ArcelorMittal Ostrava V souladu s nejpřísnějšími normami EU – a co dál? Ostrava, 2. dubna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Bytové družstvo U Arény
Nejlepší dostupné techniky v energetice
Solární systémy pro aktivní topení
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí
Elektrárna Dětmarovice
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Zkušenosti s bypassem plynů pecní linky. Českomoravský cement a. s
Závod 12 - Vysoké Pece Říjen 2013 Aglomerace Vysoké pece
Projekty EOC v ČR v období
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vývoj ochrany ovzduší v ČR po roce 1990 a vývojové tendence snižování emisí z energetických zařízení. Doc. Ing. Josef Vejvoda a prof. Petr Buryan, Ústav.
Vývoj emisí TZL (prachu) z AMO
10. října 2013 Může být šedesátiletý provoz moderní a ekologický?
Mýtné systémy v ČR a Evropě 0 TRUCK & BUSINESS DAY BRNO, 10. kv ě ten 2010.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
. VÝZNAMNÉ INVESTIČNÍ AKCE VÝZNAMNÉ INVESTICE. INVESTICE A OPRAVY => 40 mil. Kč 2012 – 2013.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Statutární město Ostrava
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Audit nízkopoložených zdrojů zápachu - dodatek Podklad pro jednání Pracovní skupiny pro snižování zápachu.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Podklad pro jednání pracovní skupiny Téma: Podmínka v IP
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Krajský úřad Zlínského kraje
Nový zákon o ochraně ovzduší
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
BAT - BREF Jejich rozsah
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Registr spaloven odpadů
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Transkript prezentace:

ArcelorMittal Ostrava V souladu s nejpřísnějšími normami EU – a co dál? Ostrava, 2. dubna 2012

Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí 1

Přehled platných regulací Limity – platná legislativa Stropy – integrovaná povolení BAT – nejlepší dostupné technologie, podle směrnice EU mají být naplněny do roku 2016 Akční plán Dobrovolné dohody 2

Na všech provozech dodržujeme přísnější limity, než udává legislativa

Do projektů na ochranu životního prostředí jsme od roku 2003 investovali 3, 7 miliardy Kč

Odprášení Aglomerace jsme dokončili v předstihu 5  Od roku 2012 emisní strop 450t/rok (do r t/rok) Snižování limitů pro emise TZL u aglomerací (mg/m3) < >

Tkaninový filtr je nejlepší dostupnou volbou 6 1 miliarda Kč spuštění: 21. října 2011 BAT ocenění HK ČR, 1. místo za ekologický přínos Co filtr dokáže? zachytí o 70 % více prachových částic (PM10, PM2,5 i PM1) než současné elektrostatické filtry navíc zachytí až 60 % oxidu siřičitého a stejné množství dioxinů sníží hlučnost provozu o 15 % Plocha: 60×60 m Výška budovy filtru: 22 m Výška komínů: 80 m Plocha tkaninových filtrů: m 2 (cca 7 fotbalových hřišť) Potrubí, jež přivádí a odvádí spaliny: ø 3,9 m

Jako jediní v regionu máme sekundární odprášení haly ocelárny sekundární odprášení tandemových pecí (1997 – 1999, 583 mil. Kč, BAT) zvýšení kapacity sekundárního odprášení (r. 2008, 34,6 mil. Kč) střecha ocelárny (r. 2008, 33,2 mil. Kč) 7

Úspěšně bojujeme s fugitivními emisemi Odprášení pracoviště pálení slitků Účinný systém čištění komunikací Krytování vozidel převážejících prašné materiály

9 Do ekologie budeme investovat i nadále, zahájili jsme projekty za 733 mil. Kč Odsíření Energetiky – 532 mil. Kč projekt zaměřený na snížení emisí SO 2 ve spalinách kotlů realizace: rozsah prací: odsíření kotlů K8 - K11 snížení emisí do ovzduší: SO 2 : z 1700 mg/Nm 3 na 200 mg/Nm 3 SO 2 : z t/rok na max t/rok prach: z 50 mg/Nm 3 na max. 30 mg/Nm 3 Odsíření Koksovny – 211 mil. Kč projekt na snížení sulfanu v surovém koksárenském plynu realizace: rozsah prací: další zařízení pro optimalizaci procesu odsíření – lepší zpracování surového koksárenského plynu limit sulfanu v čistém koksárenském plynu: z 500 mg/m 3 na 300 mg/m 3

Plníme Akční plán na vysokých pecích Snížení koncentrace emisí TZL ze spékacích pásů na 20 až 50 mg/m3 Snížení ročních emisí TZL z Aglomerace Sever a Jih na max. 450 t/r Snížení emisí v době smogu Pravidelný úklid komunikací Snížení emisí TZL z chladících pásů a tg. uzlů  Modernizace ESP a výstavba tkaninových filtrů Podpis Deklarace porozumění s KÚMSK zavazující k regulaci již v době vyhlášení signálu „Upozornění“ Pravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Modernizace ESP odprašujících tg uzly, zpracování studie proveditelnosti pro snížení emisí chladicích pásů Snížení emisí TZL o cca 50 % (viz. sl. 2) SO 2 o 500 t/rok. Snížení emisí TZL o cca 400 t/rok Dle počtu nepříznivých situací v roce Snížení fugitivních emisí prachu Snížení emisí TZL o 40 % (tg. uzly)

Plníme Akční plán na ocelárně Snížení emisí TZL z haly ocelárnyPravidelný úklid komunikací  Modernizace a intenzifikace odsávání haly ocelárnyPravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Snížení doby vypouštění emisí otevřenou střechou z 2393,78 hod (2008) na 53,33 hod (2011), tj. o 98 % Snížení fugitivních emisí prachu

Plníme Akční plán na koksovně Snížení emisí z hasících věží Snížení počtu operací na koksovací a strojní straně komor Snížení průsaků do topného sytému Snížení celkových emisí TZL pod 320 t/rok Pravidelný úklid komunikací  Pravidelnou údržbou a rekonstrukcí HV1 dosažena hodnota emisí TZL pod 50 g/tcks na HV1 i HV6 Trvalým odstavením bloku C VKB11 byl snížen počet operací na koksovně o 20 % Zaveden a uplatňován systém oprav v souladu s Dobrovolnou dohodou uzavřenou s MŽP Splněno, emisní strop pro koksovnu je 295 t/r Pravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Snížení emisí TZL o 50 % Snížení emisí TZL o 25 t/r, SO 2 o 40 t/r, Nox 60 t/r. ostatních o 20 % Snížení fugitivních emisí prachu Snížení emisí TZL (viz. sl.1) Snížení fugitivních emisí prachu

AMEO plní Akční plán Realizace opatření na dosažení emisního stropu 4000 t/rok pro SO 2 Realizace opatření na dosažení emisního stropu 3585 t/rok pro NOx Realizace opatření na dosažení emisního stropu 140 t/rok pro TZL  Spalování nízkosirného uhlíRealizace primárních opatřeníModernizace filtračního zařízení O 1209 t/rokO 365 t/rokO 35 t/rok

Plníme emisní doporučení z odborných studií (1)

Výsledky/doporučení odborných studií (1) Emise vs. Imise PM 10 - srovnání 2008 x 2009

16 Plníme emisní doporučení z odborných studií (2)

Výsledky/doporučení odborných studií (2) Emise vs. Imise PM 10 - srovnání (Zdroje Z10, Z12 a Z13)

Koksovny vs. rodinné domky 18 * Používané – Zdroj: stanovená hodnota BaP dle ČHMÚ ** Stanované – Zdroj: stanovená hodnota dle Ing. Jiřího Horáka PhD. (VŠB-TU Ostrava), článek Ochrana ovzduší 3/2011 Zdroj: Ochrana ovzduší 3/2011

Emise B(a)P z koksoven vs. emise B (a) P z rodinných domků Emise B(a)P 7,5 g/r37,3g/r Emise B(a)P 15,1g/r 8,5 g/r ČHMÚ Ing. Jiří Horák, PhD RD RD ,6

Emise B(a)P z koksoven vs. emise B (a) P z rodinných domků Rodinné domky 16 až 40 koksoven

ArcelorMittal Ostrava V roce 2011 oslavil ArcelorMittal Ostrava 60. výročí založení Rádi bychom oslavili i 70. výročí

22 June 2008 Děkuji za pozornost 22