AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Emoce (city).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Rozdíly mezi osobnostmi
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Průřezová témata.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
CHARAKTER Karolína Hejmová.
Nákupní chování spotřebitele
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vůle.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Psychologie výchovy a vzdělávání
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Psychologie adolescentů
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Sociální dovednosti učitele
Sociální psychologie.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých Budějovicích

PROCES SOCIALIZACE V ADOLESCENCI utváření identity v adolescenci a v období vynořující se dospělosti - odpověď na otázku,, kdo jsem“´+ vědomí vlastní stability, kompetence a pohody interpersonální vztahy: zdrojem jeho sebedůvěry, pocitu autonomie a vědomí vlastní účinnosti

AUTONOMIE STUDENTA moderní v y s o k o š k o l s k á výuka autonomní učení – učení orientované na žáka významným způsobem ovlivňuje i změny vyučovacího procesu v zájmu nejen jedince, ale i společnosti je formování socializovaných, ale přitom autentických osobností

SOCIALIZACE OSOBNOSTI Socializace = formování osobnosti v procesu jeho společensko – kulturního zapojení, rozvoje jeho účasti ve společensko – kulturní činnosti, konfrontace s druhými osobnostmi a vyrovnání vztahu k sobě samému (Z. Heluz) Socializace - pojímána jako proces přípravy pro život ve společnosti

VZTAHY ADOLESCENTA K DOSPĚLÝM adolescent odmítá většinou jejich hodnoty a strategie chování, odmítá všechno staré, hledá nové alternativy, experimentuje dvojpólovost: na jedné straně boj o osobní samostatnost a na druhé straně snaha o odstraňování napětí a o porozumění s dospělými Důležitou funkci: vztahy s vrstevníky - vrstevnická skupina; dospívající získává také sociální status

ŠKOLA Prostředí institucializované výchovy jako utváření jak kolektivní identity, tak rozvoj individuální identity jedinců zahrnuje v sobě významnou socializační a výchovnou šanci. utváření postojů a formování pozitivního životního stylu se stalo součástí vize a mise VŠTE v Českých Budějovicích

UČITEL JAKO MODEL zastává důležitou úlohu při posilování socializačního procesu ve škole sociální kontakty s učiteli – velice důležité, protože mohou ovlivnit jejich další život (zajímají je názory dospělých) při výuce: mezigenerační střety Při praxi: mezigenerační střety

REFERENČÍ RÁMEC EGA je dán,, hodnotami, cíli, standardy nebo normami, které se staly…součástí toho, co nazýváme JÁ. Tyto hodnoty, cíle standardy nebo normy, které se staly našimi postoji, jsou reprezentovány, uspořádávány nebo tvořeny skupinovými aktivitami a sociálními situacemi, které mají konstelaci sociálních vztahů, s nimiž přicházíme do styku“ (j. Pelikán)

VZTAHOVÝ RÁMEC CHOVÁNÍ vyjadřuje skutečnost, že rozhodujícím motivem jednání člověka se stává angažované JÁ. Jedná se o produkt s o c i á l n í z k u š e n o s t i, odvozený z kontaktů dítěte s dospělým jedincem (rodičem, učitelem)

Bernard Bolzano ( ) vynikající učitel, vychovatel, odvážný sociální kritik, filozof, teolog, geniální matematik a logik řešení etických otázek: klíčovým úkolem etiky je formulování nejvyššího mravního zákona. Hlavním prostředkem je osvěta, a to osvěta výchovou a vzděláním. S myšlenkou osvěty je u BB spjata i myšlenka pokroku. mravnost je nejen záležitostí rozumu, nýbrž ve stejné míře předpokládá účast citu

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST