PhDr. Miroslava Kopicová ministryně školství Vysoká škola ekonomická Praha 16. března 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Jaroslava Barbara Sporková Inovace ve vzdělávání o inovacích.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
patentový a známkový zástupce
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

PhDr. Miroslava Kopicová ministryně školství Vysoká škola ekonomická Praha 16. března 2010

 Veřejné vysoké školy – 26 počet studentů:  Státní vysoké školy – 2 počet studentů:  Soukromé vysoké školy – 45 počet studentů:  Počet studentů VŠ:  Počet zaměstnanců VŠ: – z toho akademických pracovníků Zdroj: MŠMT

Pobočky vysokých škol  107 Zdroj: MŠMT Celkem 73 vysokých škol

Zdroj: MŠMT

Z celkového počtu 73 VŠ vykazuje VaV výstupy jen 26 V letech evidováno 373 výzkumných organizací Zdroj: Rada pro VaVI

 Znalostní přínosy bez okamžitého návratného ekonomického potenciálu ◦ článek v impaktovaném časopise ◦ článek v recenzovaném časopise ◦ odborná kniha ◦ sborník  Znalostní přínosy s reálným návratným ekonomickým potenciálem ◦ patent ◦ prototyp, autorizovaný SW, průmyslový vzor ◦ poloprovoz  Počet výsledků s bodovým hodnocením /2008  Počet výsledků bez bodového hodnocení /2008 Zdroj: Rada pro VaVI

Zákon č. 110/2009 Sb., § 2  Pro účely tohoto zákona se rozumí: d) inovacemi zavedení nových nebo podstatně zdokonalených výrobků, postupů nebo služeb do praxe, s tím, že se rozlišují: 1. inovace postupů, kterými se rozumí realizace nového nebo podstatně zdokonaleného způsobu výroby nebo poskytování služeb, včetně významných změn techniky, zařízení nebo programového vybavení, 2. organizační inovace, kterými se rozumí realizace nového způsobu organizace obchodních praktik podniků, pracovišť nebo vnějších vztahů.

 Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na období , jejíž cíle jsou naplňovány Reformou systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období  Analýza stavu Výzkumu, vývoje a inovací v ČR a jejich srovnání se zahraničím Úřad vlády Rada pro výzkum, vývoj a inovace  Analýza inovačního potenciálu krajů České republiky Technologické centrum AV ČR  Bílá kniha výzkumu, vývoje a inovací v ČR Technologické centrum AV ČR

Podle zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách  Vysoké školy podle § 1a uchovávají a rozhojňují dosažené poznání a podle svého typu a zaměření pěstují činnost vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost.  Akademičtí pracovníci podle §70 zákona jsou zaměstnanci vysoké školy, kteří vykonávají jak pedagogickou, tak vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovačních, uměleckou nebo další tvůrčí činnost.

 Počet výzkumných pracovníků v ČR (2007)  Počet aplikovaných výstupů (2007) (2008)  Počet ostatních výstupů (2007) (konference, výstavy, workshopy atd.) (2008)  Počet publikačních výstupů (2007) (2008) Na 1 aplikovaný výstup připadá  19,5 publikačních výstupů Zdroj: Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR a jejich srovnání se zahraničím v roce 2009

 legislativní opatření – např. daňové úlevy  finanční toky motivující VŠ ke zlepšení inovačního potenciálu  exekutivní opatření – např. změna podmínek pro udělování akreditací a certifikací

 Výzkum a vývoj pro inovace  Podnikání a inovace  Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Praha Konkurenceschopnost, Praha Adaptabilita

 Založena zákonem č. 211/2009 Sb. dne  Zabezpečuje: ◦ přípravu a realizaci programu aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací ◦ poradenství řešitelům projektů a uživatelům výsledků aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací, zejména v oblasti právní, finanční a ochrany duševního vlastnictví atd.

 Krok první: Požadavky Akreditační komise ČR: ◦ propojení studijních programů s odpovídajícím výzkumem, vývojem a inovacemi ◦ motivace- získání akreditace  Krok druhý: Požadavek MŠMT, Rady VaVI, Vlády ČR o propojení výzkumu, vývoje a inovací s praxí o motivace: získání kreditu a institucionální podpory

 dominantní faktory úspěchu inovace definuje Competitive Innovation Advantage (CIA)  Podmínky CIA ◦ převažující výkon ve srovnání s konkurencí ◦ užitek pro zákazníka ◦ vnímání užitku zákazníkem ◦ obtížně dosažitelný pro konkurenci ◦ téměř bez vlivu okolí Jak VŠ v aplikovaném výzkumu respektují tyto podmínky? Zdroj: V. Trommsdorff, F. Steinhoff : Marketing inovací, 2009.

 VŠ neumí komercionalizovat výstupy z VaVI a proto je třeba hledat řešení: ◦ např. výstupy z VaVI mají originální charakter a svou povahou odpovídají např. uměleckému zboží  lze adaptovat tento model pro komercionalizaci výstupů z VaVI?  lze uplatnit poznatky z detailního prodeje?  lze vytvořit český nebo EU trh pro výstupy z VaVI?

 Máme vyváženou strukturu VŠ ve vzdělávacích činnostech  Máme nevyváženou strukturu VŠ v inovačních procesech  Pouze Praha a Brno mají relativně kvalitní infrastrukturu, která má vyvážený poměr mezi vzdělávacími a výzkumnými aktivitami  Jak vytvořit provázanou infrastrukturu v ostatních regionech?

 Lze využít metodiky pro vznik klastrů zaměřených na výzkumné organizace v rámci VŠ?  Na jakém principu budou klastry pracovat: ◦ smíšený princip klastrů? ◦ specializované klastry?

 Navrhnout a realizovat modely a metodiky pro vznik a podporu funkčních trhů realizující detailní prodej výstupů z VaVI  Vytvořit komplexní systémy, které budou propojovat různé obory tak, aby byly propojeny všechny fáze inovačních procesů

 Respektovat zákon o VŠ a vyžadovat plnění všech povinností, které zákon ukládá VŠ a AP  Vytvářet podmínky pro vznik funkčního trhu zaměřeného na prodej výstupů z VaVI