OSVČ v evidenci úřadu práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Uchazeči o zaměstnání a volná pracovní místa v MSK
Analýza Centra ProEquality
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval:
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Švarcsystém a jeho postih po
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav.
Letní škola EMF, Kypr, Obsah: A. Politická a ekonomická situace v ČR, dopady krize B. Dopady krize na KV.
 Nemocenská je sociální dávka, která nahrazuje nemocným pracujícím ušlý příjem  Podmínkou je, že nemocný je účastníkem zdravotního pojištění  Na.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Náhrada za dočasnou pracovní neschopnost
Projekt „Vzdělávejte se!“
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP Brno, 3. června 2010 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Sociální lékařství a zdravotní politika PhDr. Mgr. Lubica Juríčková
Cestovní náhrady podnikatelů
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Trh práce a nezaměstnanost
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Transkript prezentace:

OSVČ v evidenci úřadu práce Mgr. Milan Horna ředitel Úřadu práce v Bruntále Úřad práce v Bruntále

Porovnání počtu OSVČ v roce 2008 a 2009 * zdroj ČSSZ K 31.12.2009 bylo v ČR evidováno u ČSSZ celkem 955 659 OSVČ, z toho 648 941 vykonávajících jako hlavní činnost. meziročně se v ČR zvýšil celkový počet OSVČ o 17 394. v MSK se počet OSVČ na hlavní činnost meziročně zvýšil o 661. v okrese Bruntál počet OSVČ na hlavní činnost meziročně poklesl o 250.

Důvody nárůstu počtu OSVČ v krizovém roce 2009 Hlavními důvody tohoto nárůstu jsou: cizinci kteří se nechávali zaměstnávat převážně přes agentury, v době krize přišli o práci a následně se stali podnikateli, aby mohli v Česku zůstat. Jsou buď živnostníky a pracují v rámci švarcsystému, nebo vstoupili do družstev. V roce 2009 začalo nově podnikat celkem 10 595 cizinců, což je o 2 222 více než v roce 2008. - zvýšená „obliba“ zaměstnavatelů v švarcsystému - takto pracující člověk nemá ze zákona nárok na dovolenou a za dny „dovolené“ nemůže čerpat náhradu mzdy. Dále nemá nárok na poskytnutí pracovních pomůcek a materiálu, nemá nárok na přestávku na oběd, v případě ukončení spolupráce nemá nárok na odstupné. V případě pracovního úrazu může být odškodněn pouze z vlastní úrazové pojistky, nevztahuje se na něj zákonné pojištění zaměstnavatele.

Porovnání počtu OSVČ k 31.12.2009 & k 28.2.2010 v MSK a okrese Bruntál * zdroj ČSSZ - v MSK se počet OSVČ na hlavní činnost se za leden – únor 2010 snížil o 1 527 osob! Naopak k navýšení došlo u OSVČ na vedlejší činnost (+333). - v okrese Bruntál počet OSVČ na hlavní činnost se za leden – únor 2010 snížil o 217!

Počet býv. OSVČ v evidenci ÚP v MSK Počet evidovaných bývalých OSVČ na úřadech práce v Moravskoslezském kraji se za poslední rok zdvojnásobil!

Vývoj počtu NOVĚ EVIDOVANÝCH býv. OSVČ na ÚP v Moravskoslezském kraji Od roku 2002 byl v Moravskoslezském kraji zaznamenán nejvyšší počet nově evidovaných býv. OSVČ v roce 2009. V porovnání s předchozím rokem byl tento počet téměř dvojnásobný! Za měsíc leden – únor 2010 bylo v kraji na úřadech práce evidováno dalších 1 882 OSVČ, kteří ukončili svou činnost.

MSK – nejčetnější profesní zastoupení býv. OSVČ v evidenci ÚP Z vykonávaných činností býv. OSVČ v MSK je průměrně cca 50% sezónního charakteru, především v činnostech zaměřených na stavebnictví a lesnictví. Zvýšený „příliv“ býv. OSVČ do evidence úřadů práce v roce 2009 byl zaznamenán u osob, které svou vykonávanou činností byly vázány na jednoho většího odběratele, především z oblasti strojírenství, automobilového průmyslu a hutnictví.

MSK – evidovaní UoZ & býv MSK – evidovaní UoZ & býv. OSVČ z hlediska nároků na podporu v nezaměstnanosti (aktuální stav k 29.3.2010) 29,8 % z celkového počtu UoZ v současnosti v kraji pobírá podporu v nezaměstnanosti, a to v průměrné výši 5 508,-Kč. Naproti tomu 62,3 % bývalých OSVČ sice pobírá podporu v nezaměstnanosti, avšak pouze v průměrné výši 3 326,-Kč, což přestavuje pouze 60,4 % z průměrné podpory všech UoZ.

Děkuji za pozornost.