Program EVVO = program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Advertisements

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Environmentální výchova pro základní školu
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚJEZD U BRNA
Den Země – svátek planety
Objektivní faktory.
Organizace ochrany přírody v ČR
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Eko-info centrum Ostrava občanské sdružení založeno v roce 1999 Hlavní cíle v oblasti: ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje ochrany životního.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Role školního koordinátora EVVO
Horizontální témata EU
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
EVVO v Karlovarském kraji
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zdravá škola.
EVVO v Plzeňském kraji.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Průřezová témata.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
aktuální problémy současného světa
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Společenská odpovědnost a školy
Ekonomika životního prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Společenská odpovědnost v Rodinném pivovaru BERNARD
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Tisková konference
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Polytechnické vzdělávání v praxi
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

Program EVVO = program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty – = program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty program MŽP a MŠMT administrovaný SSEV Pavučina a ČSOP

EVVO Výchova, osvěta a vzdělávání se provádějí tak, aby vedly k myšlení a jednání, které je v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí,§16) Environmental (fr.) – týkající se prostředí

Trvale udržitelný rozvoj (suistainable development) = regulovaný hospodářský rozvoj, který uspokojuje potřeby generace současné s ohledem na generace následující

Cíle EVVO environmentální výchova na škole by měla ovlivnit způsoby chování i myšlení žáků nejen ve vztahu k živé a neživé přírodě, ale i ke svému okolí a lidem s nimiž se setkávají. péče o ŽP závisí na úrovni vzdělanosti jedince cílem environmentální výchovy je vytvářet pozitivní postoj k tomuto prostředí, budovat úctu k životu ve všech jeho formách, seznamovat se s ochranou prostředí kolem nás a pochopit provázanost sociálních, kulturních a ekonomických problémů. Cílovou skupinou jsou všichni žáci školy.

Konkrétní cíle školního programu zařazení programu EVVO do vzdělávacího procesu environmentální osvěta ekologizace provozu školy podpora sportovních aktivit v přírodě péče o estetické prostředí podporování dobrých mezilidských vztahů prohlubovat odbornou přípravu školního koordinátora environmentální výchovy

Zařazení programu EVVO do vzdělávacího procesu   - témata týkající se vztahu člověka a přírody studia zařadit do všech předmětů

Enviromentální osvěta Ekologické akce Den Země, Den vody, Den handicapovaných zvířat Ekologické exkurze NPR, CHKO, ekologické provozy Besedy CommUNITY inspiration, „Život bez tabáku“, atd.

Dobranov

Kozí farma Pěnčín

Ekologizace provozu školy Třídění odpadů Šetření energie

Sportovní aktivity v přírodě Sportovní a turistické kurzy

Expedice Jeseníky

Vodácké kurzy

Adaptační dny pro první ročníky

Corny pohár 2009

Péče o estetické prostředí péče o estetické prostředí ve třídách (projektový den Adventní dílny) péče o přírodní areál školy (gingo biloba)

Adventní dílny

Podpora dobrých mezilidských vztahů podporování dobrých mezilidských vztahů podpora pozitivní atmosféry ve škole i na akcích mimo školu podporování patriotismu školy

Sbírky

Krajské sportovní dny handicapovaných - Doksy

Charitativní divadelní představení DKM

Vysvědčení netradičně

Síť středisek ekologické výchovy Pavučina SEV Divizna SEV Střevlík EP Orsej SPP Čmelák Archa – centrum pro zvířata v nouzi aj.

Motivace v rámci EVVO pro rok 2009/10 – spolupráce s SSEV Pavučina Akce SEV Divizna – výukové programy pro SŠ: jednodenní, pobytové Liberec a okolí IQ centrum Babylon Akce Archa – sponzoring ZOO Liberec Akce SPP Čmelák - výukové programy pro SŠ: Akce SPP Střevlík - výukové programy pro SŠ: jednodenní, pobytové Oldřichov v Hájích a okolí Akce EP Orsej při VMG Česká Lípa: jednodenní akce

Návrhy aktivit v rámci školy uspořádání turistického pochodu nejen pro žáky školy (např. „Stopa OA“) úprava pozemku školy

Civilizace? Lidská populace se po dobu trvání své existence podílí na utváření životního prostředí. Po epoše lovců a pastevců dochází k rozvoji řemesel a obchodu, budují se manufaktury, posléze mamutí průmyslové závody. Vyrábět a vydělávat – to je heslo 20.století! A v tomto duchu těžební společnosti drancují přírodu,výroba produkuje závratná množství výrobků, komíny uvolňují tisíce kubíků otravných plynů, řeky a jezera jsou zamořena zplodinami, Země je svazována stále vyšším počtem komunikací, miliony aut se v nekonečných proudech opile plouží a rostliny hynou, a zvířata utíkají, ale nemají kam. Města jsou plná workoholiků, lidí, kteří mají AIDS, bezprizorních dětí, na které rodiče nemají čas, kriminálních živlů a starých lidí, kteří vzpomínají na „staré zlaté časy“. Člověk zapomněl, že je pouze součástí přírody.