Predikce cen fosilních paliv - zemní plyn a uhlí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

NOVODOBÉ TRENDY EVROPSKÉ POMOCI ROZVOJOVÝM ZEMÍM
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Solární systémy pro aktivní topení
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Vývoj CNG v České republice
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Transkript prezentace:

Predikce cen fosilních paliv - zemní plyn a uhlí Jan Procházka, CYRRUS, a.s. prochazka@cyrrus.cz

Program Palčivé otázky trhu se zemním plynem Spotřeba, zásoby Klady a zápory Nové možnosti - LNG Státní energetická koncepce Budoucí vývoj Limity těžby Obnovitelné zdroje a CO2 Predikce cen na komoditních trzích Predikce jako suma odhadů Analýza volatility Tvorba ceny v ČR Limity těžby, ERÚ a ÚHOS, liberalizace a ekologické daně

Zemní plyn – palivo budoucnosti Hlavní faktory: Čistota paliva – jen Nox, i přesto nejnižší z fosilních paliv Růst poptávky - rychle rostoucí ekonomiky (Čína, Evropa, Afrika i Evropa) Zhoršující se dostupnost zásob – vyšší náklady na vytěžení Bezpečnost a spolehlivost dodávek - zemní plyn se nachází v nestabilních regionech (smlouva Ruska a EU - Gazprom by měl zvýšit objem dodaný do Evropy do roku 2010 o cca.10%) (Některé investice Ruska jsou ekonomicky neefektivní – snahy obejít Bělorusko atd. ) oproti tomu stojí děravé ropovody – 10% ztráty) Vysoké ceny jsou příznivé pro investice do průzkumu zdrojů a přepravních kapacit (V Evropě Yamal, Blue stream atd. ) Fosilie nikdy nebudou nahrazeny biopalivy, rostoucí spotřeba a nedostatečný prostor pro pěstování – kombinace a příměsy. Velká očekávání od liberalizace – neplní a ani nemůže plnit svůj účel – snižovat ceny pro konečného zákazníka ERÚ: licence na obchodování s plynem 70 firem – RWE Transgas (80%), E.on (JP, PP), Vemex, Moravské naftové doly, Medvědí služba – komplikace spojené s nepřehledným přepočítávaní zisků a rozpouštění (zpětně) Stagnace spotřeby v ČR – vysoký podíl dodávek pro průmyslovou sféru

Zemní plyn – palivo budoucnosti Aktuální zásobování Evropy: Budoucí zásobování Evropy: dovozní závislost stoupne na 75% v roce 2020! Nárůst spotřeby o cca 2,4% ročně (IEO 2006) Náhradní varianty: LNG, Alžír, obnovené debaty o jaderné energii, podpora alternativních zdrojů Aktuální zásobování ČR Zdroj: BP Statistical Review 2005 Budoucí zásobování ČR: podle některých pesimistů bude Norsko do 10-ti let omezovat odběry do centra Evropy – obnovená vysoká závist na Rusku. Náhradní varianty: LNG, Alžír, propojování plynovodů (viz. debata nad ropovody)

Predikce ceny – zemní plyn Zdroj: Bloomberg

Predikce ceny – zemní plyn Zdroj: Bloomberg

Uhlí – palivo minulosti? Analyticky méně prozkoumaný segment (Blmg, Reuters) s výraznou historickou zkušeností v ČR Ložiska uhlí – zásoby na dobu delší než ropa – 50 let (ropa), 66 let (plyn), 200 let (uhlí) Při prolomení UT limitů 970 milionu tun uhlí (odhad MPO), sociální dopady v problémových regionech Nevhodná politika státních dotací – přímotopy, pak plyn a dnes? Sociální téma - příklad z Německa - do roku 2018 ukončení těžby - cena za tunu obecně 60 eur, V Německu 150 eur – subvence vlády (20% německé elektřiny z uhlí) Cenová regulace hnědeho uhlí ā la J&T – UHOS nedokázal monopol Budoucnost - spalování čistého uhlí – za vysokých teplot (málo splodin) , ukládání CO2 pod zem

Predikce ceny - uhlí Zdroj: Bloomberg

Predikce ceny – uhlí Zdroj: Bloomberg, CYRRUS, a.s.

Predikce ceny – WTI Zdroj: Bloomberg

Predikce WTI Zdroj: Bloomberg

Co ukázala technická analýza? Ropa Komodita se drží v růstovém trendu započatém v roce 2002. Od začátku roku 2004 komodita v zrychleném růstovém trendu – ten však opuštěn začátkem IV Q 2006 a následný pokles k 55 USD, posléze k 50 USD. Dále čekáme spíše postranní trend (limity OPEC 50 – 60 USD) s možným krátkodobým nárůstem (Írán, hurikány, teroristické útoky) a udržení v dlouhodobém růstovém trendu. V případě propadu pod 50 USD je zde riziko ukončení dlouhodobého růstového trendu a propad k cca 40 USD, nebo i níže – došlo by též k dokončení formace hlava-ramena (prodejní signál). Zemní plyn Před rokem 2002 se zemní plyn obchodoval v pásmu s podporou cca 2 USD. Na začátku roku 2002 se komodita dostala do růstového trendu (zřejmě způsobeno růstem cen ropy), který byl poprvé narušen cca v 2. 1/2 roku 2004, a dále jej komodita atakovala začátkem roku 2005. Komodita se tak začala obchodovat v pásmu 6 – 8 USD, respektive 4,50 – 9,50 USD. Čekáme spíše udržení komodity v tomto pásmu a tzv. vývoj do strany. Uhlí Komodita se od začátku roku 2002 pohybovala v úzkém růstovém kanálu. Ten v 2. 1/2 roku 2003 opustila směrem nahoru, a do 1/2 roku 2004 relativně rychle posílila o dalších cca 80% až k úrovním 60 USD, kde se držela až do začátku roku 2006 (s pozvolným posunem pod úrovně 60 USD – pokles o cca 12%). Odtud relativně úzkým sestupným kanálem oslabila o cca 35% až k úrovním 40 USD – dokonce ani neudržela růstový trend započatý v roce 2002. Začátkem roku 2007 komodita ze sestupného trendového kanálu vybočila, a v současné době se pohybuje kolem úrovně 40 USD. Do budoucna očekáváme spíše postranní, nebo mírně rostoucí trend

Délka kontraktů 1) z pohledu výstavby nových zdrojů Nejpalčivější otázka: Jak ideálně načasovat kontrakty? 1) z pohledu výstavby nových zdrojů (Investice do nových zdrojů či přepravních a uchovatelských kapacit - dlouhodobé smlouvy Transgas a Gazexport do roku 2035, smlouvy těžařů s elektrárnami či spor J&T vs. MUS) 2) z pohledu volatility trhu Vysoká volatilita – (nereálná) ideální délka – cca 7 měsíců dle analýzy volatility (vyhnutí se externalitám) Délka kontraktu = efektivní zajištění

Spotřeba energet. zdrojů v ČR Rok 2005: Rok 2030E: Zdroj: MPO Zdroj: MPO Obnovitelné zdroje růst poptávky nevyřeší

Komparace Vztahy mezi komoditami a jejich nahraditelnost LNG, nová naleziště jednotlivých komodit – efektivnější metody průzkumu Zdroj: Bloomberg

Volatilita   100 denní 260 denní 520 denní 780 denní ropa 36,0 31,1 31,4 33,3 plyn 55,5 66,8 60,5 58,5 uhlí 23,2 18,9 19,1 20,7 EURCZK 4,9 4,3 4,8 EURUSD 7,6 8,4 9,4 10,2 Zdroj: Bloomberg Nejvolatilnější je zemní plyn, exportéři se nemohou na výkyvy koruny v podstatě stěžovat!

Kolik vlastně leží za limity? Abstrakce od aktuálních cen na českém trhu, který je částečně pokroucen vlastnickými vztahy? Kontrakt QZA – uhlí Central Appalachian obchodované na NYMEX Jednotka 1 tn – 1 016,05 kg Hodnota jednoho bodu 1 550,- USD Velikost kontraktu 1 550 tn Krok kotace 0,01 Cena se vyjadřuje v USD / tn Aktuální kontrakt QZJ7 (splatnost duben 07) Výhřevnost 12 000 Btu/lb Maximální obsah síry 1 % Dodávka F.O.B. na Ohio River mezi milnílky 306 a 317 nebo na Big Sandy River. Specifikace uhlí v dolech ČSA: Výhřevnost 17 MJ/kg, tj cca 7 300 Btu/lb Maximální obsah síry 1,2 % To znamená, že cca 1 kg uhlí Central Appalachian odpovídá výhřevností 1,642 kg uhlí ČSA. Jestliže se tedy cena uhlí Central Appalachian pohybuje kolem 840,- CZK/tn (předpoklad – cena uhlí je 40,75 USD/tn a USD je 20,95 CZK) lze na základě tohoto cenu uhlí ČSA odhadovat na 512,- CZK/tn (a to čistě na základě výhřevnosti, uhlí Central Appalachian má ještě navíc o 20% nižší obsah síry). Za limity je cca 970 miliónů tun uhlí, současná cena bez časové diverzifikace by tak činila 497 miliard korun, dle českých cen ještě 2,5x více

Děkuji za pozornost