Předčasné ukončení zemědělské činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Chmelařský kongres Praha 2008
Ing. Lubomír Svoboda Odbor přímých plateb a HRDP
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Evropská soukromá společnost s r. o
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Hospodaření obcí Hospodaření obce Samostatné nakládání s majetkem obce
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Daň z příjmů právnických osob
Předčasné ukončení zemědělské činnosti Nařízení vlády 69/2005
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Praha, 2010 Představení připravovaného dotačního programu II.1.4 Platby na podporu dobrých životních podmínek zvířat Ing. Jiří Rádr.
Právní forma organizace
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
STÁTNÍ PODNIK.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Program na podporu lesních ekosystémů
Transkript prezentace:

Předčasné ukončení zemědělské činnosti Ministerstvo zemědělství odbor řídící orgán HRDP e-mail: kozlovska@mze.cz, chromcik@mze.cz tel. 221812671, 221812523

Základní legislativa EU Nařízení Rady (ES) č. 1257/1999, o podporování rozvoje venkova prostřednictvím Evropského orientačního a záručního fondu pro zemědělství (EAGGF), článek 10 -12 Opatření „Zakládání skupin výrobců“ je jedním z programů v HRDP

Základní legislativa ČR Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství (§ 2c – program strukturální podpory) Nařízení vlády č. …..2004 Sb., kterým se stanoví podmínky poskytování dotace na předčasné ukončení zemědělské činnosti (v současné době ve vládě ČR)

Charakteristika opatření Program umožňuje starším zemědělcům po dosažení věku 55 let ukončit aktivní zemědělskou činnost a poskytovanými podporami jim zabezpečuje důstojné životní podmínky. Vytváří prostor pro nástup mladých zemědělců.

Subjekty programu Postupitel (žadatel o dotaci) – předává zemědělský podnik Nabyvatel – přebírá zemědělský podnik

Požadavky na postupitele Je fyzickou osobou (např. SHR) Ukončí veškerou komerční zemědělskou činnost (ukončí podnikání v zemědělství). Může pokračovat v nekomerční zemědělské činnosti – drobný pěstitel nebo chovatel (§2e odst.2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství) – na tuto činnost nemůže dostat dotace Nesmí být mladší 55 let a nesmí dosahovat zákonného důchodového věku Před vstupem do programu musel po dobu 10 let aktivně provozovat zemědělskou činnost (pracoval v zemědělském podniku nebo byl podnikatelem v zemědělství), a z toho poslední 3 roky podnikal v převáděném podniku Prokáže, že v každém ze ze tří předcházejících kalendářních let dosáhl podíl jeho příjmů ze zemědělské činnosti na celkových příjmech z podnikání nejméně 50 %

Požadavky na nabyvatele Je fyzickou nebo právnickou osobou podnikající v zemědělství, která převezme zemědělský podnik. Vytvoří předpoklady pro zvýšení ekonomické životaschopnosti podniku. Zaváže se provozovat v převedeném podniku zemědělskou činnost po dobu minimálně 5 let po převodu. (závazek pouze u pozemků, u kterých je doložena možnost hospodaření po dobu 5 let – nájemní smlouva na dobu 5 let, pozemky ve vlastnictví) Zemědělský podnik nabyvatele musí mít sídlo v ČR. Fyzické osobě nesmí být víc než 40 let a musí mít minimální zemědělskou kvalifikaci. Právnická osoba může mít nejvýše 5 členů (fyzických osob)a všichni, včetně statutárních orgánů, nesmí být starší 40 let a alespoň jeden musí mít minimální zemědělskou kvalifikaci

Ekonomická životaschopnost podniku Ekonomická životaschopnost podniku bude posuzována na základě dvou kritérií: Zadluženost podniku nesmí překročit 75 % Dostatečná úroveň čistého příjmu U fyzických osob – čistý příjem ve výši nejméně průměrné roční mzdy v zemědělství U právnických osob kladný zisk (hospodářský výsledek)

Převod zemědělského podniku Prodej podniku na základě smlouvy o prodeji podniku podle Obchodního zákoníku (převedení závazků) Darování vlastní zemědělské půdy a jiných nemovitostí potomkovi v přímé linii (bude stanoveno v nařízení vlády)

Výše poskytované podpory Paušální roční sazba - 75 000 Kč Sazba na ha převedené zemědělské půdy zapsané v LPIS (doložení možnosti hospodaření min. 5 let – nájemní smlouva na 5 let, vlastnictví pozemku) až do výše 30 ha – 4500 Kč

Doba poskytování dotace Doba vyplácení podpory nepřekročí 15 let Vyplácení nepokračuje po dosažení věku postupitele (žadatele) 75 let Jestliže začne stát postupiteli vyplácet starobní důchod, bude dotace o tuto částku snížena Po schválení nařízení vlády bude možné provést další výklad týkající se administrace opatření