Zásady správné zemědělské praxe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Revize Nového přístupu
NOVÁ LEGISLATIVA EU LFA O podmínkách poskytování plateb horským oblastem, oblastem s jinými znevýhodněními (LFA) Ing. Pavel Stonawský Akreditovaný poradce.
Chmelařský kongres Praha 2008
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Chronologie vývoje nové SZP v období
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Komunální odpadní vody a kaly
Nové standardy GAEC.
Nitrátová směrnice v LPIS
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Společenské a hospodářské prostředí
Zemědělství.
Praha, 2010 Představení připravovaného dotačního programu II.1.4 Platby na podporu dobrých životních podmínek zvířat Ing. Jiří Rádr.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
Půda – složka životního prostředí
Dokumentace systému managementu jakosti
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Ochrana půdy a lesa.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Monitorovací výbor Cross-compliance Ministerstvo zemědělství.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross compliance – součást SZP EU a jeho legislativní základy Ing.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross compliance Ing. Petr Jakobe, CSc., Střední zemědělská a potravinářská.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Kontroly podmíněnosti pro nové období SZP od
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Zranitelné oblasti.
Cross compliance – součást SZP EU a jeho legislativní základy
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Zranitelné oblasti.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Pěstování RRD na zemědělské půdě
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
DZES 5 od hodnocení porušení
Pracovní skupina cross compliance
Nový fytosanitární režim EU
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Zásady správné zemědělské praxe Ing. Jaroslav Humpál Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Osnova presentace Právní základ v komunitárním právu Aplikace v národní legislativě Důvody pro zavedení Jednotlivé zásady Závěr

První základ v EU Základem bylo nařízení č. 1782/2003 v platném znění, zejména doplněno o rozhodnutí č. 281/2004, které aplikuje do nařízení Přístupovou smlouvu. V rámci kontroly zdraví nahrazeno nařízením č. 73/2009. Jde o seznam požadavků, zavedených článkem č. 6. Dobrý zemědělský a environmentální stav.

Podmínky Veškerá zemědělská půda, i když není využívána pro účely produkce, musí být udržována v dobrém zemědělském a environmentálním stavu. Členské státy stanoví minimální požadavky pro dobrý zemědělský a environmentální stav. Nové členské státy zabezpečí, aby se plochy stálých pastvin k 1.5.2004 nesnižovaly.

Rámec dle přílohy č. III. Omezení eroze – stanovení minimálního pokryvu půdy a minimální úroveň obhospodařování Nesnižování obsahu organické hmoty – střídání plodin, péče o strniště Ochrana struktury půdy – používání vhodných strojů Stanovení minimálních norem údržby –zachování krajinných prvků, zabránění průniku nežádoucí vegetace, ochrana stálých pastvin Ochrana vody a hospodaření s ní – ochranná pásma podél toku, certifikační procedury u vody k závlaze.

Stávající aplikace v ČR Zavedení nařízením vlády č. 144/2005 Sb. o jednotné platbě na plochu § 4. Podmínky pro poskytnutí platby, bod (3) – dobrými zemědělskými a environmentálními podmínkami se rozumí:

Podmínky 1 Nerušení krajinných prvků Vyloučení pěstování širokořádkových plodin na půdních blocích/jejich dílech s průměrnou svažitostí nad 12 stupňů Zapravování tekutých statkových hnojiv do 24 hodin aplikaci na blocích/dílech bez porostu, pokud svažitost převyšuje 3 stupně

Podmínky 2 Vyloučení změny kultura travní porost na kulturu orná Nepálení rostlinných zbytků po sklizni obilovin, olejnin a luskovin V podstatě se jedná o zdravý selský přístup a nejedná se nic nového Diskutabilní otázka kontrol, ze strany SZIFu, při porušení snížení platby o 5%, u opakovaného o 15% a v případě umýslného o 20%

Platnost Uvedené podmínky budou v platnosti i po přechodu na platbu na farmu. V rámci kontroly zdraví podmínky rozděleny na: povinné – musí respektovat každý členský stát Nepovinné - které může členský stát stanovit na základě svého rozhodnutí jako povinné. Děkuji za pozornost Mail humpal.jaroslav@uzei.cz