TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Trendy sankční politiky ve věcech delikventní mládeže v ČR
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Systém včasné intervence ve Svitavách
Trestní zákoník zákon č.40/2009 Sb.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Alternativní řešení trestních věcí
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
VY_32_INOVACE_PSYM26060ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Sociální patologie SCPT SCPA
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Trestní právo hmotné II.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Subjekty trestního řízení
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti Přednáška
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Sankční systém trestního práva
Vybrané otázky základů trestní odpovědnosti a trestních sankcí Přednáška Veřejná správa
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
SANKČNÍ POLITIKA POHLEDEM PRAXE SANCTIONS POLICY IN TERMS OF PRACTICE Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty reformy trestního práva v.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
KOMISE PRO PODMÍNĚNÉ PROPUŠTĚNÍ – JAK V ČR FUNGUJÍ A JAKÉ MAJÍ VÝSLEDKY? Ondřej Dušek, A. Matoušková RVPK.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Alternativní tresty a recidiva Alternatives to prison and reoffending Jan Tomášek Institut pro kriminologii a sociální prevenci 13. listopadu 2015 kriminologie.cz.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Mediace a probace v praxi
Krajské ředitelství policie Plzeňské kraje
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)

Základní údaje o trestu domácího vězení (dále jen ,,TDV“) Trest domácího vězení je novým alternativním trestem, který s účinností od 1.1. 2010 zavedl nový trestní zákoník a který rozšiřuje škálu alternativních trestů, které je možné ukládat dospělým za spáchané přečiny a stejně tak i mladistvým za spáchaná provinění. Tento trest je v trestním zákoníku uveden jako druhý nejpřísnější, tedy na druhém místě (za trestem odnětí svobody). Podmínkou jeho uložení je písemný slib pachatele, že se ve stanovené době bude zdržovat v obydlí na určené adrese. Více: https://www.pmscr.cz/trest-domaciho-vezeni-2/

Statistika- stav k 29.02.2012 Probační a mediační služba ČR zpracovala (nebo v současné době zpracovává) již 970 stanovisek k vhodnosti uložení trestu domácího vězení. Soudy bylo uloženo 426 TDV + 16 „kvazi TVD“ tedy povinnost zdržovat se doma podle § 89/2 (podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody s povinností zdržovat se ve stanoveném časovém období ve svém obydlí nebo jeho části) Nařízeno bylo 400 trestů. Reálně probíhá kontrola u 206 domácích vězňů. Téměř 70% trestů domácího vězení bylo uloženo na základě doporučení probačních úředníků a při rozhodování soudu tak byla zúročena práce Probační a mediační služba ČR v přípravném řízení. Průměrná délka uloženého TDV je zhruba 8 měsíců. Nejkratší uložený trest byl 1 měsíční, nejdelší 24 měsíční. V 18 případech byl trest domácího vězení uložen mladistvému.

Západočeský region 44 TDV uloženo, z toho se již 14 trestů vykonalo, 3x byl uložen náhradní trest odnětí svobody a 2 skončili jinak. Celkem se nyní kontroluje 25 domácích vězňů v Západočeském regionu (okresy Plzeň, Domažlice, Klatovy, Karlovy Vary, Rokycany, Tachov, Sokolov a Cheb).

Vývoj uložených a nařízených TDV pozn.: nařízené= již k výkonu pozn.: nařízené= již k výkonu

Ukládání TDV Trestná činnost, za kterou je ukládán TDV je velice různorodá. Největší podíl tvoří: § 337 Maření výkonu úředního rozhodnutí (39%) § 205 Krádež (18%) § 358 Výtržnictví (10%) § 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky (9%)

Vykonatelnost TDV Ve 203 případech již došlo ke skončení výkonu TDV: Ve 131 případech byl trest úspěšně vykonán. Ve 49 případech došlo k přeměně na trest odnětí svobody. V 23 případech soud rozhodl souhrnným trestem o zrušení výroku o trestu a nahrazení jiným trestem.