Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Finanční možností svépomocných skupin
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Jak se chránit před dluhem?
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Problematika úvěrů a zadlužování ve finančním vzdělávání dětí Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí 3. odborný seminář „Měření finanční.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Mentoring a Magistrát HR Know - How & Fórum personalistů Ing. Libor Peprný
Českomoravská vzdělávací, s.r.o nám. Winstona Churchilla 1800/2
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Projekt: Klidnější život s dobrým rodinným rozpočtem „Jak se starat o rodinné finance“ InHelp, o.p.s. 5.Května 3, Milovice.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů

Má smysl spotřebitele finančně vzdělávat? ANO! Je třeba počítat s tím, že se jedná o dlouhodobý proces.

Podepsat můžeš, přečíst musíš! Probíhá od roku 2005 s odbornou garancí SČS Preventivní komunikačně-vzdělávací projekt Poukazuje na konkrétní problematická místa při uzavírání smluv a osvětluje některé finanční termíny Komunikační kanály kampaně –Plakáty ve vlacích ČD, v čekárnách zdravotnických zařízeních v ČR, MHD Praha –Inzerce a soutěž ve všech mutacích VLP –Webová komunikace – –Distribuce brožury „Odpovědné půjčování“ na městské úřady v ČR Partneři projektu –Britská obchodní komora, MV (odbor prevence kriminality), –Finanční arbitr ČR, Advokátní komora ČR –Mediální partner Deníky VLP

Odborné finanční vzdělávání pracovníků občanských poraden Široký obsah vzdělávání zaměřený na dluhovou problematiku –72 hodin vzdělávání / 3 x dvoudenní seminář (pilot 2008) –Program akreditovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí –Obsah vzdělávání Jak vypadají zdravé finance domácnosti (rodinný rozpočet, nabídka fin. služeb, výběr věřitele..) Problémy se splácením (příčiny předluženosti, nekalé praktiky, vymáhání, exekuce..) Jednání s klientem (řešení insolvence, práce s předluženou domácností..) Finanční kompas Vzdělávání v roce 2009 a 2010 –Vyškoleno 63 poradců ze 43 organizací –Zpětná vazba od 175 klientů – těch kteří využili služeb poradců Oceňují profesionalitu, srozumitelnost a množství využitelných informací Umí lépe hospodařit se svými finančními prostředky a uvědomují si osobní zodpovědnost Budou schopni efektivněji pomáhat svým klientům −Realizace ve třech krajích Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský

Abeceda rodinných financí Komunitní finanční vzdělávání pro širokou veřejnost Jak Abeceda rodinných financí funguje? 1.zájem - určitá komunita sdružená v občanském sdružení, v příspěvkové organizaci nebo v církevní organizaci by ráda vzdělala své členy ve finančním vzdělávání 2.lektor – vyšle jednoho ze svých členů, kterého zdarma vyškolíme jako lektora 3.materiály – lektor dostane vzdělávací materiály pro sebe i pro účastníky 4.grant – organizace dostane na své vzdělávání finanční grant 5.finanční vzdělávání – lektor si vybere minimálně 3 z 5 nabízených témat 6.zpětná vazba – lektor i účastníci poskytnou na projekt zpětnou vazbu Silné stránky –srozumitelné a potřebné vzdělávání probíhající přímo v komunitách jejich vlastním členem –možnost získání bezprostřední zpětné vazby –jedinečný systém vzdělávání Obsah vzdělávání: −Rodinný rozpočet – hl. téma ARF; příjmová část rozpočtu, souhrn výdajů, sestavení rodinného rozpočtu… −Peníze v pracovně právním vztahu a zaměstnavatel – práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele −Podepsat můžeš, přečíst musíš – smlouva a smluvní podmínky, pojištění úvěru… −Finanční produkty a pojištění – výhody a nevýhody, vysvětlení vhodnosti použití produktu… −Zodpovědné půjčování (zadlužování) – příčiny předlužení, smlouva a nekalé praktiky…

Děkuji za pozornost kontakt: více informací na: – – –