Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Advertisements

POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Právo sociálního zabezpečení
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Správa sociálního zabezpečení
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Základy pracovněprávních vztahů
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Základy pracovněprávních vztahů
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Právo sociálního pojištění
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ukazatele pojistného trhu
Transkript prezentace:

Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE) Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Kapitola 3 – Komerční pojištění Charakteristika a význam komerčního pojištění Členění komerčního (soukromého) pojištění Základní pojmy Pojistitelnost rizik

Komerční pojištění Komerční pojištění (KP) kryje rizika způsobem odpovídajícím pojistné metodě tvorby a použití pojistného fondu V KP platí zásada ekvivalence = velikost příspěvků zúčastněných subjektů se odvíjí od velikosti rizika Zahrnuje v sobě různé podoby pojistných produktů Pro KP je typická smluvní podoba pojištění KP se může uplatnit v povinné podobě, ale obvyklá je podoba dobrovolná

Pojistný zájem Pojistný zájem = právnická kategorie představující vztah osoby k určitému majetkovému předmětu Př. Při pojišťování věci je zájem vlastníka na jejím zachováním Objektivní stránka Zda pojišťovna má ekonomický zájem na tom , aby převzala povinnost plnit v případě realizace rizika Zda majetek nebo práva mají v penězích vyčíslitelnou hodnotu Zda pojištění majetku není v rozporu se zákony Subjektivní stránka Uvědomění si potřeby pojistné ochrany

Význam KP Stabilizace ekonomické úrovně ekonomických subjektů Ovlivňování fungování tržní ekonomiky zásluhou krytí ztrát v případě realizace nahodilých událostí z pojistných plnění Uplatnění odpovědnosti ekonomických subjektů za svoji finanční stabilitu i sociální situaci Makroekonomický význam komerčního pojištění v souvislosti s tvorbou a investováním technických rezerv pojišťoven

Členění komerčního pojištění V rámci komerčního pojištění se uplatňuje zcela pojistná metoda tvorby a použití pojistného fondu, který se tvoří v závislosti na riziku. Podle způsobu tvorby rezerv rozlišujeme: pojištění riziková, v rámci kterých platí podmíněná návratnost finančních prostředků daná vznikem pojistné události. Jestliže k pojistné události nedojde během trvání pojištění, pojišťovna neposkytuje pojistné plnění. Počet pojistných událostí během trvání pojištění není omezený. pojištění rezervotvorná, v rámci kterých se vytváří rezerva na výplatu sjednaných pojistných plnění v budoucnosti (pro případ dožití). V těchto pojištěních se pojistné plnění vyplatí (až na určité výjimky) vždy.

postupné pojistné plnění Riziková pojištění postupné pojistné plnění pojistné pojistné období pojistné období pojistné období pojistné období

Rezervotvorná pojištění pojistné za pojistné období pojistné plnění pojistné pojistné období pojistné období pojistné období pojistné období

Členění pojištění Členění podle druhu krytých rizik na: pojištění životní, kryjící životní rizika, tj. riziko úmrtí a riziko dožití pojištění neživotní, zahrnující krytí celé řady druhů neživotních rizik (například úraz, nemoc, požár, odpovědnost, odcizení apod.) Členění pojištění

Odvětví životních pojištění Pojištění pro případ smrti, pojištění pro případ dožití, pojištění pro případ stanoveného věku nebo dřívější smrti, pojištění spojených životů, životní pojištění s vrácením pojistného. Stavební pojištění nebo pojištění prostředků na výživu dětí. Důchodové pojištění. Pojištění podle bodů 1 až 3 spojené s investičním fondem. Kapitálové činnosti Pojištění pro případ úrazu nebo nemoci, je-li doplňkem pojištění podle tříd 1 až 5

Odvětví neživotního pojištění Pojištění pro případ smrti, pojištění pro případ dožití, pojištění pro případ stanoveného věku nebo dřívější smrti, pojištění spojených životů, životní pojištění s vrácením pojistného. Stavební pojištění nebo pojištění prostředků na výživu dětí. Důchodové pojištění. Pojištění podle bodů 1 až 3 spojené s investičním fondem. Kapitálové činnosti Pojištění pro případ úrazu nebo nemoci, je-li doplňkem pojištění podle tříd 1 až 5 Odvětví neživotního pojištění

Základní pojmy KP Pojistný kmen = souhrn pojistných smluv, které pojišťovna v rámci určitého druhu pojištění spravuje. Pojistné riziko = souhrn rizik krytých příslušným druhem pojištění tak, jak jsou převzata pojišťovnou.

Základní pojmy KP Pojistná smlouva = právní dokument, který završuje dvoustranný právní akt na jehož základě vzniká smluvní pojištění fyzických a právnických osob. Písemně, podle platných právních předpisů. Vyjadřuje konkrétní pojistné podmínky a podmínky realizace pojištění. Součástí pojistné smlouvy jsou pojistné podmínky. Pojistnou smlouvou se pojistitel zavazuje poskytnout ve sjednaném rozsahu pojistné plnění, pokud nastane nahodilá událost, která je ve smlouvě podrobné specifikovaná. Pojistník, který s pojistitelem pojistnou smlouvu uzavřel se v pojistné smlouvě zavazuje platit pojistné za poskytovanou pojistnou ochranu za stanovených podmínek.

Základní pojmy KP Pojistné podmínky = obsahují právní úpravu určitého druhu pojištění. Uplatňují se všeobecné a tzv. zvláštní nebo doplňkové pojistné podmínky. Všeobecné pojistné podmínky = pojistné podmínky pro určitý druh pojištění. Všeobecné pojistné podmínky určují způsob uzavření pojistné smlouvy, začátek, dobu trvání a ukončení pojištění, výluky z pojištění, předmět pojištění, způsob a termíny placení pojistného, podmínky poskytování pojistného plnění, charakteristika pojmu pojistná událost. Zvláštní nebo doplňkové pojistné podmínky = konkrétní pojistné podmínky pro dané pojištění, konkretizují všeobecné pojistné podmínky.

Pojistná smlouva Pojistná smlouva obsahuje Osoby: pojistitel, pojistník, pojištěný, obmyšlený Forma pojištění: pojištění škodové či obnosové Pojistné: výše, splatnost, forma placení pojistného Pojistná doba Pojistné podmínky

Základní pojmy KP Pojistnou smlouvu lze sjednat ve prospěch jiné osoby, než která pojištění uzavřela. Proto se rozlišují dva základní pojmy, pojistník a pojištěný. Pojistník = Osoba (fyzická nebo právnická), která uzavřela pojistnou smlouvu s pojistitelem a která se ve smlouvě zavázala platit pojistné za pojistnou ochranu Pojištěný (pojištěnec) = Osoba, na jejíž majetek, odpovědnost za škody, život nebo zdraví se pojištění vztahuje. Osoba, které vzniká na základě uzavřené pojistné smlouvy právo na pojistné plnění, a to bez ohledu na to, zda pojištění sjednala sama nebo jiná osoba (pojistník).

Základní pojmy KP Obmyšlený = Osoba, ve prospěch které by bylo vyplaceno pojistné plnění v případě úmrtí pojištěného (v pojištěních, kde je kryto riziko úmrtí) Pojistitel = Právnická osoba, která má oprávnění provozovat pojištění, tj. pojišťovna. Pojistné = Cena za poskytovanou pojistnou ochranu, úplata za přenesení negativních finančních důsledků nahodilosti z jednotlivých subjektů na pojistitele.

Základní pojmy KP Pojistné plnění = Náhrada pojistitele v případě, že dojde k pojistné události. Výše pojistného plnění se určuje na základě zásad likvidace pro jednotlivé druhy pojistných událostí a platných předpisů cenových i právních, podle konstrukce u jednotlivých druhů pojištění. Pojistné plnění pojistitel vyplácí v podobě náhrady škody na pojištěném majetku nebo v podobě výplaty z úrazového, životního a důchodového pojištění.

Vznik a zánik pojištění Soukromé pojištění vzniká prvním dnem po uzavření pojistné smlouvy K zániku může dojít: Uplynutím doby pojištění Dohodou Výpovědí Nezaplacením pojistného Odstoupení od smlouvy Odmítnutím ze strany pojistitele

Pojistitelnost rizik Při rozhodování pojistitele, která rizika a za jsou cenu převezme ho ovlivňují tyto faktory: Cíle pojistitele a jeho subjektivní rizikové chování, Jeho riziková situace (velikost jeho rezerv, druhy rizik a jejich rozsah, která již převzal), Dosažitelné pojistné, Vlastnosti rizika (náhodných proměnných ovlivňujících dané riziko).

Kriteria pojistitelnosti rizik Kriterium nahodilosti = pojištěné události nemohou být závislé na vůli zainteresovaných osob.Události, které vyvolávají pojistné plnění musí být předem nejisté a neovlivnitelné. Kriterium jednoznačnosti = rizika musí být jednoznačně popsatelná, musí být jednoznačně prokazatelné, že došlo k realizaci právě daného rizika, pojištěné riziko nemůže být zaměnitelné s jinými druhy rizika. Kriterium odhadnutelnosti = pro pojistitele musí být zjistitelná pravděpodobnost realizace daného rizik, pojistitel pokud přijímá rizika do pojištění musí mít možnost měření pravděpodobnosti realizace rizika a určení velikosti škod vzniklých následkem realizace rizika.

Kriteria pojistitelnosti rizik Kriterium nezávislosti = jednotlivá rizika musí být nezávislá navzájem (pravděpodobnost realizace rizika A se nesmí změnit vstupem rizika B). Mezi závislá rizika patří rizika kumulativní, rizika nákazy, rizika, u nichž se projevuje kolísavá základní pravděpodobnost (bouře, krupobití). Kriterium velikosti = při přebírání rizika do pojištění se bere v úvahu velikost rizika (pojistitel musí dané riziko být schopen unést). Vyskytují se rizika (například při pojištění atomových reaktorů, rozsáhlé záplavy), která mohou být plně pojištěna jen s možností dalšího dělení (zajištění, pojišťovací pooly). Morální zásady = pojištění by nemělo napomáhat vyhnout se trestu v souvislosti se zaviněním určitých škod a krytí škod v návaznosti na jednání za okolností, které nejsou považovány za morální (například škody způsobené v opilosti)

Pojištěnost v komerčním pojištění Při hodnocení úrovně komerčního pojištění se sledují ukazatele pojištěnosti (globální pojištěnost v dané zemí a pojištěnost v rámci jednotlivých odvětví a druhů pojištění) Globální pojištěnost: přijaté pojistné ----------------------------------- hrubý domácí produkt Vliv má řada faktorů: ekonomická úroveň země, sociální politika státu, tradice, přístupem státu ke komerčnímu pojištění, existencí alternativních nástrojů krytí rizik

Děkuji za pozornost …