ENERGETIKA A STÁT – NÁSTROJE STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ Jan Mládek Energy Business Breakfast 8. října 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

ENERGETIKA A STÁT – NÁSTROJE STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ Jan Mládek Energy Business Breakfast 8. října 2004

Využívání energetických zdrojů – hybná síla hospodářského růstu energetika má mimořádný vliv na  míru společenského a hospodářského rozvoje  jeho směřování  a v neposlední řadě svými důsledky ovlivňuje podmínky života společnosti  její cena má charakter daní – každý jí platí

Angažmá státu v energetice je vysoké ale stát nepodniká zásadními nástroji jsou  energetická politika  legislativa  regulace  vlastnictví (charakter vlastnictví a důvody vlastnictví)

Evropský kontext energetiky nesoběstačnost Evropy v primárních energetických zdrojích – jeden ze zásadních vstupů formujících evropskou vizi v energetice a uspokojování energetických potřeb - nerovnováha zdrojů a spotřeby otevření trhů Evropská energetická charta a směrnice 96/92/EC a 98/30/EC novely směrnic 2003/54/EC a 2003/55/EC - orientace na zákazníka

Evropská energetická vize – jaká vlastně je? bude rozvoj energetiky  poplatný nezbytnému růstu ekonomiky  nebo bude řízen nutností ochránit životní prostředí  nebo jej primárně ovlivní požadavky na bezpečnost a spolehlivost dodávek ?  vytvoří evropské státy „evropské“ řešení nebo budou existovat řešení založená na lokálních podmínkách?

Česká energetická koncepce státní energetická koncepce (jejíž zpracování ukládá zákon) je nástrojem, který v krátkodobém až střednědobém horizontu:  dává na vědomí občanům, jakým způsobem stát garantuje dosažení kvality a stability v uspokojování jejich energetických potřeb a  podnikatelskou sféru informuje, jakým způsobem hodlá nakládat se statky mu svěřenými – tedy zejména se životním prostředím a možnostmi exploatace přírodních zdrojů (včetně zahlazení následků jejich exploatace), a to v rámci pravidel, která vycházejí z pravidel volného obchodu s energiemi a energetickými zdroji v rámci EU

Co má vliv na formování energetické koncepce  ČR je součástí EU a tedy jednotného hospodářského prostoru s jednotnými pravidly a jakákoliv v EU nerespektovatelná ochranářská opatření cokoliv zvýhodňující (a tedy jiné diskriminující) jsou nepřijatelná  zásadním subjektem ochrany ze strany státu je občan a jeho životní a společenské prostředí – občanu jako spotřebiteli musí být umožněna maximální (až absolutní) svoboda volby a musí být chráněn v případě, kdy jakákoliv dodávka produktu či služby má síťový – tedy obvykle monopolní – charakter  uspokojování energetických potřeb a míra jejich komfortu nesmí být v rozporu s ochranou životního prostředí a nesmí zatěžovat budoucí generace V zásadě stát rovněž definuje nutný rozsah veřejné služby a nezbytnou (konsensuálně v Evropě přijatou) množstevní a časovou dotaci (tedy konkurenční ochranu) využívání obnovitelných zdrojů energie

Cíle státní energetické koncepce  maximalizace efektivnosti  zajištění vhodného poměru spotřeby prvotních energetických zdrojů  zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí  dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství Soubor nástrojů pro zajištění cílů státní energetické koncepce  legislativní opatření  státní programy podpory a útlumu  dlouhodobé výhledy a koncepce  analytické, mediální a další opatření

Hospodářská politika a energetika úzké provázání, nutnost společného chápání a hledání synergií – netýká se jen energetické politiky, ale obecně všech oborových politik a koncepcí důkazem je závaznost regionálních energetických koncepcí – a to po jejich zapracování do regionálních územních plánů Konečným cílem jak hospodářské tak energetické politiky musí být optimální uspokojení potřeb občana – výše tohoto optima však není definována

Česká legislativa vychází z evropských směrnic zákon č. 458/2000 Sb. jeho novela prošla druhým čtením zásady – co ze zákona vyplývá, čím je motivován  bezpečná dodávka energie za reálnou cenu je jedním ze základních občanských práv pro obyvatele EU  posílení práv konečného spotřebitele  kompatibilita s novými evropskými směrnicemi  snahou odstranit některé nedostatky zákona

Nejdůležitější změny v energetickém zákoně  rozdělení obchodu s energií a energetických dopravních cest (drátů, trubek,…)  zvýšení povinností dodavatele vůči spotřebiteli  povinnosti výrobců z oblasti informací pro zákazníky  ale i posílení pravomocí státních regulačních úřadů ERÚ a MPO nejzásadnější změna je však otevření energetického trhu pro evropské dodavatele – toto je velká výzva jak pro spotřebitele, tak i pro současné dominantní dodavatele

Zákon o OZE Neprošel zatím do druhého čtení  není zřejmé jaká varianta bude schválena – existují zatím dvě vládní a „jedna“ poslanecká varianta  v případě, že tento zákon nebude PČR schválen, nejedná se o zásadní problém, energetický zákon obsahuje zásady podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů

Regulace nezávislý nástroj ochrany zákazníka tam, kde nelze konkurencí eliminovat přirozený monopol – tedy v síťových službách  u nás Energetický regulační úřad  z původně z cenové regulace a ochrany zákazníka do „mocného úřadu“ ovlivňujícího celý energetický sektor  liberalizace trhu pak jako jeden z omezujících tlaků na regulaci

Stát a vlastnictví stát při chápání strategického významu považuje za rozumné vlastnit důležitou energetickou infrastrukturu – nadřazenou přenosovou síť velmi vysokého napětí vlastnictví ČEZu – nejedná se o trvalý stav více možností privatizace – nejde o aktuální problém, důležitý je rozvoj společnosti a její stabilizace jako významného středoevropského hráče

Nová dimenze energetiky – nové otázky  bezpečnost a spolehlivost dodávek a její zajištění v řetězci výroba – transport – spotřeba – jaké přidané investice to vyvolá  bude stát investorem, budou existovat investiční pobídky?  nové energetické daně, evropská harmonizace  nalezení optimálního času a konsensu pro investice do nových elektráren – cesta k plynulému zásobování elektřinou a vyhnutí se cenovým šokům nebo kalifornskému scénáři  rozumné snížení regulačních prvků v energetice, regulaci směřovat na ochranu zákazníka

Budoucnost české energetiky  energetický komfort pro zákazníky  konsensus s obyvatelstvem v přístupu k energetice a poskytování energetických služeb  vyvážený mix energetických zdrojů, důraz na domácí zdroje, energetická soběstačnost a podmínky pro export energetických služeb