Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Chronologie Leden ustavení Nezávislé energetické komise, jmenování prof. Václava Pačese jejím předsedou a jeho pověření k zahájení jednání s pěti parlamentními politickými stranami o personálním naplnění komise Září 2007 – potvrzení statutu komise a přidělení finančních prostředků na činnost a zadání zpracování řady studií a materiálů z oblasti energetiky i ochrany životního prostředí Květen 2008 – Městská knihovna v Praze – 1. veřejná presentace činnosti Nezávislé energetické komise

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Červenec 2008 – Akademie věd v Praze - tisková konference s předáním „Stručné zprávy o výsledcích práce Nezávislé energetické komise“ předsedovi vlády ČR s hlavními doporučeními pro další vývoj v oblasti energetiky s tím, že se zatím jedná o předběžné výsledky Září 2008 – Nezávislá energetická komise předala svoji „Závěrečnou zprávu“ členům Oponentní komise, vedené Ing. Stehlíkem, z níž vyplývají následující doporučení pro další kroky vlády v oblasti energetiky: Chronologie

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Doporučení NEK · Vláda by měla aktivně podporovat každé opatření, které povede k prohloubení konkurence na energetických trzích. Tuto politiku bude sledovat především v kontextu postupného vytváření jednotného energetického trhu v rámci EU. · Vládě se doporučuje umožnit a usnadnit zahájení posuzovacích procesů produkce všech typů energie. · Význam hnědého uhlí bude v dlouhodobém horizontu klesat, bude nákladnějším palivem, nicméně bude představovat stále významný energetický zdroj. · Vláda by měla považovat podporu procesů, vedoucích k úsporám energií, za prioritu a mimořádně významnou součást formování dlouhodobé energetické strategie. Doporučuje se jim proto věnovat této oblasti zvýšenou pozornost, vyšší finanční prostředky než dosud a systémovou podporu

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Doporučení NEK · Jaderná energetika představuje jednu z variant výroby elektrické energie a je důležitou součástí energetického mixu. · Vláda by měla považovat obnovitelné zdroje za nezpochybnitelnou součást budoucího palivo- energetického mixu. Vládě doporučujeme zvážit podporu výroby tepla z OZE, avšak tuto podporu (stejně jako stávající podporu výroby elektřiny z OZE) pravidelně přehodnocovat s důrazem na minimalizaci tržních deformací. Vláda dále podpoří výzkum a vývoj příslušných technologií a významně posílí informační kampaně, podporující hlubší využití OZE. · Vláda by měla konat aktivní politiku ochrany klimatu na domácí i mezinárodní scéně.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Doporučení NEK · Vládě se doporučuje přehodnotit energetickou a související legislativu ČR a EU tak, aby nedocházelo přednostně k řešení dílčích energetických úkolů na úkor důležitých energetických potřeb společnosti, zejména stability odvětví včetně přenosu energie. · Vláda by měla aktivně spolupracovat s partnery z EU a NATO při budování dalších přepravních cest ropy a zemního plynu do ČR. · V rámci EU by měla vláda usilovat o prosazení realistické a skutečně efektivní podpory výroby energie z OZE a pro zhodnocení systému obchodování s emisními povolenkami.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Doporučení NEK · NEK doporučuje, aby se dlouhodobými trendy zejména výzkumu nových technologií a koncepcí v energetice a průběžným sledováním energetické situace státu v návaznosti na evropskou a světovou energetiku zabýval stálý orgán. Doporučuje, aby vláda podpořila plánované vybudování Institutu aplikovaných věd, společného pracoviště Akademie věd ČR a ČVUT Praha, kde by tento orgán měl pracovat.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Předpokládaný další postup: Říjen posuzování „Závěrečné zprávy“ Nezávislé komise Oponentní komisí, která může doporučit její úpravu. Listopad 2008 – projednání definitivní verze „Závěrečné zprávy“ Nezávislé komise ve vládě. K jejím závěrům a doporučením by mělo být přihlédnuto při zpracování návrhu nové Státní energetické koncepce s výhledem do roku 2050, kterou by vláda měla v termínu do konce roku 2008 předložit Poslanecké sněmovně Parlamentu. Pro další období roku 2008, resp Předložení„Závěrečné zprávy“NEK odborné široké veřejnosti – presentace, diskuse, semináře atd.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Stanovisko MPO k činnosti NEK S prací Nezávislé odborné komise a také s jejími zatímními výsledky a doporučeními lze vyslovit souhlas. Návrh nové Státní energetické koncepce, který v rámci svých kompetencí připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu v termínu do konce letošního roku a který vzhledem k časové tísni musí probíhat současně s pracemi Nezávislé a Oponentní komise, se od zpracovaných scénářů Nezávislou komisí liší ve dvou aspektech: 1) s ohledem na rozlohu a klimatické podmínky ČR se předpokládá nižší využití OZE (cca o 100 PJ a především v biomase) v jednotlivých letech predikce rozvoje energetiky,

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Stanovisko MPO k činnosti NEK 2) pro zajištění bezpečných dodávek paliv pro centrální zásobování teplem a pro budoucí rozvoj čistých uhelných technologií se předpokládá pokračování těžby hnědého uhlí na lomech Bílina a Čs.armáda za územními ekologickými limity, Ostatní vstupy a předpoklady a také predikce budoucího vývoje jsou prakticky stejné. Není proto důvod nevyužít výsledky práce Nezávislé odborné komise pro zpracování návrhu nové Státní energetické koncepce.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Děkuji za pozornost kontakt: