Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Charakteristika přírodní organické sloučeniny ……………… i …………………. původu látky ………………… ve vodě (……………….) stavební látka ……………………. zdroj ……………… prostředí pro vstřebávání některých látek …………………. a …………………… některých orgánů rostlinného živočišného nerozpustné hydrofobní buněčných membrán energie tepelná izolace mechanická ochrana
Mastné kyseliny vázané v lipidech: jednosytné se sudým počtem uhlíků (syntéza po 2C) nasycené – kyselina palmitová (C16) kyselina stearová (C18)
nenasycené – kyselina olejová (C18 jedna dvojná vazba) kyselina linolová (C18 dvě dvojné vazby) kyselina linolenová (C18 tři dvojné vazby) ω-nenasycené mastné kyseliny - zdravé
Rozdělení lipidů Jednoduché jsou tvořeny pouze estery tuky a vosky Složené obsahují kromě esteru ještě další složku glykolipidy a fosfolipidy
Jednoduché lipidy dle alkoholové složky rozlišujeme: TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) cetylalkohol
estery vyšších mastných kyselin a glycerolu TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu tripalmitoylglycerol
V acylglycerolech může být esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglyceroly diacylglyceroly triacylglyceroly
tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin kapalné (oleje) - obsahují převážně acyly …………….. mastných kyselin nasycených nenasycených
rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. Žluknutí tuků rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. nejsnadněji žluknou oleje obsahující …………... mastné kyseliny uvolňují se ………………. nižší mastné kyseliny (……………….) Ztužování tuků hydrogenace, adice ……….. na dvojné vazby nenasycených kyselin vznik ……………… kyselin zvýšení ……………………………… vzdušným kyslíkem mikroorganismy nenasycené ostře zapáchající k. máselná vodíků nasycených odolnosti tuků proti žluknutí
Zmýdelnění výroba ……… alkalická (zásaditá) ……………….. tuku vzniká ……………………………………….. a ……….. mýdla hydrolýza Na+ nebo K+ sůl vyšší mastné kyseliny glycerol
Živočišné tuky součást podkožního tuku, obal vnitřních orgánů sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv
Rostlinné tuky v semenech a plodech olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv
kutikula vorvaňovina včelí vosk VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) původ: rostlinný - ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (……………) živočišný - ochrana orgánů (…………………), stavební funkce (…………………) odolnější vůči hydrolýze, nestravitelné pro živočichy používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu cetylalkohol kutikula vorvaňovina včelí vosk
alkohol: glycerol nebo sfingosin Složené lipidy Fosfolipidy alkohol: glycerol nebo sfingosin kyseliny: vyšší mastné kyseliny a …………………. dusíkatá látka vázaná přes k. fosforečnou kyselina fosforečná polární (hydrofilní) část nepolární (hydrofobní, lipofilní) část
Glykolipidy glycerol nebo sfingosin, 2 acyly mastných kyselin a ……… součást biologických membrán (povrch – rozpoznávání) cukr