Kognitivní vývoj u dětí (vývoj myšlení a chápání světa)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenecké období.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Мetafora a metonymie v české mluvnici
Prezentace na předmět Ontogenetická psychologie Alice Kulišová
Obecná psychologie. Vědomí 1. Vědomí-bdělý stav, kdy si uvědomujeme sami sebe,své okolí a své psychické pochody. 2. Obsah mysli, který si člověk dokáže.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Teorie Lawrence Kohlberga
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Mladší školní období.
Perioda raného mládí Ondřej Turek 1A. Dělení  Raný školní věk (mezi 6-7. a 8-9.)  Střední školní věk (mezi 8-9. a rokem)
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
(komentovaný přehled)
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Dětský svět = svět „tady a teď.
Přednáška č. 3 Předškolní období
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Teorie motivace Adéla Furiková.
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Dejme dětem prostor ke hraní Eva Nováková. předpokladem je ponechat volbu vlastního námětu, cíle i prostředků, tj. zachovat volnou hru podstatná je schopnost.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Alternativní a augmentativní komunikace
Témata kognitivní psychologie
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
centrální porucha zpracování řečového signálu
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Michal Vičar.  Zrání (biologický vývoj) versus učení  Aktivita versus pasivita  Vědomý versus nevědomý vývoj  Nature vs. Nurture.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Piaget Jean Gardner Howard Myšlení, Inteligence (vývoj myšlení a chápání světa)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Mentální reprezentace
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
VÝVOJ DĚTSKÉHO VÝTVARNÉHO PROJEVU podle Victora Löwenfelda = tzv. stadiální vývoj 2.část.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Dětský svět = svět „tady a teď.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pouze jedna otázka v experimentu „zachování množství“
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Témata kognitivní psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Formální interpretace uměleckého díla
Transkript prezentace:

Kognitivní vývoj u dětí (vývoj myšlení a chápání světa) Piaget Jean Kognitivní vývoj u dětí (vývoj myšlení a chápání světa)

Kognitivní vývoj u dětí Jean Piaget-švýcarský psycholog Zaměřil se na interakci zrání dítěte a prostředí. Piaget pojímá dítě jako zkoumajícího vědce, který provádí experimenty s okolním světem. Dítě si na základě těchto miniexperimentů vytváří „teorie“, tzv. schémata.

1. stadium-senzomotorické stadium 1/ Senzomotorické stadium (0-2 roky) The senzorimotor stage Významný vztah mezi motorickou aktivitou a vnímáním dítěte. Děti objevují vztahy mezi svými aktivitami a důsledky těchto aktivit. Začínají jednat záměrně.

1. stadium-senzomotorické stadium Důležitým objevem tohoto stádia je stálost objektu (cca 8 měsíc věku). Jestliže ukryjeme hračku za zástěnu, dítě ví, že hračka stále za zástěnou je. Dítě je tedy schopno udržet „mentální reprezentaci objektu“.

2. stadium-předoperační stadium 2/ Předoperační stadium (2-7 let) Preoperational stage Děti začínají používat řeč. Slova jsou symboly. Slova jako symboly mohou reprezentovat věci nebo skupiny věcí. Jeden objekt může reprezentovat (symbolizovat) druhý. Schopnost využívat symboly dokazuje nejen řeč, ale i např. hra dítěte-kamínky jsou bonbóny, hromádka z písku je hrad, hůl je koník. Třídí předměty podle jednoho rysu (například podle barvy, podle tvaru…).

2. stadium-předoperační stadium Dítě ještě nechápe určitá pravidla, nebo-li operace. Operace-myšlenkový postup ke zpracování informací, je reverzibilní, tj. každá operace má svůj protiklad. Nemá schopnost konzervace-tzv. deficit konzervace (důkaz neschopnosti užívat logické operace). Klíčový aspekt stadia-dítě není schopno se věnovat více než 1 aspektu situace současně. Vyvíjí se porozumění časové ose-minulosti a budoucnosti.

2. stadium-předoperační stadium V tomto stadiu je dítě silně egocentrické, tj. je schopno nahlížet věci z jednoho úhlu pohledu-svého vlastního. Piaget posadil dítě ke stolu a ukázal mu model hor.

2. stadium-předoperační stadium Konzervace-deficit konzervace-dítě např. v tomto stadiu nedokáže pochopit stálost objemu tekutin-pokud mu dáme širokou krátkou sklenici s mlékem a toto mléko začneme přelévat do vysoké úzké sklenice, dítě si myslí, že je v úzké sklenici více mléka.

2. stadium-předoperační stadium Další možnost jak otestovat schopnost konzervace u dítěte-přelijte limonádu z nízké široké sklenice do vysoké úzké sklenice. Zeptejte se dítěte, zda je nyní limonády více, méně či stejně. Pokud dítě bude tvrdit, že limonády je po přelití stále stejně, je ve stadiu konkrétních operací.

3. stadium-stadium konkrétních operací Stadium konkrétních operací (7-12 let) Concrete operations stage Operace=logická operace či princip, které používáme k řešení problémů. V tomto stadiu děti ovládají konzervaci (postupně)- a začínají používat stále nové logické operace. Děti jsou již schopny používat abstraktní pojmy (např. demokracie, spravedlnost), ale pouze ve vztahu ke konkrétním, smysly vnímatelným objektům.

3. stadium-stadium konkrétních operací Kolem osmého roku se ve stadiu konkrétních operací začíná dítě chápat konzervaci hmoty-pokud vezmete kouli plastelíny a rozdělíte ji v 10 kousků, dítě bude vědět, že množství plastelíny musí být stejnél a lze z ní opět vytvořit stejně velkou kouli. V 10 roce života schopnost konzervace vrcholí-dítě chápe konzervaci plochy. Rozvíjí se schopnost klasifikace a řazení objektů (je to základ aritmetiky).

Test Otestujte svoji schopnost konzervace. Odpovězte na otázku: Co je těžší, milion tun olova nebo milon tun peří?

Test Odpověď: Mnoho lidí se soustředí na slovo olovo nebo na slovo peří. Ignorují fakt, že oboje váží milon tun.

4. stadium-stadium formálních operací Stadium formálních operací (12 let a výše) Formal operation stage Kolem 12 roku věku vstupuje dítě do stylu myšlení dospělých. Je schopno uvažovat na hypotetické rovině. Dokáže logicky myslet o abstraktních pojmech. Testuje hypotézy. Zabývá se abstrakcí, budoucností a ideologickými problémy. Tohoto stádia nedosáhnou všichni dospělí, dokonce i ti, co ho dosáhnou, tuto schopnost nevyužívají neustále.

4. stadium-stadium formálních operací Test stadia formálních operací: kyvadlo a závaží. Zvažování všech možností-zjišťování následků každé hypotézy a potvrzení či vyvrácení platnosti těchto následků-je podkladem procesu formálního myšlení.

Přehled teorie kognitivního vývoje-Jean Piaget Senzomotorické stadium (0-2 roky) Předoperační stadium (2-7 let) Stadium konkrétních operací (7-11 let) Stadium formálních operací (nedosahují ho všichni, zpravidla začíná od 12 let výše)

Literatura: Atkinsonová, R. a kol.: Psychologie. Kapitola kognitivní vývoj v dětství (vzhledem k různým vydáním neuvádím rok vydání a stranu, může se lišit). Je zde ale velmi srozumitelný popis Piagetovy teorie.