Pozornost Sternberg, R.J.(2002). Kognitivní psychologie. Praha: Portál, s.89 - 131 Plháková, A. (2003). Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Advertisements

Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Kognitivní systémy Pozornost a vědomí. Přehled Přehled mozkových struktur a funkcí Pozornost –Předvědomé Priming Mít něco na jazyku Automatické Habituace.
Pozornost a její druhy Denisa Landová.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová
VNÍMÁNÍ Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov04 Autor Mgr. et.
Pozornost, vědomí Škola:
5: Vědomí, pozornost.
Pozornost - koncentrace pozornosti
Poruchy pozornosti MUDr.Radovan Přikryl, Ph.D.
Psychické stavy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
P OZORNOST. C O JE POZORNOST ? = psychický stav člověka, projevující se zaměřeností a soustředěností vědomí Zaměřenost: člověk si vybírá některé podněty.
POZORnost (prosexie) 4. přednáška.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Nervová soustava.
Diagnostika ve sportovních hrách
Vymezení, funkce, zdroje
Obecná psychologie II
Vědomí – teorie vědomí Koukolík, F. (2003). Já. O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování Sternberg, kap. 3 Kulišťák, P. (2011). Neuropsychologie, Praha:
Kognitivní systémy Pozornost a vědomí
Přístupy k osobnosti Škola:
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
MUDr. Miloslav Kopeček Ph.D.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
 Matematik, pedagog, teoretik, překladatel  Univerzity v Paříži a Lyonu  ESIT Sorbonne Nouvelle  2014 emeritní profesor Sorbonne Nouvelle.
Spektrum didaktických stylů
Teorie motivace Adéla Furiková.
Pedagogika & DIDAKTIKA
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Témata kognitivní psychologie
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Paměť, pozornost, zapomínání
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
prof. Iva Stuchlíková, CSc.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Mémy tlumočení podle Franze Pöchhackera
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
Cvičení se zaměřením na paměť
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Objasnění mechanismu percepce:. Pribram, K., H.: K.H. Pribram tvrdí, že mozek je sice závislý na přicházejících informacích při vytváření nervového modelu.
Cvičení se zaměřením na pozornost
Co je kognitivní psychologie?
Témata kognitivní psychologie
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Pozornost a vědomí.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Psychologie učení.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pozornost, diagnostika pozornosti
Sociální psychologie – CŽV 2012
Co je kognitivní psychologie?
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Pozornost Sternberg, R.J.(2002). Kognitivní psychologie. Praha: Portál, s.89 - 131 Plháková, A. (2003). Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, s. 77-87

Pozornost vědomí má výběrový charakter (James) – zaměřuje se určitým směrem a eliminuje tak jiné potenciální obsahy (metafora reflektoru) – funkcí této vlastnosti vědomí je pozornost dnes: pozornost – soustředění mentálních zdrojů na informace a kognit. procesy v dané chvíli nejvýznamnější počitky kontrolované procesy vzpomínky pozornost a jednání myšlenkové pochody automatické procesy vědomí a pozornost se částečně překrývají

Předvědomé zpracování informací priming – zpracování urč. podnětů (nemusí být uvědomováno) je podněcováno předchozím předvedením podobných podnětů „mít něco na jazyku“ – jsme s to popsat související charakteristiky informace (např. kolik slabik), na kterou si nemůžeme vzpomenout korová slepota – tito lidé dovedou např. natočit ruku správně vzhledem k objektu, který „nevidí“

z_b_ _d_ k_o_ _u_ n_s_ _k_

Kontrolované a automatické procesy automatické procesy – předvědomé; z hlediska teorie, kdy dochází k filtraci příchozí informace, také „předpozornostní“ automatizace = proceduralizace (přeučení) lze zautomatizovat i procesy původně kontrolované habituace a dishabituace

Pozornost pozornost je jedním z mechanismů regulace lidské psychiky (vyvinula se z orientačně pátracího reflexu) vývojově bezděčná (vyvolávána podněty, které jsou z nějakého důvodu významné) úmyslná (rozhodnutí zaměřit na určitý objekt, volní proces) tomu odpovídá zadní a přední mozkový systém pozornosti temenní lalok čelní lalok (slova, záměry) talamus, přesouvání zrakové pozornosti část středního mozku

4 hlavní funkce pozornosti výběrová pozornost rozdělování pozorosti bdělost (vigilance) a detekce signálů vyhledávání

Pozornost 2 fáze vlastnosti pozornosti (individuální rozdíly) zaměření pozornosti (výběr) soustředění pozornosti (zúžení, délka trvání) vlastnosti pozornosti (individuální rozdíly) selektivita koncentrace rozdělování kapacita (rozsah) stabilita (fixace cca 0,1-5 s.; protiklad – těkání pozornosti)

Výběrová (selektivní) pozornost a přepínání pozornosti (paralelní zpracování dvou úkolů – obtížné, pokud obě úlohy stejné, např. dichotické slyšení, stínění)

Výběrová pozornost Stroopova úloha

Vyhledávání http://www.i-psychologia.sk/pozornost3.php

Vztah pozornosti, vědomí, percepce Anthony Marcel (1983) mimo oblast vědomé pozornosti neustále zpracováváme další informace percepční hypotézy – předchozí zkušenost a „jak co vypadá“ pokud korelace mezi senzorickou informací a percepčními informacemi, je posláno do proudu vědomé pozornosti kapacita naší pozornosti je omezená, proto co nejrozsáhlejší užívání nevědomě zpracovaných informací