Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, 9.11.2005 Třebíč, 10.11.2005 Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet mzdy - příklady
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vlastimil TLUSTÝ stínový ministr financí Moderní daňový, důchodový a sociální systém.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Příjmy do rodinného rozpočtu
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hospodářská politika státu
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DPFO: ZČ+FP a zálohy na daň Příjmy z pracovněprávního, členského nebo služebního poměru.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Digitální učební materiál
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Transkript prezentace:

Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS

Co je to rovná daň? obsah Jaký je současný daňový systém? Co je to rovná daň? Proč je rovná daň lepší? Funguje již někde systém rovné daně?

Jaký je současný daňový systém? Složitý, neprůhledný a těžko kontrolovatelný Nesrozumitelný pro občana i drobného živnostníka Stále se měnící – je nestabilní složitý=drahý na výběr neprůhledný=vhodný pro daňové úniky nekontrolovatelný=nutnost vysokého počtu finančních odborníků a úředníků

Jaký je současný daňový systém? Nespravedlivý („čím víc vyděláváš, tím víc jsi zdaněn“) Nespravedlivý („abys ale nebyl moc rozzlobený, přiznám ti spoustu výjimek“) Nespravedlivý („výjimka pro mě je nevýhodou pro tebe“) Nespravedlivý („vyznat se výjimkách mě nebaví, raději budu pracovat méně“)

Co je to rovná daň? RD je komplexní daňová reforma, která zavádí: Rovnou daň osobní Rovnou daň z podnikání Rovnou daň z přidané hodnoty s jednotnou sazbou 15%

Co je to rovná daň? Jednoduchá a srozumitelná Rovná (spravedlivá pro všechny) Motivuje lidi k práci Jednoduchá na výběr Startuje ekonomický růst Láká zahraniční investice Snižuje nezaměstnanost Omezuje šedou ekonomiku a daňové podvody

Co je to rovná daň? Jednoduchá a srozumitelná

Vážená paní, vážený pane, Můj roční příjem …………….. 30,000 Odpočitatelná položka … ……. 10,000 Zdanitelný základ…….. …….. 20,000 Daň (15%) ……….. ………….. 3,000 S pozdravem, Ivo Strejček Finančnímu úřadu ve Žďáře nad Sázavou

Co je to rovná daň? Jednoduchá a laciná na výběr

Co je to rovná daň? Rovná (spravedlivá pro VŠECHNY) Rovná daň neznamená, že všichni odvádějí jednotnou sumu FÚ („boháč nebo chudina, všichni jedna rodina“) Rovná daň znamená, že všechny typy subjektů a všechny typy příjmů jsou zdaněny jedinou nízkou daňovou sazbou

Co je to rovná daň? Rovná (spravedlivá pro VŠECHNY) PŘÍKLAD (zdroj:

Co je to rovná daň? PŘÍKLAD (zdroj: vlastní výpočet) výše odpočitatelných položek bude stanovena zákonem Průměrná mzda v kraji Vysočina je asi ,-Kč (zdroj: ČSÚ) Příklad výpočtu Dospělá osoba se 2 dětmi (odpoč položky 6.000,- Kč a 6.000,-Kč) Hrubá mzda…………………………………………….……… ,- Kč Zdrav. pojištění placené zaměstnancem 4,5 % …….….675,- Kč Zdrav. Pojištění placené zaměstnavatelem 9 % ,- Kč Soc. pojištění placené zaměstnancem 8, % ,- Kč Soc. pojištění placené zaměstnavatelem 26 % ,- Kč Výpočet: ( – 675 – – ) = ,15 = 168,75 Čistá mzda: – 675 – – 169 = ,- Kč

Co je to rovná daň? Motivuje lidi k práci „škubej husu tak, aby co nejméně kejhala a dávala co nejvíc peří“ Nízká daň=více mi zbude na spotřebu (investice) = chce se mi více pracovat Pracovat se vyplatí víc, než být závislý na sociálních dávkách

Co je to rovná daň? Startuje ekonomický růst Pokud nejsou lidé za aktivitu trestáni nespravedlivým daňovým odvodem, pak více pracují Pokud více pracují, pak hospodářství roste Pokud hospodářství roste, je větší nabídka práce Pokud lidé pracují, nejsou na sociálních dávkách Pokud ti, kteří mohou pracovat nejsou na sociálních dávkách, pak více zbývá na skutečně potřebné Pokud lidé více pracují než spotřebovávají ze sociální sítě, pak je systém sociálních dávek lacinější

Co je to rovná daň? Láká zahraniční investice Úspěšné firmy jsou jako slepice, které snáší zlatá vajíčka Tato slepice umí létat (umísťovat investice tam, kde je to pro ni výhodné) Zlaté vejce = více pracovních příležitostí, menší nezaměstnanost, lepší výdělky, vyšší konkurence, rychlejší a zdravý hospodářský růst

Co je to rovná daň? Omezuje šedou ekonomiku a daňové podvody Vysoké daně = více daňových úniků „chcete to s papírem nebo bez papíru“ Vysoké daně + neprůhledný systém výjimek = velký prostor pro účelové snížení daňového odvodu = menší daňový výběr

Funguje již někde systém rovné daně?