OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Advertisements

KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Veřejná správa – úvod.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
ZSV Vznik a podstata státu.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ POJEM STÁT
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Občanská výchova 9. ročník
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
Armáda České republiky Vypracovala: Lucie Adamčíková Lenka Maléřová.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Znaky státu Občanská výchova.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Státní správa.
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Organizace veřejné správy
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
1 Školení starostů obcí Královéhradeckého kraje Krajské vojenské velitelství Hradec Králové.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Hospodaření s majetkem státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Odbor komunikace.
Havarijní plán kraje.
Právní základy státu.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
OPTIMALIZACE VOJENSKÝCH ÚJEZDŮ AČR
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Zásahy do tržního mechanismu
Jednotky požární ochrany
STĚŽEJNÍ TÉMATA POKOS Obrana státu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Severoatlantická aliance
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Úkoly k zajišťování obrany státu
Transkript prezentace:

OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Obrana a bezpečnost ČR jedním z nejdůležitějších úkolů ČR = obrana státní suverenity a nedotknutelnosti státního území = obrana svobody a demokracie, životů, zdraví a majetků občanů ozbrojené síly ČR zajišťují obranu a bezpečnost státu před vnějším nepřítelem

Ozbrojené síly vrchním velitelem = prezident republiky Ministerstvo obrany ČR = nejvyšší orgán státní moci, který vykonává státní správu na úseku obrany a bezpečnosti státu ministr obrany generální štáb Armády ČR – zabezpečuje velení armádě náčelník generálního štábu

Ozbrojené síly ČR – členění Vojenská kancelář prezidenta Hradní stráž Armáda ČR: pozemní vojsko vzdušné síly podpůrný komplet společných sil síly podpory a výcviku

Ozbrojené síly ČR Vojenská kancelář prezidenta zvláštní útvar ozbrojených sil v čele stojí náčelník, který je přímo podřízen prezidentu republiky řídí hradní stráž a plní úkoly související s pravomocemi prezidenta Znak Vojenské kanceláře prezidenta republiky

Ozbrojené síly ČR Hradní stráž zvláštní součást ozbrojených sil úkoly: vnější ostraha areálu Pražského hradu vnější ostraha sídel, která jsou dočasným sídlem prezidenta a jeho hostů (Lány) organizace a zajišťování vojenských poct (při oficiálních návštěvách představitelů z jiných států) má celkem 660 členů

Ozbrojené síly ČR Znak Hradní stráže

Armáda ČR Hlavní úkoly Armády ČR: příprava na plnění bojových úkolů (v mírových dobách) nebo jejich plnění střežení objektů důležitých pro obranu státu (letiště, dopravní komunikace, státní instituce) plnění úkolů Policie ČR při ochraně státních hranic a při pořádkové službě pomoc při záchranných pracích (živelné katastrofy)

Armáda ČR – rozdělení pozemní vojsko – úkoly: vedení obranné a útočné bojové činnosti ochrana komunikací, objektů a prostorů mimo oblast přímé bojové činnosti ochrana civilního obyvatelstva při mírových a jiných nestandardních operacích mimo území státu posílení ochrany státní hranice plnění úkolů ve prospěch Policie ČR

Armáda ČR – rozdělení vzdušné síly – úkoly: zabezpečení nedotknutelnosti vzdušného prostoru ČR protivzdušná obrana podpora pozemních sil zabezpečení mobility vojsk

Armáda ČR – rozdělení podpůrný komplet společných sil – úkoly: podpora a zabezpečení činnosti pozemních a vzdušných sil v různých operacích rozvinutí a provoz operačně taktického systému velení a řízení při nasazení úkolového uskupení v zahraničí zajištění spolupráce s místními orgány, vládními i nevládními organizacemi a místními obyvateli

Armáda ČR – rozdělení síly podpory a výcviku – úkoly: činnost v oblasti logistické, zdravotnické a veterinární podpory v operacích na území ČR i mimo území republiky zabezpečení ozbrojených sil ČR věcnými a lidskými zdroji k překonání krizových stavů v míru, za stavu ohrožení státu nebo ve válečném stavu v oblasti vojenské dopravy zajišťují plánování, řízení a koordinaci vojenských přeprav a přesunů ozbrojených sil ČR

Armáda ČR Vojenský výcvik: ovládání vojenských zbraní, vojenské techniky výcvik k plnění bojových úkolů výcvik k plnění humanitárních úkolů civilní ochrany teoretická a praktická příprava fyzická a psychická příprava

Obrana a bezpečnost ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: wikipedia.cz Dudák, V. a kol.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2003 Dudák, V.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2004 Dudák, V. a kol.: Seminář ze společenskovědních předmětů pro 2. stupeň ZŠ, SPN Praha 1998