Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Čtvrtek 26. května 2011 Konferenční centrum City, Praha, Praha - 1 - Ochrana spotřebitele na finančním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Finanční arbitr ČR prezentace na jednání BV SKB - zkušenosti s roční platností nového Zákona o platebním styku - statistika Tomáš Landrichter Kancelář.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana spotřebitele VY_32_INOVACE_7A14 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Regulace distribuce v ČR
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Spolupráce mezi daňovými správami
Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Praha 8. – Finanční arbitr České.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Finanční arbitr JUDr. Dana Šramková, Ph.D..
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční arbitr.
Transkript prezentace:

Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Čtvrtek 26. května 2011 Konferenční centrum City, Praha, Praha Ochrana spotřebitele na finančním trhu

- 2 - Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ? Proč se stále zvyšují tlaky na ochranu spotřebitele? Ochrana spotřebitele, distribuce a prodej produktů ? Můžeme se časem dočkat podobné ochrany jako v USA? Možnosti obrany (finanční arbitr, mediace apod.) Ochrana spotřebitele na finančním trhu

- 3 - v zakladatelských smlouvách EHS nebyla o ochraně spotřebitele zmínka, nebyl rozpočet, pravomoc na pařížském summitu 1972 – výzva k politické akci na toto téma 1975 Předběžný program EHS o ochraně spotřebitele a informační politice – základ legislativy Společenství shrnul 5 základních práv spotřebitele: právo na ochranu zdraví a bezpečnosti právo na ochranu ekonomických zájmů právo na náhradu škody právo na informace a vzdělávání právo nazastoupení. Jednotný evropský pakt 1986 zakotvil pojem spotřebitel a stanovil vytvoření jednotného trhu Maastrichtská smlouva 1992 zavedla ochranu spotřebitele jako samostatnou politiku, v čl. 129a (dnes čl. 153) položila nezbytný právní základ a pojala ji za plnohodnotnou komunitární politiku Vývoj oblasti ochrany spotřebitele v EU Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

milionů spotřebitelů EU – tahoun ekonomik, spotřeba 58 % HDP EU - růst, zaměstnanost, spojení s obyvatelstvem Cíle: posílit postavení spotřebitele zvýšit jejich blahobyt účinně chránit spotřebitele před závažnými riziky a hrozbami Opatření: zlepšit kontrolu spotřebitelských trhů a vnitrostátních spotřebitelských politik lepší právní předpisy v oblasti ochrany spotřebitele zlepšit informovanost a vzdělání spotřebitelů učinit spotřebitele středem zájmu dalších politik a právních předpisů EU lepší ochrana spotřebitele EU na mezinárodních trzích zlepšit vymahatelnost předpisů provádění a prosazování – nekalé obchodní praktiky, bezpečnost výrobků aj. domáhání se práv – EK posílí kontrolu a podpoří existující doporučení EK – zajistit způsoby alternativního řešení sporů, mimosoudní řešení sporů Strategie spotřebitelské politiky EU Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

- 5 - Ochrana spotřebitele – gestor Ministerstvo průmyslu a obchodu Priority spotřebitelské politiky Ústřední gestor sektor finance - Ministerstvo financí České republiky od 1. dubna 2006 srpen Rámcová politika MFČR v oblasti ochrany spotřebitele na finančním trhu (dále jen „OSFT“) Subjekty OSFT – viz. dále Stát – role – zajištění rozvoje, stability a ochrany účastníků trhu Vytváření koncepcí Realizace a podpora Kontrola efektivnosti Jak funguje ochrana spotřebitele na finančním trhu v ČR ? Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

- 6 - OBECNÝ CÍL MFČR OSFT Spotřebitel činí na finančním trhu odpovědná a adekvátní rozhodnutí ve vztahu k jeho aktuální situaci Spotřebitel má možnost efektivně prosazovat a chránit své zájmy a práva 3 PILÍŘE OSFT A.Informace k dispozici informace úplné, srozumitelné, transparentní, vyvážené, v adekvátní okamžik B.Schopnost s informacemi pracovat adekvátní úroveň finanční gramotnosti - kvalitní systém vzdělávání kvalitní systém finančního poradenství C.Možnost spotřebitele prosazovat a chránit své zájmy a práva legislativní rámec – přehledný, jednotný, srozumitelný efektivní a transparentní mechanismy řešení stížností v institucích Principy ochrany spotřebitele na finančním trhu v ČR ? Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

)Mezinárodní organizace a instituce ES/EU (EK, OECD, Světová banka, OSN, DG SANCO, DG MARKT …) 2)Vnitrostátní orgány veřejné moci a)Regulující instituce (MF, ČNB) b)Dohledové instituce na FT (ČNB, MF, ČOI) c)Ostatní vládní instituce (ost. ministerstva – MPO, MŠMT, MSp, MV, dále ÚOOÚ, ÚOHS, Rada pro rozhlas a televizní vysílání) d)Instituce MŘS (Finanční arbitr, rozhodci, ADR při MPO či MSp ?) e)Obecné soudy 3)Finanční instituce a jejich profesní asociace či komory – kodexy (ČBA, AFIZ, AČSS, ČAP, AKAT, APM ČR …) 4)Ostatní nevládní instituce a)Spotřebitelské organizace (SČS, SOS) b)Média c)Vzdělávací instituce d)Další instituce (ESC …) 5)Spotřebitelé Subjekty zainteresované v OSFT v ČR Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

- 8 - Subjekty zainteresované v OSFT v ČR TRH INSTITUCE/SPOTŘEBITELÉ Mezinárodní organizace a instituce ES/EU Vnitrostátní orgán veřejné moci Finanční instituce a jejich profesní asociace či komory Ostatní nevládní instituce Právní prostředí (lex generali, lex specialis) Jak funguje systém ochrany spotřebitele v ČR ?

- 9 - Distribuce a prodej produktů v. principy ochrany spotřebitele Ochrana spotřebitele je jedním z cílů regulace finančního trhu je potřebné finanční trh regulovat a chránit spotřebitele trvale a účinně zamezit selhání trhu otázky distributivní spravedlnosti paternalismu a společenských hodnot Vývoj počtu pojišťovacích zprostředkovatelů (Pramen: ČNB) Ochrana spotřebitele, distribuce a prodej produktů ? Pramen: ČNB

Jaká je predikce vývoje v ochraně spotřebitele ? Evropský rámec pro stanovení priorit - Akční program Společenství v oblasti ochrany zdraví a spotřebitele 2007 – 2013 Lepší znalost spotřebitelů a trhů Lepší právní předpisy v oblasti ochrany spotřebitele Lepší vymáhání právních předpisů, kontrola a domáhání se práv Zlepšit informovanost a vzdělání spotřebitelů MPO Priority spotřebitelské politiky )Bezpečnost výrobků a služeb – efektivní dozor 2)Odpovídající míra regulace ochrany spotřebitele - legislativa jasná, transparentní, sjednocená 3)Zvyšování znalostní úrovně spotřebitelů, rozvoj informačních a vzdělávacích aktivit ve prospěch spotřebitelů; vzdělávání v oblasti životního prostředí 4)Podpora samoregulace, dialogu veřejných institucí se spotřebiteli a dialogu mezi podnikateli a spotřebiteli 5)Zvýšení účinnosti dozoru na trhu, posílení vymahatelnosti práva 6)etc. etc. Můžeme se časem dočkat podobné ochrany jako v USA?

Mimosoudní řešení sporů na finančním trhu v ČR Finanční arbitr České republiky od ledna 2003 – ex lege kompetence – spory z platebního styku sjednání rozhodčí smlouvy nevylučuje pravomoc arbitra odstraněna limitace EUR arbitr usiluje především o to, aby byl spor vyřešen smírně nově spory ze spotřebitelských úvěrů, kolektivního investování v dohledném budoucnu – pojištění, hypotéky … Rozhodčí řízení „oblíbené“ zejména u úvěrových a pojistných smluv využívané i renomovanými finančními institucemi novela zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů a další související zákony Projekt MPO ve spolupráci s HK ČR od dubna 2008 nastavit účinný systém, k zrychlení a zjednodušení spotřebitelských sporů není příliš vhodný pro finanční služby mediační (náklad MPO) nebo rozhodčí řízení (žalující platí popl. 3 % z hodnoty sporu, min. 800 Kč) pilotní projekt na 2 roky přesun projektu na MSp Možnosti obrany (finanční arbitr, mediace apod.)

Děkuji za Vaši pozornost !!! Washingtonova 25, Praha 1, Tel.: Web: Děkuji za Vaši pozornost.