Interpretace práva Jiří Vítek. Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Legislativní proces Realizace práva
Interpretace práva.
Předmět a prameny pracovního práva
Jak si počínat při soudním jednání
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
15. Moc soudní a výklad práva
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní předpisy ve zdravotnictví
Trestní právo III. (procesní) – 2. seminář Předmět tr. řízení
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Ochrana proti aktům Vězeňské služby ČR – aplikace správního řádu a soudního řádu správního JUDr. Faisal Husseini.
Trestní právo I. (hmotné) – 2. seminář Výklad trestního zákona
Základní východiska nového soukromého práva
Daně v judikatuře Ústavního soudu Rozbor některých rozhodnutí Ústavního soudu v daňové oblasti 5. listopadu 2014.
Kontrola veřejné správy
Interpretace a aplikace práva
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Kontrola veřejné správy I.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Teorie práva Interpretace a aplikace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Dělba moci Moc soudní.
Právní řád Pavel Šuranský.
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Charakteristika práva EU Přednost před vnitrostátním právem
9. Realizace práva a jeho aplikace
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Aneb právo shromažďovací a jiné trable neonacistů 
Aplikace práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Správní soudnictví Veřejná správa.
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Realizace a aplikace práva Katedra práva.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
2. Správní trestání a správní delikty
Důležitost transparentnosti v činnosti veřejné správy Kateřina Šimáčková.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Interpretace právní normy.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Právní vědomí, aplikace a interpretace práva
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
KATEDRA PRÁVNÍ TEORIE.
Struktura právních norem
Základní zásady civilního procesu
APLIKACE PRÁVA INTERPRETACE PRÁVA PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Interpretace a aplikace práva
Základy právní argumentace, Výklad adekvátní, restriktivní a extenzivní; aplikace práva podle analogie a extenzivní výklad.
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
Právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Interpretace práva.
Základy práva I 1. přednáška
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

Interpretace práva Jiří Vítek

Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací práva questiones facti (interpretace právní) questiones iuris (interpretace skutková)

Metody výkladu - základní gramatická (jazyková) metoda systematická metoda metoda logického výkladu argumentum a contrario (důkaz o opaku) argumentum per eliminationem (důkaz vyloučením) argumentum a simili (důkaz podobnosti) argumentom a fortiori – minor a maius (důkaz silou) reductio ad absurdum (důkaz sporem) argumentum a silentio legis

Metody výkladu - zvláštní nadstandardní teleologický (účelový) výklad historický výklad komparativní (srovnávací) výklad opravný výklad

Druhy výkladu – podle závaznosti (subjektu) autentický výklad legální výklad oficiální výklad Interní výklad doktrinální výklad konstantní výklad

Druhy výkladu – podle výsledku doslovný výklad extenzivní (rozšiřující) výklad restriktivní (zužující)

Interpretace v soudní praxi Nález ÚS ze dne Imanentní součástí jakéhokoliv základního práva je také postulát, jenž soudům a jiným orgánům veřejné moci, které rozhodují o právech a povinnostech jednotlivce, ukládá povinnost zastávat takový výklad jednoduchého práva, který sám o sobě nezasahuje do takových základních práv a svobod jednotlivce a je v souladu s hodnotami demokratického právního státu.

Interpretace v soudní praxi II.ÚS 1219/12 Ústavní soud dále ve své rozhodovací praxi vyložil, za jakých podmínek má nesprávná aplikace či interpretace jednoduchého práva za následek porušení základních práv a svobod. Jedním z těchto případů jsou případy interpretace norem jednoduchého práva, která se jeví v daných souvislostech svévolnou.

Interpretace v soudní praxi II.ÚS 1037/12 Pouze tehdy, jestliže by nesprávná aplikace zákonných ustanovení obecnými soudy měla za následek porušení některého z ústavně zaručených práv či svobod, například v důsledku svévole anebo v důsledku interpretace, jež je v extrémním rozporu s principy spravedlnosti, by byl Ústavní soud povolán k ochraně práv...

Interpretace v soudní praxi 1 As 69/ Historickou interpretací lze dospět k obdobnému závěru. 8 As 23/ Ostatně obecně platí, že to, zda smysl a účel právní normy je skutečně takový, jak se zdá z jazykového výkladu právního předpisu, musí potvrdit nebo vyvrátit ostatní výkladové metody – především výklad teleologický, logický, systematický a případně historický, jejichž závěry je nezbytné poměřovat imperativem ústavně konformní interpretace a aplikace.