1 HLG Chemicals vysoká pracovní skupina o konkurenceschopnosti chemického průmyslu EU Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost Praha, 18. května 2011 Ladislav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Nástroj změny v místním prostředí
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Nová pravidla veřejné podpory
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 SCHP ČR a REACH Seminář – Kongresové centrum Praha 5. října 2006 RESPONSIBLE CARE Ladislav Novák.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Svaz chemického průmyslu ČR Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Konference SCHP ČR a MPO ČR SCHP ČR.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Program dnešního setkání OPS ( )
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Transkript prezentace:

1 HLG Chemicals vysoká pracovní skupina o konkurenceschopnosti chemického průmyslu EU Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost Praha, 18. května 2011 Ladislav Novák SCHP ČR

2

3 Vysoká pracovní skupina EK „HLG Chemicals“ k udržení konkurenceschopnosti chemického průmyslu Doporučení: Inovace a věda a výzkum10 Regulace3 Lidské zdroje3 Energie a zdroje surovin5 Změna klimatu5 Logistika5 Mezinárodní konkurence a obchod8 39

4 Kdo ovlivňuje implementaci Evropská komise Členské státy Průmysl Ostatní (regiony, nevládní organizace)

5 Dva roky poté … 10. února 2011 Konference EK o postupu zavádění publikovaných doporučení V oblasti inovací a obchodních omezení viditelný posun V oblasti energie a zabezpečení zdrojů surovin posun výrazně menší, pokud nějaký V legislativě, regulacích a v doporučeních, která se týkají logistiky, je posun 0 !!! pravidelně sledovat úroveň zavádění !!!

6 Dva roky poté … II Ani po dvou letech „implementace“ nelze říci, že, byť jedno jediné doporučení, bylo zcela naplněno Chybí jasné propojení na strategii EU 2020 (prioritní propojení na inovace, zásady průmyslové politiky, zabezpečení zdrojů energie a surovin) Společné aktivity Svazu a MPO se musí zaměřit na základní body: Podpora inovačního potenciálu Zabezpečení stálých zdrojů energie a surovin Zamezení snahám o další regulace

7 Česká karta ČR patří mezi země EU, kde se implementace závěrů bere vážně a něco se pro ni dělá. Z pohledu SCHP ČR je třeba zmínit: Vůbec první, úvodní konference k závěrům HLG Chemicals, se konala v roce 2009 v Ústí n/L. SCHP ČR a Ústecký kraj jsou součástí mezinárodního projektu ChemLog (11 účastníků z 9 zemí Evropy), který letos vstupuje do závěrečného třetího roku. Ústecký kraj a přes svou technologickou platformu SusChem opět SCHP ČR zahájily mezinárodní projekt ChemClust (10 účastníků z osmi evropských států) V prosinci 2010 zahájil SCHP ČR svůj největší projekt: „Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“.

8 Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR ESF a MPSV ČR (75%+25%), 34,4 mil. Kč v tzv. „dočasném rámci“, z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Návaznost na projekt „Adaptabilita…“ Určeno pro vyšší a střední management společností, které jsou členy SCHP ČR, v tuto chvíli se zúčastňuje 30 subjektů 7 vzdělávacích aktivit (legislativa, odpovědné podnikání, základní znalosti v obchodě, marketingu, patentech, jazykové vzdělávání, personalistika a efektivní řízení lidských zdrojů, koučink a mentorink, odborné vzdělávání pro projektové řízení) Prosinec 2010-prosinec 2013

9 Závěry Jen úspěšný a tudíž konkurenceschopný průmysl přináší řešení a přispívá k udržitelnému rozvoji a prosperitě Otevřený pokračující dialog mezi průmyslem a exekutivou pomáhá vytvářet motivující podnikatelské prostředí Přímá podpora inovací a výzkumu v průmyslu je klíčem k dalšímu růstu Regulace nesmí být brzdou rozvoje

10 Připravovaná chemická a environmentální legislativa…! V EU: Přezkum nařízení č. 1907/2006 REACH do 1. června 2012 Návrh nařízení o uvádění na trh a použití biocidních přípravků Diskuse o oligomerech ve styrenu Návrh směrnice o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek Návrh směrnice o energetické efektivnosti Návrh revize směrnice o zdanění energií (2003/96/ES) Plán zvyšování energetické efektivnosti „Low carbon roadmap to 2050“ V ČR: Návrh chemického zákona Novelizace zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci Novelizace zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Návrh zákona o obnovitelných zdrojích energie

11 Děkuji za pozornost ! SCHP ČR Dělnická Praha 7 Tel: Fax: