Školní násilí Agresivita Šikana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.
Škola, rodina, komunita.
V ÝVOJ ŠIKANOVÁNÍ A SPOKOJENOSTI ŽÁKŮ SE VZTAHY V TŘÍDNÍM KOLEKTIVU V PRŮBĚHU ZÁKLADNÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY – TŘÍDY S AKTUÁLNĚ PROBÍHAJÍCÍ ŠIKANOU PhDr. Pavel.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Šikana v České republice
Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Šikana Juchelková Katka.
Různé role zástupce ředitele školy
Metodici prevence při PP
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.01-Šikana-prezentace
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
Pásmo mapování vztahů ve třídním klimatu počáteční/zárodečné manuál Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá V Kyjově dne ________________________ Mgr.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Školní program proti šikanování
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Kyberšikana.
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Problém internetové kriminality na základní škole.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
KYBERŠIKANA.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Šikana.
Školní program proti šikanování
seminář Teorie a metodiky výchovy
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Školní násilí Agresivita Šikana

Slovo úvodem Šikana se v menší či větší míře vyskytuje na každé škole. Škola, která její výskyt přiznává a pracuje na jejím řešení, patří mezi osvícené! Naopak škola, která výskyt šikany popírá, signalizuje nebezpečí. Šikana nebo škádlení?

Šikana-obrácený princip Šikana / škádlení? ŠKÁDLENÍ: při škádlení kamaráda očekávám, že to bude legrace nejen pro mě, ale i pro něj. Šikana-obrácený princip Agresor chce druhému ublížit, chce ho ranit, má radost Agresor se neomlouvá, své chování opakuje, násilí stupňuje  Když někdo někoho škádlí a on mu jasně řekne, aby toho nechal, tak to musí respektovat pozn. Naučme své děti jasně říkat NE, VADÍ MI TO

Znaky šikany Záměrnost; Opakování (neplatí u kyberšikany); Nepoměr sil (fyzické, psychické atd.); Bezmocnost oběti (nemusí přijít hned); Nepříjemnost jednání (nenechat se zmást výmluvami typu:‘‘My si hrajeme‘‘); Potupné hlášky a poznámky ke spolužákovi (týká se vyučování i přestávek); Nepřiměřené rozkazy, požadavky atd.; Samoúčelnost agrese (špatně rozpoznatelné);

Vývojová stadia šikany Zrod ostrakismu (tipování možné oběti); Manipulace a výskyt fyzické agrese (role nejsou rozděleny); Vytvoření jádra agresorů (oběť je již určena); Přijetí norem agresorů většinou (to co hlásají pedagogové ustupuje do pozadí, mírní i ukáznění žáci se začínají chovat krutě); Totalita, dokonalá šikana; přehlížení agrese vede k narůstání násilí ke slabším spolužákům

Šikanování je onemocnění celé skupiny, není pouze záležitostí oběti a agresora. Šikana je nemoc komunikace. Obecné recepty na šikanu neplatí. Rozpoznat ji je velice těžké. I když se nejedná přímo o šikanu nelze přehlížet žádnou formu násilí a ubližování.

Jednotlivé fáze řešení rizikového chování žáka v rámci školy: Pohovor se žákem; Jednání se žákem a zákonným zástupcem; Postoupení případu další straně (např. pedagogicko-psychologická poradna, středisko výchovné péče, orgán sociálně-právní ochrany dětí);

Základní postup při podezření na šikanu Jakékoliv náznaky nevhodného sociálního chování bereme vážně; Diskrétní rozhovor s obětí či s informátorem; Zajištění bezpečnosti oběti; Informovanost třídního učitele; Získávání ucelených informací; Svolání užšího realizačního týmu, svolání výchovné komise (tř. učitel, ředitel školy, výchovný poradce); Zamezit domluvě agresorů; Zamezit konfrontaci oběti s útočníky; Informování rodičů;

BEZKONTAKTNÍ FORMY ŠKOLNÍHO NÁSILÍ IGNOROVÁNÍ a uražené mlčení ; Pomlouvání ; Rozbíjení vztahů, přebírání kluků (holek) ; Slovní týrání - POSMĚŠKY ; Kyberšikana ; (bude věnována zvláštní pozornost v budoucnu) Zavrhování ;

KONTAKTNÍ FORMY ŠKOLNÍHO NÁSILÍ Inzultace – agresivita Fyzické útoky Krádeže a loupeže Zbraně ve škole Útoky na učitele Rvačky Skupinová agrese Vandalismus (ničení školních věcí, věcí spolužáků) Vydírání Rasismus a xenofobní chování Veřejné zostouzení marginálních skupin Užívání a prodej návykových látek

Co můžete pro své dítě udělat Vy? Buďte k dítěti vnímaví; Povzbuzujte své dítě a chvalte je i za malý úspěch; Zajímejte se co Vaše dítě dělá, s kým se stýká a kamarádí; Vysvětlete dětem, že v životě na ně čekají i různá nebezpečí a nepříjemnosti; Povzbuzujte své děti k překonávání překážek; Při nejasnostech kontaktujte třídního učitele a domluvte si s ním schůzku; V případě šikany rodič-jedinec nic nezmůže, je třeba pracovat s celým kolektivem

Co pro Vaše dítě může udělat škola Vyslechnout Vás a pomoci zjistit co se ve skutečnosti v kolektivu děje Domluvit společnou schůzku s ostatními pedagogy Najít společnými silami optimální řešení vzniklé situace Zprostředkovat schůzku s externími odborníky (SVČ, PPP…)

Nejste v tom sami kdo vám může při řešení šikany pomoct? Středisko výchovné péče Pedagogicko-psychologická poradna Projekt Minimalizace šikany a jeho odborníci www.minimalizacesikany.cz Sdružení Linka bezpečí www.linkabezpeci.cz. Následující odborné publikace

LITERATURA