Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Copyright © 2010 Intervenční centrum Hradec Králové.
Poslání Intervenčního centra
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Intervenční centra: pomoc osobám ohroženým domácím násilím zahajovací konference k projektu „Společně za život bez násilí“ Magistrát hl. města Prahy.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Činnost právní kanceláře ČLK
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
ohroženým domácím násilím
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Evelyn Dawid Náklady na domácí násilí v Rakousku 2006.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Minimální preventivní program školy
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Institucionální a systémová pomoc obětem DN. Institucionální a systémová pomoc v ČR Je řešena: - Místní úrovni - Regionální úrovni - Národní úrovni Zejména:
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
IDT členové.
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Krizová pomoc.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová

2 SCHNEIDER, H.J., německý kriminolog DOMÁCÍ NÁSILÍ - nejrozšířenější druh n. z hlediska výskytu, - nejméně kontrolované n. z hlediska latence, - nejvíce podceňované n. z hlediska závažnosti a jeho frekvence.

Reakce na domácí násilí nulová (jedná se o soukromou věc) tvrdá (kriminalizující) flexibilní, kombinovaná (vykázání, sociálně právní opatření, event. trestněprávní opatření)  :30 33

ZÁKON č. 135/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti ochrany před domácím násilím  :30 44

Pilíře právní úpravy I.Policie ČR (zásah na místě samém, vykázání) II.Intervenční centra (následná pomoc ohroženým osobám) III.Soudy rozhodující v občanském soudním řízení (návrh na vydání předběžného opatření, řízení ve věci samé, návrh na prodloužení platnosti předběžného opatření) Aplikace vykázání je podmíněna existencí celého systému (role jednotlivých pilířů jsou navzájem nezastupitelné) !!!  :30 55

obsah zákona č. 135/2006 Sb. je tvořen novelami 4 právních norem : 1. zákona č. 273/2008 Sb., o Policii ČR 2. zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních 3. zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník 4. zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách  :30 66

 ze společného obydlí s účinností od odchází násilná osoba (zatímco dříve odcházela osoba ohrožená)  s účinností od získává ohrožená osoba přímo ze zákona nabídku odborné pomoci a podpory ze strany intervenčního centra (zatímco dříve záviselo případné čerpání jakékoli odborné pomoci na možnostech a schopnostech této osoby) ZÁSADNÍ ZMĚNA  :30 77

HLAVNÍ CÍL zajistit ochranu a bezpečnost osob ohrožených chováním násilné osoby = PRIORITA (přednost před ochranou vlastnického práva a nedotknutelností obydlí) účinné využít opatření netrestní povahy (institut vykázání kombinovaný s dalšími prvky sociálně právní pomoci; trestněprávní opatření se užijí pouze subsidiárně) přenesení plné odpovědnosti za prvotní zásah v akutních případech na orgány Policie ČR (další postup je činěn ve spolupráci s intervenčními centry a sociálními službami)  :30 88

:30 Mezioborová spolupráce Další místa kontaktu s domácím násilím: Nonstop linka pro oběti domácího násilí orgány sociálně právní ochrany dětí 2. lékaři a zdravotnická zařízení 3. obecní a městská policie 4. přestupková oddělení (komise) obecních úřadů 5. poradny pro oběti trestných činů a domácího násilí 6. krizová centra 7. azylové domy 8. rodinné poradny 9. místní samospráva

© P. Vitoušová pro BKB, – Celkem policejních vykázání Každoročně při nich přímo ohroženo - cca 800 dospělých osob (z toho 95 % žen a 5 % mužů) - Děti (přítomnost, tichý svědek, WHO – týrání dítěte) PRŮMĚR ČR - Policie ČR eviduje časté zákroky končící vykázáním (2-3 denně) - Intervenční centra evidují ročně cca kontaktů mimo vykázání

:30 Vykázání v ČR, průměr za měsíc (rok) (ČR – 862) (ČR – 679) (ČR – 778) (ČR – 1058) (ČR – 1430) (ČR – 1407) (ČR – 1361) leden až březen (ČR – 360)

© P. Vitoušová pro BKB, Kampaně

více informací na Děkuji za pozornost  :30  13