Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Advertisements

Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
NAŘÍZENÍ VLÁDY 351/2002, kterým se stanoví emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a projekcí.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Vyhláška č. 337/2010 Sb., o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Fakulta životního prostředí ČZU v Praze
Ministerstvo dopravy České republiky
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Spalovací zdroje a paliva
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Seminář KONEKO, Praha Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Kurt Dědič odbor.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Audit nízkopoložených zdrojů zápachu - dodatek Podklad pro jednání Pracovní skupiny pro snižování zápachu.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Přístup k posouzení rizika
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 9/2007 Ing. Jaromír Vachta.
Poplatkové přiznání a Souhrn provozní evidence Ing. Zbyněk Krayzel
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela 12. prosince 2007 – KD Ládví, KONEKO Petr Vodička odbor ochrany ovzduší MŽP

VOC – právní základ v ochraně ovzduší zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. vyhláška č. 355/2002 Sb., kterou se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících těkavé organické látky z procesů aplikujících organická rozpouštědla a ze skladování a distribuce benzinu. vyhláška č. 509/2005 Sb., EU Směrnice 1999/13/ES (základ pro vyhlášku č.355/2002 Sb.) Směrnice 2004/42/ES (základ pro vyhlášku č.509/2005 Sb.) Směrnice 94/63/ES (emise VOC z nakládání s benzínem) Reporting v roce 2008

Stávající a nové zdroje VOC Stávající zdroje – požadavky na provozní podmínky a EL v příloze č. 11 vyhlášky č. 355/2002 Sb. K 31.10.2007 musí splňovat nároky na nové zdroje. Nové zdroje – požadavky v příloze č. 2 přílohy.

Kategorizace zdrojů emitujících VOC Kategorizace dle projektované spotřeby VOC na vstupech do technologie. I2 ZDROJ VOC I1 vstupy výstupy O1-O9

Kategorizace zdrojů emitujících VOC ZDROJ VOC I1 vstupy výstupy O1-O9 Za účelem kategorizace se neodčítají rozpouštědla např. spálená v dopalovacím zařízení, zlikvidovaná v odpadech, zabudovaná reakcí do produktu atp…

Kategorizace zdrojů emitujících VOC projektovaná spotřeba – nejvyšší spotřeba stanovená a zaručená projektantem, které lze dosáhnout při trvalém provozu zdroje za stanovených podmínek, která je uvedena v projektové dokumentaci stavby, na základě které bylo vydáno stavební nebo jiné obdobné povolení, a byla potvrzena při kolaudaci stavby nebo při povolení zdroje z hlediska ochrany ovzduší

Kategorizace zdrojů emitujících VOC Sčítání zdrojů (příloha č.1 k 355/2002 Sb.) „Pro účely stanovení kategorie zdroje se spotřeby těkavých látek podle § 3 písm. c) u stejných činností sčítají“ př.: pokud je v nějakém provozu více stejných zdrojů znečišťování ovzduší (ve vašem případně lakovna A a B, které spadají pod stejnou činnost "Aplikace nátěrových hmot (natírání) a nanášení práškových plastů"), tak se jako zdroje sčítají (bez ohledu na to, že jedna lakovací linka je a druhá není vybavena zařízením ke snižování emisí) . Podmínky jednorázového měření emisí a platnost specifických emisních limitů se následně odvíjí od takto stanoveného zdroje znečišťování ovzduší (tzn., že vznikne-li např. součtem malých zdrojů zdroj střední, platí pro ně podmínky měření a specifické emisní limity středního zdroje).

Roční hmotnostní bilance org. rozpouštědel Metodika: příloha č. 4 k vyhlášce č. 355/2002 Sb. Účel: zjištění celkových emisí ze zdroje (poplatky, dodržování emisních limitů, souhrná provozní evidence aj.) Věstník MŽP 12/2007: metodika pro výrobce kompozitů, laminátů I2 ZDROJ VOC I1 vstupy výstupy O1-O9

Redukční plán Plán snižování emisí VOC, který je stále platný! Metodika uvedena v příloze č. 3 vyhlášky č. 355/2002 Sb. Alternativa k dodržování emisních limitů stanovených v příloze č. 2 vyhlášky č. 355/2002 Sb. Má roční rámec, podle zákona o ochraně ovzduší ho schvaluje KÚ, který i dohlíží zda je plněn Cílové emise – min. na úrovni plnění EL.

Vyhláška č. 509/2005 Sb. doplnění a opravy vyhlášky č. 355/2002 Sb. implementace směrnice 2004/42/ES účelem je omezit obsah organických těkavých látek v některých barvách, lacích a autoopravárenských nátěrech jako prevence pro snížení úniku VOC do ovzduší

Implementace směrnice 2004/42/ES příloha č. 14 vyhlášky č. 355/2002 Sb. (přidáno vyhláškou č. 509/2005 Sb.) Nevztahuje se na vyjmenované činnosti, kde je možno dosáhnout snížení emisí VOC jinými opatřeními. „…příloha se nevztahuje na produkty prodávané k výlučnému použití pro činnosti uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, které se provádějí v zařízeních, kterým bylo uděleno povolení k provozu a kde je možné dosáhnout přinejmenším srovnatelného snížení emisí těkavých látek jinými opatřeními k omezení emisí“ Neznamená to, že když malé zdroje nemají emisní limit, že se na ně vyhláška nevztahuje.

Distribuce a používání produktů s obsahem VOC podle vyhlášky č Distribuce a používání produktů s obsahem VOC podle vyhlášky č. 509/2005 Sb. Výrobci 1. Distributor Další distributoři neregulované regulované Maloobchody Činnosti zahrnuté ve vyhlášce č. 355/2002 Sb. mající opatření ke snižování emisí Činnosti bez opatření Koncový uživatel

max. hodnoty VOC pro barvy a laky podkategorie produktů Příklad stanovených limitů: podkategorie produktů druh Etapa I g/l od 1.1.2007 Etapa II od 1.1.2010 základní nátěrové hmoty VŘNH 50 30 RNH 750 350 limit obsahu VOC v g/l pro přípravek připravený k použití etapa pro autoopravárenství je pouze od 1.1.2007

Značení - období účinnosti - kontrola Značení: prahový obsah VOC v pro danou podkategorii a max. obsah VOC v produktu připraveném k použití – g/l Přechodná doba: 12 měsíců pro používání produktů, které nesplňují max. obsah VOC Kontrola: koncový uživatelé – ČIŽP distribuce a prodej – jednání s ČOI v roce 2007 kontrola omezena hlavně na výrobce a distributory

Příprava komplexní novely „VOC vyhlášky“ dojde k výraznému zkrácení a zjednodušení, budou odstraněny nejasnosti, odkazy, které plynou ze zákona v současnosti je v návrhu 10 paragrafů a 5 příloh definice – uvedení na trh, normální podmínky, projektovaná spotřeba zrušení příloh č. 6 a č. 7 – oznamování bude nadále přes SPE

Příprava komplexní novely „VOC vyhlášky“ II. emisní limity budou pouze pro „nové zdroje“ zrušení přílohy č. 11 – stávající zdroje i nadále bude možnost uplatnit „redukční plán“ čerpací stanice – odstranění EL značení produktů - zjednodušení vazbou v zákoně přidána možnost použít výjimku z plnění EL fugitivních emisí

Souhrnná provozní evidence (SPE) Seznam údajů tvořících provozní evidenci Vzory souhrnné provozní evidence – identifikace provozovatele, provozovny SPE spalovacích zdrojů a spaloven odpadu SPE ostatních zdrojů znečišťování ovzduší Údaje o komínech nebo výduších ze zdrojů

Ohlašování SPE pro rok 2007

Ministerstvo životního prostředí Děkuji za pozornost… Ing. Petr Vodička Ministerstvo životního prostředí Odbor ochrany ovzduší email: petr_vodicka@env.cz tel.: 267 122 477