C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Závěrečná mezinárodní konference projektu MOPPS Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Praktické zkušenosti z oblasti agenturního zaměstnávání Luboš Rejchrt Viceprezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Konference Agenturní zaměstnávání.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Ing. René Kuchár  Zakládající člen od roku 2001  Člen Výboru APA od roku 2011.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Work Life Balance Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Podpora částečných úvazků?
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_05
Asociace pracovních agentur, o.s. Založena v roce 2001.
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Moderní personalistika DS 2009/ Flexibilní formy zaměstnávání flexibilita jako heslo dne minimalizace mzdových nákladů rozpor mezi požadavkem.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Poznatky z kontrol agentur práce
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N

Česká republika, Praha 10. – Konference zemí Vídeňského Memoranda k rizikové práci

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Konference zemí Vídeňského Memoranda Česká republika, Praha 10. –

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N

Obsah 1.Co to je důstojná práce? Co myslíme, když hovoříme o rizikové práci? 2.Jaký je stav v ČR? 3.Co jsme již v OS KOVO udělali a čeho jsme dosáhli?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je důstojná práce? (dle ILO) „Produktivní práce pro muže i ženy, která se odehrává v podmínkách svobody, spravedlnosti, jistoty a lidské důstojnosti. Důstojná práce zahrnuje příležitosti pro práci, která je produktivní a zajišťuje férový příjem, zabezpečuje jistotu zaměstnání a sociální zabezpečení pro pracovníky a jejich rodiny. Důstojná práce poskytuje příležitosti pro osobní rozvoj, posiluje sociální integraci, umožňuje vyjádřit svobodně své námitky, skloubit rodinný a pracovní život a garantuje rovné příležitosti a rovné zacházení pro všechny.“ (ILO Toolkit, 2007) Definice

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? „Takový druh a podmínky práce, které nejsou schopny naplnit definici pojmu důstojná práce! Je to také to, co vnímá zaměstnanec jako ohrožení, strach, stres a podobné negativní jevy a nezabezpečuje důstojný život ani při respektování všech pravidel, které oprávněně a v souladu s mezinárodními uznanými pravidly požaduje po zaměstnanci zaměstnavatel!“ „Riziková práce je každá práce, která není pracovním poměrem na dobu neurčitou za plnou mzdu.“

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? Flexibilní formy zaměstnávání jsou především: různé rozvržení pracovní doby (staggered hours), klouzavá pracovní doba (flexitime), (pružná pracovní doba – denní, týdenní, čtyřtýdenní), pracovní přestávky (career breaks), (přestávka v práci, jejich délka a umístění) práce na kratší pracovní úvazek (part time work), pracovní poměr sjednaný na kratší pracovní dobu, částečný pracovní úvazek),

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? zhuštěný pracovní týden (compressed work- weeks), (jiná vhodná úprava pracovní doby u rovnoměrně rozvržené pracovní doby, popř. u nerovnoměrně rozvržené pracovní doby), pracovní doba přizpůsobená školnímu roku (term-time working), (jiná vhodná úprava pracovní doby), sdílení práce (sharing job), (sdílení pracovního místa), vědecké volno (sabbatical), (např. akademičtí pracovníci),

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? rodičovská dovolená (maternity leave), (mateřská a rodičovská dovolená, omluvená překážka z důvodu péče o nemocné dítě, popř. o osobu blízkou), dovolená za účelem vzdělávání (educational leave), (studijní volno – prohlubování kvalifikace, zvyšování či získávání kvalifikace), fázovaný nebo částečný odchod do důchodu (part time retirement), roční smlouva o počtu odpracovaných hodin (annualised hours), (konto pracovní doby).

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? Flexibilní formy zaměstnávání způsobující sociální dumping jsou: a)nelegální formy - „švarcsystém“ (OSVČ), - dočasné přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli,

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Co to je riziková práce? b) legální formy - domáčtí zaměstnanci, - práce na dálku (telework), - vedlejší pracovní poměr, - převedení na jinou práci, - přeložení, - pracovní cesta a reziduum dočasného přidělení, - pracovní poměr na dobu určitou, - agenturní zaměstnávání.

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Jaký je stav v ČR? Příklad č.1

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N ! !

Příklad č.2 Jaký je stav v ČR?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N

Příklad č.3 Jaký je stav v ČR?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Strojírenská firma v ČR - zaměstnanec agentury byl zaměstnán jako obsluha stroje při obrábění kovů. Vzhledem k tomu, že agentura měla problém pro tohoto zaměstnance sehnat ubytování v dostupném místě od uživatelské strojírenské firmy, dohodla se s ním za směšnou finanční úhradu, že bude spát v prostoru za strojem na matraci přímo na zemi. Příběh agenturního zaměstnance! Part one

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Agentura se s uživatelskou firmou dohodla, že tento agenturní zaměstnanec může využívat umývárnu pro zaměstnance v areálu firmy, oběd si zaplatí v jídelně a občerstvení ráno a večer si může zakoupit ve firemním bufetu. Výsledkem bylo, že zaměstnanec přes den pracoval, kromě přestávek, kdy snídal, obědval a večeřel. Večer se umyl a ulehl za strojem ke spánku. Celé dny neopouštěl areál uživatelské strojírenské firmy. Příběh agenturního zaměstnance! Part two

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Jeho životem byla práce, měl právo si zaplatit jídlo a jeho životním prostorem byl areál firmy. Na začátku třetího tisíciletí po Kristu!!! Je toto cílem lidstva – mobilita v tržním hospodářství za cenu nové formy otroctví?!?!? Příběh agenturního zaměstnance! End!?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Jaký je stav v ČR?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Název kumulační skupiny OKEČ Eviden.počet pracovníků ve sledovaném období - u kumulanty průměrný Počet osob dočas. přidělený agenturami nebo jinou firmou Podíl v % DJ Výr.kovů a kovoděl.výr ,26 DK Výr.strojů a zařízení ,61 DL Elektric.a optické pří ,40 DM Výr.dopravních prostř ,22 37 Zprac.druhotných surov ,27 Průmysl bez kovoprůmyslu ,24 Průmysl celkem ,00 Meziroční nárůst agenturních zaměstnanců o 14,3% Jaký je stav v ČR?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Jaký je stav v ČR?

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Čeho jsem již dosáhli? V České republice je evidováno a povelení vydáno pro 2317 zaměstnaneckých agentur !!! Došlo však k výraznému posunu díky aktivitě OS KOVO. - česká tripartita se již několikrát zabývala problematikou zaměstnaneckých agentur (i dnes ) - do aktivní práce se zapojuje i APPS, která má zájem pomoci při identifikaci těch nejhorších případů - o stavu již pravidelně informují česká média - těm seriózním agenturám záleží na dodržování zákonných pravidel - společným cílem je kultivovat české prostředí v oblasti zaměstnaneckých agentur

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N Děkuji Vám za pozornost!

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N

Konference zemí Vídeňského Memoranda Česká republika, Praha 10. –

C Z E C H M E T A L W O R K E R S‘ F E D E R A T I O N