Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r. 1643 kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
VY_32_INOVACE_06_Francie za vlády Ludvíka XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
III/2 XV A
LUDVÍK XIV,král slunce Ludvík XIV
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
Západní Evropa po třicetileté válce
5HD_200 2.cvičení. Francie v raném kapitalismu Nantský edikt – 1598 Vláda Ludvíka XIV (*1638-  1715) hospodářská politika – Jean-Babtist Colbert ( )
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Francie Ludvíka XIV. Název školy
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Evropský kolonialismus
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Evropa po třicetileté válce
Evropa – absolutismus 17. st.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Evropa na počátku novověku
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Ludvík XIV „KRÁL SLUNCE“.
Ludvík XIV. (1643–1715).
Dovršení absolutismu ve Francii
Západní Evropa v 16. století
Průběh třicetileté války
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společně opakujeme riskuj.
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Západní Evropa v 16. století
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
České země za třicetileté války
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
F RANCIE V 16. AŽ 18. STOLETÍ Mgr. Vladimír Velešík.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
Mgr. Kateřina Karbulová. nejlidnatější vyspělá země absolutistická monarchie po smrti Ludvíka XIII. nastupuje na trůn jeho pětiletý syn Ludvík XIV.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Náboženské války ve Francii
Evropa v 17. st..
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
Ludvík XIV. Tereza Sekyrová 3.C.
Ludvík XIV. ( ).
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r. 1643 kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické povstání - fronda princů (1648 - 1653) část šlechty žádala omezení královské moci Mazarin dobrovolně opustil Francii fronda byla do roku 1652 potlačena

Mazarin se mohl vrátit (r Mazarin se mohl vrátit (r. 1653) a stal se prvním ministrem a hlavou královské rady princ Ludvík byl slavnostně korunován na krále roku 1654 Ludvík XIV. (*1638 - 1715+) po zkušenostech s frondou nedůvěřoval svým příbuzným a vysoké šlechtě upevnil královskou moc - mluvíme o absolutismu „Stát jsem já“ oporu hledal u vysokých hodnostářů katolické církve

spolupracovníky a úředníky vyhledával mezi vzdělanými měšťany jeho nejlepším byl ministr financí Jean - Baptiste Colbert (1619 - 1683) v hospodářství prosazoval zásady merkantilismu podpora francouzské výroby a soběstačnosti, důraz na vývoz, velká cla na dovoz, zakládání státních manufaktur (goblény, sklo, lodě) podporoval získávání zámořských kolonií

mimo zájem zůstal venkov a poddaní navíc roku 1685 zrušil edikt nantský (na 200 000 hugenotů emigrovalo z Francie) král utrácel za dvorský život (plesy, metresy, umění) a množství staveb (např. zámek ve Versailles) podporoval i umělce jako byl dramatik Molière, skladatel Lully nebo básník La Fontaine obrovské náklady stála krále i největší evropská armáda (300 000 mužů, velitelé Condé, Vauban)

snahy o rozšíření území Francie vedly ke sporům s Nizozemím, Španělskem a Habsburky největším konfliktem byla válka o španělské dědictví (1701 - 1714) po dlouhých bojích Francie sice částečně zvítězila, ale země byla rozvrácená, obrovsky zadlužená a hospodářství upadalo po smrti Ludvíka XIV. vládl za jeho nedospělého pravnuka regent Filip II. Orleánský

zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mazarin.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f /Louis_XIV_of_France.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean- Baptiste_Colbert.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plan_citadelle_Ne uf_Brisach.jpg