Autor výukového materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava – prověrka VY_52_INOVACE_31 Sada 1
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál
Číslo v digitálním archivu školy
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu:
Autor výukového materiálu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor výukového materiálu:
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
46.1 Člověk – dýchací soustava
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dýchací soustava PLÍCE.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Dýchací soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Dýchací soustava.
ČLOVĚK SRDCE - PLÍCE VY_32_INOVACE_II-C-11.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Autor výukového materiálu: Mgr. Jaroslava Lázničková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Listopad 2011 Číslo klíčové aktivity: V/2 , VY_52_INOVACE_PR.8.11 Stupeň a typ vzdělávání, ročník: Základní vzdělávání – lehké mentální postižení, 2. stupeň, 8. ročník Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tématický okruh, téma: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy lidského těla – dýchací soustava Téma: Stavba a činnost dýchací soustavy Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint Očekávaný výstup: Popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce Anotace/metodický list: Výuková prezentace přehledně a názorně seznámí žáky se stavbou a činností dýchací soustavy člověka

Stavba dýchací soustavy Dýchací soustava I Stavba dýchací soustavy

Dýchací soustava člověka Dýchání je nezbytné pro život. Pro zajištění životně důležitých pochodů v organizmu je nutný dostatečný přívod kyslíku. Okysličování probíhá ve všech buňkách. Dýchání je výměna kyslíku a oxidu uhličitého. Hlavním dýchacím orgánem jsou plíce.

Stavba dýchací soustavy Dýchací soustavu tvoří: horní cesty dýchací dolní cesty dýchací plíce

Horní cesty dýchací Začínají nosní dutinou. Nosní dutina obsahuje čichové buňky. V nosní dutině se vdechovaný vzduch ohřívá a zvlhčuje. Dutina nosní přechází do dutiny hltanové (je společná pro trávicí a dýchací dutinu). Hrtanová záklopka brání vdechnutí potravy.

Horní cesty dýchací Nosní dutina Hltanová dutina Hrtanová záklopka

Dolní cesty dýchací Začínají hrtanem (chrupavčitý dutý orgán). V hrtanu je hlasové ústrojí. Hrtan přechází v průdušnici (pružná, 12 cm dlouhá trubice). Průdušnice se rozvětvuje na pravou a levou průdušku. Každá průduška vstupuje do pravé a levé plíce.

Průdušnice a plíce Průdušnice Průdušky Levá plíce Pravá plíce

Plíce Jsou hlavním dýchacím orgánem. Jsou uloženy v dutině hrudní. Plíce jsou lehké, pružné, houbovité. Pravá plíce má tři laloky. Levá plíce má dva laloky.

Plíce Průdušnice Plicní tepny Rozvětvení průdušnice Plicní žíly Průduška Větvení průdušek

Obrázky jsou dostupné pod licencí Datakabinet na WWW: http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Dychaci-soustava-1- cast.html http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Dychaci-soustava-2- cast.html http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Clovek-a-priroda/Ilustrace-a-obrazky/Prudusnice-a-plice.html