloha Obrázek 2: Jan Hus[2] Jan Vilímek - Mistr Jan Hus. In: VILÍMEK, Jan. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-05-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Mistr_Jan_Hus.jpg Obrázek 3 Jan Hus[3] Muttich, Kamil Vladislav - Mistr Jan Hus na hranici v Kostnici 1415. In: MUTTICH. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2012-05-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muttich,_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg