Aktuální stav projektu tvorby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Facility management ČSN EN
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Setkání uživatelů GEPRO & Atlas, 21. říjen 2014, Praha, hotel Olšanka
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Technologické platformy a dopravní výzkum
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/ Projekt je finančně podpořen.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Realizační tým ICZ duben 2005
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Eva Kubátová, Ministerstvo vnitra, koordinátorka projektu
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Interaktivní personální portál
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vybrané projekty tvorby národních prostorových a datových infrastruktur Ministerstvo vnitra Lukáš Klučka 1.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Klíčové aktivity projektu
Odbor pro udržitelný rozvoj
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, MV ČR, koordinátorka projektu Technická univerzita Zvolen, 24. června 2014 1

Obsah Dohoda o spolupráci Usnesení vlády ČR č. 837/2012 Vazba na rozvoj VS a eGovernmentu Projekt tvorby GeoInfoStrategie Aktuální stav projektu Obsah GeoInfoStrategie Vize a cíle Závěr

Problémy v oblasti prostorových informací není jednoznačně stanoven referenční mapový podklad pro agendy a informační systémy veřejné správy chybí ucelené, přehledné, systematické a formální stanovení národní infrastruktury pro prostorové informace (NIPI) přetrvává neefektivní vynakládání veřejných finančních prostředků na opakované pořizování (již existujících) prostorových dat nejsou jasně stanovena pravidla pořizování, správy a využívání prostorových dat včetně chybí aspoň minimální zásady pro vytváření jednotných uživatelských i aplikačních rozhraní není dostatečná koordinace jednotlivých rezortních aktivit a potřebný legislativní rámec

Dohoda o spolupráci snahy MV o formulování „geoinformační strategie státu“ (opora v INSPIRE) dlouhodobě neúspěšné přelom v polovině roku 2012 – na spolupráci při vypracování geoinformační strategie pod koordinací MV bez zvýšené potřeby finančních prostředků se dohodly společný záměr předložen ministrem vnitra k projednání vládě v říjnu 2012 4 4

Usnesení vlády ČR č. 837/2012 vláda ČR dne 14. listopadu 2012 schválila záměr vypracování GeoInfoStrategie uložila ministru vnitra vypracovat návrh GeoInfoStrategie ve spolupráci s ministry životního prostředí, pro místní rozvoj, obrany a dopravy a předsedou ČÚZK a předložit ho vládě do 28. února 2014 ministrům a vedoucím ostatních ústředních orgánů státní správy poskytovat podporu při zpracovávání návrhu Strategie doporučila hejtmanům, primátorovi hlavního města Prahy, primátorům statutárních měst a starostům obcí při zpracovávání návrhu GeoInfoStrategie spolupracovat

GeoInfoStrategie a koncepce rozvoje veřejné správy Katalogizace služeb Automatické nárokové Poloautomatické nárokové Nenárokové / neautomatické Standardizace agend Implementace ve veřejné správě Zpětná kontrola RPP Napříč územní působností Napříč věcnou působností Napříč osobní působností Řízení kvality Outsourcing Postavení úředníků Servisně orientovaná architektura eGovernmentu RIA / CIA Nákladově orientovaný výkon Administrativní členění Zpětná vazba klientů Permanentní revize agend Veřejnoprávní smlouvy Financování přen. působnosti PMA I - II Strategický rámec VS 2014+ interoperabilita

Koncepce eGovernmentu „Čtyřvrstvá architektura jako cesta k úplnému elektronickému podání“ „CO“ výplata sociálních dávek, vydání ŘP, výměna OP, změna trvalého pobytu, vydání živnostenského oprávnění „JAK“ poskytnutí refe-renčních údajů, ověření identity, zaručené podání a doručení „KUDY“ univerzální klientská přípojka z fixní lokace, klientská přípojka z mobilní lokace, propojení do EU, propojení mezi datovými centry „KDE“ hostingové služby národního datové-ho centra, platf-orma jako služba, provozní dohled jako služba GeoInfoStrategie

Projekt tvorby GeoInfoStrategie postupováno v souladu s „Metodikou přípravy veřejných strategií“ www.verejne-strategie.cz (usnesení vlády ČR ze dne 2.5.2013 č. 318) organizační struktura projektu Gestor (předseda Řídicího výboru) a koordinace projektu - MV Řídicí výbor (MV, ČÚZK, MO, MŽP, MMR, MD) Zpracovatelský tým Konzultační tým veřejná správa profesní sdružení akademická sféra Pracovní skupiny (zastoupeny zainteresované subjekty veřejné i soukromé sféry) pro konkurenceschopnost pro datovou oblast (PS NaSaPO) pro globální architekturu a technická řešení http://www.geoinfostrategie.gov.cz

Analytická část projektu cesta maximálního využití existujících evropských i národních zdrojů a podkladů legislativního i nelegislativního charakteru intenzivní shromažďování existujících a sběr nových podnětů pro návrhovou část práce na nových souhrnných analytických podkladech, týkajících se souvisejících strategických dokumentů datových sad a metadat služeb nad prostorovými daty regulatorního rámce lidských zdrojů a vzdělávání

Zdroje a východiska - I mezinárodní národní INSPIRE a geoinformační strategie některých evropských států (seminář 17.1.2013) postupy Velké Británie, Švédska, Nizozemska, Belgie, Rakouska, Polska, Slovenska (registr prostorových informací, zákon o národnej infraštruktúre pre priestorové informácie účinný od 1.2.2010) zkušenosti ze zámoří (USA, Austrálie) národní strategické národní rozvojové dokumenty Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období 2012–2020; Strategický rámec rozvoje veřejné správy 2014+ (MV); Digitální Česko v. 2.0, Cesta k digitální ekonomice (MPO) Strategie rozvoje informačních a komunikačních technologií (ICT) regionů ČR v letech 2013 – 2020 (Digitální strategie krajů) (AK ČR) Příprava programového období 2014 + v oblasti ICT pro veřejnou správu (RVKIS a ICTU) Zákon 3/2010 Z. z. o národnej infraštruktúre pre priestorové informácie (účinnosť od 1.2.2010)

Zdroje a východiska - II existující resortní výstupy výstupy 2 výzkumných projektů z roku 2010 (MV) Politika státu v oblasti prostorových dat Licenční politika státu při poskytování a sdílení dat z informačních systémů Koncepce rozvoje zeměměřictví a katastru pro období 2012-2016, VÚGTK Zdiby, 2011, Státní politika životního prostředí ČR 2012-2020 (MŽP), Teze implementace INSPIRE (MŽP), … existující relevantní podněty a stanoviska Stanovisko SMO ČR k problematice geoinformatiky a digitálních dat o území, Závěry a doporučení k problematice Digitální mapy veřejné správy a Technické mapy obce, 2012, (Český svaz geodetů a kartografů), Závěry ze semináře Digitální mapa veřejné správy – první kroky, čtyři roky, (Nemoforum 2012),

Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) Podněty s využitím všech komunikačních nástrojů projektu shromážděno cca 150 podnětů celkem 50 tzv. „top“ podnětů top podnět řešit dostupnost základních prostorových dat nejvyšší úrovně podrobnosti obraz reálného stavu území celé ČR legislativní ukotvení definované procesy pořízení, správy a aktualizace závazný podklad pro výkon veřejné správy Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) 12 12

Návrhová část - I v souladu s národními strategickými dokumenty stanovena vize a globální cíl v souladu se Strategickým rámcem rozvoje eGovernmentu 2014+ a s využitím principů čtyřvrstvé architektury eGovernmentu navrženy strategické cíle pro 4 základní oblasti: Garantované služby veřejné správy nad prostorovými informacemi Budování Národní infrastruktury pro prostorové informace Zkvalitňování a rozvoj fondu prostorových dat Koordinace a institucionální zajištění oblasti prostorových informací a k nim cíle specifické cíle schváleny Řídicím výborem v říjnu 2013 součást podkladů ke kondicionalitám ČR pro čerpání finančních prostředků EU na období 2014 – 2020 13 13

Návrhová část - II pro specifické cíle vypracován návrh opatření v listopadu 2013 Řídicím výborem návrh opatření nebyl schválen a projekt byl pozastaven v prosinci 2013 nalezena shoda na dalším postupu a na jiném obsahu dokumentu: v první etapě bude vypracován strategický rámec, který stanoví, čeho chceme dosáhnout a jaké kroky jsou k tomu potřeba, popíše klíčová témata, v druhé etapě navazující implementační dokument s opatřeními ŘV doporučil požádat vládu o posun termínu předložení do 30. září 2014 i s ohledem na skutečnost, že na evropské úrovni probíhá v tuto chvíli příprava základního metodického a koordinačního rámce pro interoperabilitu prostorových dat a doposud není zřejmé, jaké budou konečné výstupy 14 14

Aktuální stav a další postup k projektu se v červnu aktivně připojili zástupci Ministerstva financí (ŘV a ZT) Českého telekomunikačního úřadu (PS NaSaPO) je vypracována první pracovní verze návrhu GeoInfoStrategie text byl postoupen k připomínkám členům Konzultačního týmu a všech pracovních skupin projektu do 15.5.2014 probíhá vnitrorezortní připomínkové řízení (17.6. – 1.7.2014) aktuální plán dalšího postupu: červenec – srpen: mezirezortní připomínkové řízení (28.7. – 8.8.2014) srpen: zapracování připomínek z mezirezortního připomínkového řízení září: příprava materiálu do vlády 15 15

Obsah GeoInfoStrategie Úvod Účel a použití dokumentu, vazba na další strategické dokumenty, … Východiska Současný stav v oblasti prostorových informací v ČR Prostorové informace jako neoddělitelná součást datového fondu VS Problémy současného stavu Příklady pro implementaci služeb nad prostorovými informacemi Cíle strategie v členění do 4 strategických oblastí Návrh řešení Popis požadovaného cílového stavu a klíčových témat Přínosy a rizika Přehled přínosů pro jednotlivé cílové skupiny Globální přehled rizik nerealizace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Opatření pro první období implementace (tj. rozpracování GeoInfoStrategie) Projekt Implementace GeoInfoStrategie (bude realizován dle harmonogramu zpracovaného v rámci Akčního plánu) Závěr 16 16

Vize „Rok 2020: Česká republika je znalostní společností účelně využívající prostorové informace.“ Prostorové informace a související služby jsou využívány ve všech oblastech života společnosti a podporují konkurenceschopnost, bezpečnost, a trvale udržitelný rozvoj Veřejný sektor díky dostupnosti prostorových informací a služeb efektivně poskytuje moderní a kvalitní veřejné služby. 17 17

Globální cíl Vytvořit podmínky pro účelné a účinné využití prostorových informací ve společnosti a vybudování garantovaných služeb veřejné správy Chceme správně pracovat s prostorovými daty, využívat tato data pro agendy ve veřejné správě a také umožnit jejich využívání třetím stranám Chceme podpořit socioekonomický růst a konkurenceschopnost České republiky

Strategické cíle Zajištění garantovaných služeb veřejné správy pro správu a efektivní využívání prostorových informací pro činnosti veřejné správy a další široké využití celou společností Vybudování národní infrastruktury pro tvorbu, správu a propojení datového fondu prostorových informací veřejné správy Zkvalitňování a další rozvoj datového fondu prostorových dat pro jejich využívání veřejnou správou a celou společností Koordinace a rozvoj institucionálního zajištění oblasti prostorových informací a podmínek pro jejich správu a využívání

Specifické cíle k cíli 1 (zajištění garantovaných služeb veřejné správy nad prostorovými daty) (!) Připravit služby veřejné správy pro podporu životních situací využívajících služby informační společnosti v oblasti prostorových informací Pro zajištění služeb veřejné správy specifikovat nezbytné služby informační společnosti v oblasti prostorových informací Připravit podmínky pro služby veřejné správy a služby informační společnosti v oblasti prostorových informací pro podporu rozvoje inovativních služeb a produktů s přidanou hodnotou vytvářených třetími stranami

Specifické cíle k cíli 2 (vybudování národní infrastruktury) Připravit služby informační společnosti v oblasti prostorových dat pro využívání veřejnou správou a třetími stranami Definovat architekturu a technickou regulaci pro fungování národní infrastruktury pro prostorové informace umožňující rozvoj a využívání garantovaných sdílených služeb Vytvořit infrastrukturu nově koncipované správy základních prostorových dat (!) Vytvořit Národní integrační platformu pro prostorové informace (NIPPI) jako prostředek pro integraci informačních systémů v modelu sdílených služeb Integrovat informační systémy spravující či využívající prostorové informace prostřednictvím sdílených služeb na národní integrační platformu pro prostorové informace (!) Vytvořit Národní geoportál jako jednotné přístupové místo pro data a služby národní infrastruktury pro prostorové informace Propojení služeb Portálu veřejné správy na služby související s prostorovými informacemi (!) Zajistit publikování vybraných datových sad prostorových dat jako otevřených dat

Specifické cíle k cíli 3 (zkvalitňování a další rozvoj datového fondu) Provedení analýzy požadavků veřejné správy na prostorová data Zpracování návrhu řešení národní sady prostorových objektů (!) Vytvoření Národní sady prostorových objektů (NaSaPO) Rozvoj prostorových dat veřejné správy Doplnit chybějící datový fond a harmonizovat datový fond prostorových dat pro účely naplnění národní sady prostorových objektů Aktualizace prostorových dat veřejné správy sdíleným využitím primárně měřených dat a údajů o změnách reálných objektů/jevů vznikajících při výkonu veřejné správy

Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) proč NaSaPO? data jsou základní a nedílnou součástí národní infrastruktury pro prostorové informace spolehlivá data jsou základním předpokladem generování kvalitních informací (nekvalitní informace ≡ dezinformace) základní vlastnosti NaSaPO množina vybraných objektů všeobecně využitelných pro rozhodovací procesy VS, pro potřeby soukromého sektoru a vzdělávacích institucí budována centrálně jako distribuovaný nadrezotní IS garantované standardy kvality dat a datových toků procesy správy datového obsahu služby poskytování dat

Specifické cíle k cíli 4 (koordinace a rozvoj institucionálního zajištění) Provést komplexní analýzu stávajících právních předpisů pro prostorové informace a potřeb jejich změn (!) Připravit nový regulační rámec pro oblast prostorových informací (!) Vytvořit vládní koordinační a řídicí orgán pro oblast prostorových informací Standardizovat obsah a způsob popisu objektů prostorových dat veřejné správy a harmonizovat jejich definice a vymezení v právních předpisech Zajištění stabilizace a rozvoje lidských zdrojů v oblasti prostorových informací nejen ve veřejné správě Stabilizace a rozvoj vzdělávání v oblasti správy a využívání prostorových informací Zajistit právní a institucionální podmínky pro koordinaci a zkvalitnění výzkumu, vývoje a inovací v oblasti prostorových informací

Návrh řešení – klíčová témata Změna regulačního rámce Koordinace oblasti prostorových informací Tvorba Národní sady prostorových objektů Národní integrační platforma pro prostorové informace Národní geoportál Služby nad prostorovými daty ve veřejné správě Využívání prostorových informací pro třetí strany Publikování otevřených dat a otevřených služeb Lidské zdroje a vzdělávání Plnění mezinárodních závazků a mezinárodní interoperabilita 25 25

Závěr Děkuji za pozornost http://www.geoinfostrategie.gov.cz geoinfostrategie@mvcr.cz 26