o.s. Vhled – Centrum Sámovka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dlouhodobé doprovázení mladých lidí z dětských domovů  Schází rodinné zázemí  Schází dovednosti  Je narušen vývoj – traumata  Jsou ohroženou skupinou.
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
Farní charita Prachatice
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
ohroženým domácím násilím
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Sdružení Podané ruce, o.s.
Komunikace mezi generacemi
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Ambulantní léčba ___________________________________
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Tereza Pulkrtová.  je třeba zorganizovat, propagovat a osobně se zúčastnit nejméně dvou exkurzí?
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Financováno Nadací Sirius
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Transkript prezentace:

o.s. Vhled – Centrum Sámovka Vzniklo v roce 2004 jako Centrum prevence a pomoci dětem žijícím mimo vlastní rodinu. Programy pro klienty: Byty na půli cesty (registrovaná sociální služba typu „dům na půl cesty“) Projekt SOS 18 Tvůrčí dílny pro děti

Tvůrčí dílny pro děti Určeny pro děti z pražských Klokánků a DD H. Clintonové v Praze Výtvarné a keramické dílny s prvky arteterapie Hudební a pohybové dílny s prvky muzikoterapie Dramaterapeutická dílna

Projekt SOS 18 Vzdělávací a socializační program pro dospívající v dětských domovech Uzavřená skupina až 20 dětí a 16členný pracovní tým (průvodci) 18 měsíců trvající opakovaná 3 až 4 denní setkání plus letní týdenní pobyt Každé setkání je tématicky zaměřené (komunikace, vztahy, zaměstnání, bydlení, hospodaření s penězi, osobnostní rozvoj, prevence závislostí apod.)

Byty na půli cesty Určeno mladým lidem ve věku 18-26 let, kteří alespoň část svého života trávili v ústavní péči Předpokladem je určitá míra samostatnosti, ale zejména aktivní přístup k řešení svých problémů a blízké budoucnosti Nabízíme sociální službu spojenou s bydlením a asistencí (provázením)

Byty na půli cesty Byty 1+1 určené většinou pro 2 klienty Maximální doba poskytování služby 1 rok Hlavní podmínka „studuji nebo pracuji“ Omezení vyplývající z pravidel služby (návštěvy, přespávání cizích osob, užívání alkoholu a drog, kontakt s klíčovým pracovníkem apod.) Bydlení jako prostředek k dosažení dalších cílů, nikoliv jako cíl samotný

Návazné typy bydlení Startovací byty Byty typu Satelit Určeny pro klienty, kteří úspěšně projdou službou BPC Finančně dostupné bydlení určené pro klienty, kteří potřebují podporu po delší dobu (studují, splácejí dluhy, pracují, hledají další bydlení …) Byty typu Satelit Samostatný byt v Praze s nájemní smlouvou na dobu až 3 let za zvýhodněných finančních podmínek Získání části vybavení bytu na jehož výběru se klient podílí Určeno pro samostatné klienty, kteří prošli službou BPC, řádně spolupracovali při plnění svých cílů a nedostali se do konfliktu s pravidly BPC (výběrový program)

Kazuistika „Rudolf“ Od 3 do 15 let v DD, od 15 do 18 v PP Učil se v oboru zedník, ale školu nedokončil Při nástupu na sociálních dávkách, příležitostné brigády Po nástupu si rychle našel práci v supermarketu díky pomoc kamaráda, který u nás v té době také bydlel a pracoval tam Dopomoc s vyřízením dávek na bydlení Od 2. měsíce po nástup nebyl schopen platit řádně poplatek za službu; přiznal, že výplatu utratil na diskotéce (opakovaně) a hraním automatů Souhlasil se sestavením rozpočtu a omezením částky na výběr kartou z účtu, přesto znovu utratil celou výplatu výběrem v bance; poté došlo k vyloučení ze služby

Kazuistika „František“ Brzy po narození v kojeneckém ústavu, poté dětský domov, pěstounská péče (nezdařená) a návrat do dětského domova Dokončený učební obor zedník/obkladač Do Sámovky přišel rovnou z DD po dokončení studia s cílem najít si práci a následně i bydlení V době nástupu sankčně vyřazen z ÚP, žádné zkušenosti s hledáním práce, neuměl sestavit životopis ani používat počítač Značné problémy v komunikaci, zejména po telefonu, ale i v osobním kontaktu (bývá zaskočen otázkami, neumí reagovat) Neumí hospodařit s penězi, nemá reálnou představu o nákladech například na jídlo

Kazuistika „František“ Pasivní při hledání práce, rychle se odradil při neúspěších daných především problémy v komunikaci Po dvou měsících mu byla s dopomocí pracovníků zařízena práce v sociální firmě (kavárna) jako pomocná síla v kuchyni Do práce chodil pravidelně, bavila ho, stabilizoval se finančně i osobnostně, získal více sebevědomí Po několika měsících začal s podporou vyhledávat možnosti následného bydlení po odchodu ze služby Práce v sociální firmě skončila po půl roce; při shánění další práce se ovšem opakuje stejná situace jako při nástupu (není schopen si najít práci, v hledání je pasivní atd.) Později se vyhýbá spolupráci s klíčovou pracovnicí Služba ukončena po uplynutí 1 roku

o.s. Vhled – Centrum Sámovka Děkuji za pozornost! o.s. Vhled – Centrum Sámovka Sámova 6, 101 00 Praha 10 vhled@samovka.cz www.samovka.cz