Domácí násilí na seniorech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální služby SOZ.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Koncepce péče o staré občany
Stáří a právo na důstojný život
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Domácí násilí v praktické rovině
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Sociální patologie SCPT SCPA
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terénní programy.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Školská sociální práce
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Domácí násilí na seniorech Mgr. Petra Zimmelová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Senior jako oběť domácího násilí Důvody Nízká informovanost Závislost Celospolečenské přijímání seniorů jako generace, která více „čerpá“ než přináší Celkové snížení sociálních kontaktů – vyšší izolovanost seniorů Zdravotní handicap – horší detekce

Pachatelé Narušené rodinné vazby Nezvládnutí péče (syndrom vyhoření) Patologie u rodinných příslušníků Relativní tolerance tohoto chování

Mýty o násilí na seniorech (1) Starý člověk se choval popuzujícím způsobem, provokoval a za to následuje trest. Důsledkem je sebeobviňování se a z toho pramení omlouvání agresora. „Co se doma upeče, to se také doma sní“. V praxi to znamená že, veškeré problémy v rodině se řeší v soukromí, za zavřenými dveřmi. Člověku, v tomto případě agresorovi, prosícímu za odpuštění by mělo být odpuštěno. Mýtus připouští možnost neopakovatelnosti agresivního chování.

Mýty o násilí na seniorech (2) Názor, kdy některá z forem násilí je zcela obvyklá a tudíž je možné ji tolerovat. Patrné je, že dopad je smutný – společnost je ochotna tolerovat a ignorovat násilí. Špatné zacházení je výsadou chudších společenských vrstev s nižším vzdělanostním stupněm. Vyplývá z toho, že zákonitě dochází k popírání výskytu násilí ve vrstvách vyšších a vzdělanějších.

Výzkum ZSF JU – domácí násilí na seniorech Dotazníkové šetření – Jihočeský kraj Nejčastěji se vyskytuje: psychické násilí, ekonomické zneužívání, zanedbávání. Fyzické násilí potvrzeno v podobě facek, strkání, kladení překážek při pohybu. Odhalení – referáty sociálních věcí, lékaři, profesionální poskytovatelé služeb – pouze nejdramatičtější případy.

Psychické násilí 20,8% tázaných potvrdilo, že jsou nebo byli často vystaveni: Vulgárním nadávkám. Urážkám – věk, ekonomická nečinnost, přezírání. 6,8 % respondentů potvrdilo opakovaně toto chování i od pracovníků terénních služeb.

Fyzické násilí 13% respondentů přiznalo fyzický útok ze strany rodinných příslušníků ( facka, prudké strčení, schválně nastavená překážka v chůzi s úmyslem zapříčinit pád, pohlavky, záměrné silné stiskávání rukou i přes jasné projevy nepříjemných pocitů, štípání apod.). 22% přiznalo, že znají ze svého okolí seniora, který je vystaven fyzickým útokům.

Ekonomické zneužívání 6,8% respondentů přiznalo vyžadování finančních prostředků rodinným příslušníkům v kontextu negativních (zásadních) důsledků při odmítnutí této pomoci. Žádný z respondentů nevěděl o existenční nouzi rodinných příslušníků. Ve většině případů šlo o pravidelný měsíční „příspěvek“, nikoliv o nárazovou „výpůjčku“.

Zanedbávání Referáty sociálních věcí poskytly kasuistiky, které v případě zanedbávání mluví za vše. Paní 75 let nalezena lékařkou a sociální pracovnicí v kůlně na nářadí. Paní byla podvyživená, dehydrovaná, imobilní. Po prohlídce zjištěny dekubity, okamžitě odvezena k hospitalizaci, v nemocnici umírá za 3 dny. Podáno trestní oznámení – podezření na zanedbání péče. Policie ČR případ odložila.

Jak zjistit ohrožení seniora? Znalost běžných návyků seniorů v rámci komunity.(procházky, nákupy, lékař) Zájem o dění okolo sebe. Vnímat, že jsme společnost kde k těmto případům dochází. Informovat o podezření policii, referáty sociálních věcí, lékaře.

Zákona na ochranu před domácím násilí Zákon č. 135/2006 Sb. Zákon je spolehlivě účinný v případě, že senior je schopen samostatného fungování bez závislosti na rodinném pečovateli (pachateli). Užší místa jsou pouze v případě závislosti seniora na rodině Nutné nahradit pečovatele. Často lpění na posledních rodinných vazbách strach ze samoty, vědomí konce života.

Rizika současná Možnost získání příspěvku na péči zvýší riziko – nutná důsledná kontrola kvality péče zejména pokud pečují rodinní příslušníci. Zasunutí problematiky do pozadí v souvislosti mediálně atraktivních případů dětského násilí a násilí na ženách.

Způsob řešení Zvýšit celospolečenskou diskusi a toto chování postavit mimo tolerovatelné a ojediněle vnímané události. Zlepšit postavení seniorů ve společnosti. (Potlačit obraz stáří jako nemoci, závislosti, ekonomické náročnosti apod.) Seniory soustavně přesvědčovat, že toto chování není normou a nemusí být trpěno. Zdůrazňovat možnost řešení i v případech závislosti seniora na pachateli.

Závěr Snažme se, aby senioři měli pouze krásné vrásky ve tváři, nikoli šrámy těle a na duši. Děkuji za pozornost.