Pojištění právní ochrany - změny 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Pojistný program pro členy Federace vozmistrů
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
LEASING z pohledu daně z příjmu
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZÁKLADNÍ INFORMACE KE SMLOUVĚ část III.
Občanské právo - zásady
Finalizace akvizičního procesu
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Cestovní kanceláře a agentury
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Struktura obchodní smlouvy
Právní procesy.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění odpovědnosti 2015 Ing. Olga Hebká Pojištění občanské odpovědnosti 2.Pojištění odpovědnosti zaměstnance.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti © Barbora Francová 2006.
Spolupráce Kooperativy s Unií fyzioterapeutů ČR ZVÝHODNĚNÉ POJISTNÉ PRODUKTY PRO ČLENY UNIFY ČR vč. novinek dle OZ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
1 Naše Odpovědnost pojištění odpovědnosti občanů a zaměstnanců 1.14 Masarykovo náměstí 1458, Pardubice.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Právo x stavební fyzika
Seminář – změny rámcové pojistné smlouvy „ pojištění v rámci projektu SČMBD“ Vždy ve Vašem zájmu.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
Náhrada nákladů řízení
Transkript prezentace:

Pojištění právní ochrany - změny 2006 Porada s pověřenými osobami agentur Hrůzův mlýn 2. – 3. 2. 2006 Mgr. Jana Štěpánová, ÚPMO

Účel pojištění: pomoc při prosazení práv bez rizika finančních ztrát „dostupnost“ právní ochrany řešení obav před: náklady spojenými s vymáháním práva vleklým soudním řízením s nejistým výsledkem nemožností prosazení práv bez odborné právní pomoci  právní ochrana „občanů“ v soukromém životě  produkt není určen pro podnikatele

Předmět pojištění: uplatněním jejího nároku na náhradu škody úhrada nákladů spojených s prosazováním práv pojištěné osoby uplatněním jejího nároku na náhradu škody její obhajobou v trestním a přestupkovém řízení ochranou jejích práv při porušení povinností nebo zásahu do práv pojištěné osoby ze strany třetích osob právním poradenstvím

Rozsah pojištění: uhradí náklady na: právní zastoupení soudní řízení z pojištění právní ochrany pojistitel: uhradí náklady na: právní zastoupení soudní řízení právní poradenství poskytne půjčku na složení kauce

Náklady zastoupení odměna a výdaje právního zástupce do výše mimosmluvní odměny podle advokátního tarifu - v rámci limitu pojistného plnění (500.000,- Kč)

Náklady soudního řízení soudní poplatky náklady na znalecké posudky, výslech svědka náklady přisouzené protistraně náklady na výkon rozhodnutí výdaje pojištěné osoby na nutné cesty k soudnímu řízení - do výše limitu pojistného plnění (500.000,- Kč)

Náklady na právní poradenství ústní konzultace týkající se právních předpisů ČR v oblasti, na niž se pojištění vztahuje max. 2 konzultace/ pojistný rok svobodná volba advokáta/notáře - do 1% limitu pojistného plnění (5.000,- Kč)/ pojistný rok

„Půjčka na kauci“ bezúročná půjčka na složení kauce (peněžité záruky) za účelem vyloučení vyšetřovací vazby při obvinění pojištěné osoby z nedbalostního trestného činu - do výše limitu pojistného plnění (500.000,- Kč)

Oblasti právní ochrany /pojistná nebezpečí/ (dle sjednané varianty pojištění) náhrada škody trestní a přestupkové právo závazkové právo vlastnické a nájemní právo sousedské právo pracovněprávní spory

Náhrada škody (všechny varianty) náklady spojené s vymáháním nároku na náhradu škody, kterou utrpí pojištěná osoba, vůči třetí osobě - v oblasti občanského a pracovního práva  neslouží k náhradě škody, kterou utrpí pojištěná osoba ( pojištění majetku, úrazové pojištění)  neslouží k náhradě škody, kterou pojištěná osoba způsobí jinému ( pojištění odpovědnosti za škodu)  neslouží k úhradě nákladů spojených s obranou proti nároku na náhradu škody uplatněnému vůči pojištěné osobě ( náklady právní ochrany v rámci pojištění odpovědnosti za škodu)

Trestní a přestupkové právo (všechny varianty)  obhajoba v trestním nebo přestupkovém řízení vedeném pro nedbalostní trestný čin nebo přestupek

Závazkové právo (varianty AUTO a RODINA)  ochrana při porušení smluvních povinností ze strany osoby, se kterou pojištěná osoba uzavřela smlouvu (vymáhání splnění závazku)

Vlastnické a nájemní právo (varianta RODINA)  ochrana před neoprávněnými zásahy do vlastnického práva k bytu nebo nemovitosti („nemovitost“) nebo při porušení povinností ze smlouvy o nájmu nemovitosti Nemovitost: uvedená v pojistné smlouvě užívaná pojištěnou osobou k bydlení nebo individuální rekreaci (!) Pojištění se nevztahuje na ochranu pojištěné osoby jako pronajímatele.

Sousedské právo (varianta RODINA)  ochrana v sousedských sporech soukromoprávního charakteru (např. o hranice pozemků, hluk, imise apod.) souvisejících s nemovitostí Nemovitost: uvedená v pojistné smlouvě užívaná pojištěnou osobou k bydlení nebo individuální rekreaci

Pracovněprávní spory (varianta RODINA)  ochrana pojištěné osoby jako zaměstnance v případě: neplatného ukončení pracovněprávního vztahu zaměstnavatelem neoprávněného nevyplacení mzdy zaměstnavatelem

Pojištění právní ochrany: „základní produkt“ dodatkové pojištění k pojištění domácnosti doplňkové pojištění k havarijnímu pojištění/ povinnému ručení

Základní produkt Varianty: ŘIDIČ AUTO RODINA Dokumenty:  VPP M-950/06 tiskopis č. K-Vm-556-A  pojistná smlouva tiskopis č. K-Vm-517-A  sazebník směrnice č. 4700-3/2006  leták tiskopis č. K-VM-258-A

Varianta ŘIDIČ předmět pojištění: právní ochrana související s řízením „cizího“ osobního motorového vozidla řízení vozidla zaměstnavatele na pracovní cestě (s výjimkou řidičů z povolání) řízení „vypůjčeného“ vozidla

Varianta ŘIDIČ „cizí“ vozidlo: - pojištěný není vlastníkem, provozovatelem, držitelem ani nájemcem – s výjimkou nájmu na dobu kratší než 1 měsíc (vyloučení překryvu s variantou AUTO) osobní motorové vozidlo: - silniční motorové vozidlo určené pouze pro přepravu osob; max. 8 míst k sezení kromě místa řidiče

Varianta ŘIDIČ pojištěná osoba: řidič uvedený v pojistné smlouvě jako pojištěný vazba na osobu řidiče (!) vozidlo se ve smlouvě neuvádí - jednou PS lze pojistit pouze jednoho řidiče - řidič musí být držitelem příslušného platného řidičského oprávnění

Varianta ŘIDIČ oblasti právní ochrany: náhrada škody trestní a přestupkové právo

Varianta AUTO předmět pojištění: právní ochrana související s osobním motorovým vozidlem uvedeným v pojistné smlouvě - v jedné PS lze uvést max. 3 vozidla

Varianta AUTO pojištěná osoba: - ve vztahu k vozidlu uvedenému v PS vlastník, provozovatel, držitel, nájemce každý oprávněný řidič každý oprávněně přepravovaný cestující - ve vztahu k vozidlu uvedenému v PS vazba na vozidlo

Varianta AUTO oblasti právní ochrany: náhrada škody trestní a přestupkové právo závazkové právo

Varianta RODINA předmět pojištění: ochrana v právních vztazích souvisejících s movitým majetkem, vlastnictvím nebo nájmem bytu nebo nemovitosti („nemovitost“) a dalších právních vztazích v běžném občanském životě  nevztahuje se na právní ochranu ve vztahu k dopravnímu prostředku s motorovým pohonem Nemovitost: - uvedená v pojistné smlouvě - užívaná pojištěnou osobou k bydlení nebo individuální rekreaci v jedné PS lze uvést max. 2 nemovitosti

Varianta RODINA pojištěná osoba: a dále manžel/manželka pojištěného druh/družka pojištěného uvedený(-á) v pojistné smlouvě nezaopatřené děti uv. osob pokud žijí s pojištěným ve společné domácnosti v době pojistné události vazba na domácnost

Varianta RODINA oblasti právní ochrany: náhrada škody trestní a přestupkové právo závazkové právo vlastnické a nájemní právo sousedské právo pracovněprávní spory

Výluky /1 právní ochrana související s podnikáním a jinou výdělečnou činností výluka se nevztahuje na: řízení služebního vozidla řidičem-referentem (kromě řidičů z povolání) uplatnění nároku na náhradu škody vůči zaměstnavateli pracovněprávní spory

Výluky /2 nesprávné parkování, zákaz stání/zastavení alkohol, drogy spory mezi spolupojištěnými osobami sociální zabezpečení, nemocenské, důchodové a veřejné zdravotní pojištění spory s Kooperativou (pouze z pojištění právní ochrany)

Výluky /3 rodinné (rozvody aj.) a dědické právo (neplatí pro právní poradenství) koupě nebo prodej nemovitosti (neplatí pro právní poradenství ) sankce další výluky – čl. XII VPP

Územní platnost náhrada škody trestní a přestupkové právo Evropa a mimoevropské státy s přímým přístupem ke Středozemnímu moři závazkové právo vlastnické a nájemní právo sousedské právo pracovněprávní spory Česká republika

Časová platnost a) pojistná událost nastala v době trvání pojištění + b) nárok na pojistné plnění byl uplatněn do 1 roku po zániku pojištění čekací doba (3 měsíce od počátku pojištění) - pojistiteli není povinen poskytnout plnění z událostí nastalých v čekací době neplatí pro: náhradu škody trestní a přestupkové právo

Limit pojistného plnění (500.000,- Kč) = horní hranice plnění z jedné pojistné události sčítá se plnění: - pro spolupojištěné osoby - z „hromadných“ pojistných událostí (jedna příčina, více příčin, které přímo souvisí) Spoluúčast: - pojištění se sjednává bez spoluúčasti

Sazby ročního pojistného ŘIDIČ: 1.000,- Kč v kombinaci s „AUTO“ nebo „RODINA“ 700,- Kč AUTO: 1.700,- Kč/ 1 vozidlo v kombinaci s „ŘIDIČ“ nebo „RODINA“ 1.200,- Kč/ 1 vozidlo RODINA: 1.700,- Kč za druhou adresu (nemovitost) 500,- Kč

Změny krytí /1 rozšíření o „pracovněprávní oblast“ řízení služebního vozidla (s výjimkou řidičů z povolání) nárok na náhradu škody vůči zaměstnavateli pracovněprávní spory právní poradenství (pouze ústní konzultace !) také v oblasti: rodinného a dědického práva koupě a prodeje nemovitosti

Změny krytí /2 podmínka uplatnění nároku na pojistné plnění do 1 roku po zániku pojištění svobodná volba právního zástupce i v oblasti právního poradenství

Pojištění právní ochrany jako: dodatkové pojištění k pojištění domácnosti - koresponduje s variantou „RODINA“ - užší územní rozsah (ČR) - sjednáváno s nižším limitem pojistného plnění (300.000,- Kč x 500.000,- Kč) - nižší sazba pojistného (990,- Kč x 1.700,- Kč) VPP M-955/06

Pojištění právní ochrany jako: doplňkové pojištění k havarijnímu pojištění/ povinnému ručení - koresponduje s variantou „AUTO“ - užší územní rozsah (náhrada škody + trestní a přestupkové právo: Evropa a Turecko) - nižší sazba pojistného (900,- Kč/ vozidlo x 1.700,- Kč/ vozidlo) VPP M-955/06

Výhody pojištění: „stavebnicový princip“; cenové zvýhodnění při kombinaci variant svobodná volba právního zástupce /v případě zájmu jeho zprostředkování/ (udělení plné moci se souhlasem pojistitele) nulová spoluúčast územní platnost (náhrada škody, trestní a přestupkové právo – Evropa + Středomoří)

Děkuji za pozornost.