Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Lucie Palašová; Oktáva B
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

Charakteristika přírodní organické sloučeniny ……………… i …………………. původu látky ………………… ve vodě (……………….) stavební látka ……………………. zdroj ……………… prostředí pro vstřebávání některých látek …………………. a …………………… některých orgánů rostlinného živočišného nerozpustné hydrofobní buněčných membrán energie tepelná izolace mechanická ochrana

Mastné kyseliny vázané v lipidech: jednosytné se sudým počtem uhlíků (syntéza po 2C) nasycené – kyselina palmitová (C16) kyselina stearová (C18)

nenasycené – kyselina olejová (C18 jedna dvojná vazba) kyselina linolová (C18 dvě dvojné vazby) kyselina linolenová (C18 tři dvojné vazby) ω-nenasycené mastné kyseliny - zdravé

Rozdělení lipidů Jednoduché jsou tvořeny pouze estery tuky a vosky Složené obsahují kromě esteru ještě další složku glykolipidy a fosfolipidy

Jednoduché lipidy dle alkoholové složky rozlišujeme: TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) cetylalkohol

estery vyšších mastných kyselin a glycerolu TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu tripalmitoylglycerol

V acylglycerolech může být esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglyceroly diacylglyceroly triacylglyceroly

tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin kapalné (oleje) - obsahují převážně acyly …………….. mastných kyselin nasycených nenasycených

rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. Žluknutí tuků rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. nejsnadněji žluknou oleje obsahující …………... mastné kyseliny uvolňují se ………………. nižší mastné kyseliny (……………….) Ztužování tuků hydrogenace, adice ……….. na dvojné vazby nenasycených kyselin vznik ……………… kyselin zvýšení ……………………………… vzdušným kyslíkem mikroorganismy nenasycené ostře zapáchající k. máselná vodíků nasycených odolnosti tuků proti žluknutí

Zmýdelnění výroba ……… alkalická (zásaditá) ……………….. tuku vzniká ……………………………………….. a ……….. mýdla hydrolýza Na+ nebo K+ sůl vyšší mastné kyseliny glycerol

Živočišné tuky součást podkožního tuku, obal vnitřních orgánů sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv

Rostlinné tuky v semenech a plodech olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv

kutikula vorvaňovina včelí vosk VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) původ: rostlinný - ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (……………) živočišný - ochrana orgánů (…………………), stavební funkce (…………………) odolnější vůči hydrolýze, nestravitelné pro živočichy používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu cetylalkohol kutikula vorvaňovina včelí vosk

alkohol: glycerol nebo sfingosin Složené lipidy Fosfolipidy alkohol: glycerol nebo sfingosin kyseliny: vyšší mastné kyseliny a …………………. dusíkatá látka vázaná přes k. fosforečnou kyselina fosforečná polární (hydrofilní) část nepolární (hydrofobní, lipofilní) část

Glykolipidy glycerol nebo sfingosin, 2 acyly mastných kyselin a ……… součást biologických membrán (povrch – rozpoznávání) cukr