Instituce finančního trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Finanční produkty určené k ukládání peněz
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
Opakování k maturitě.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Cenné papíry kapitálového trhu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
REAL ESTATE MARKET AUTUMN 2007 PRAHA Martin Skalický.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
Penzijní fondy a penzijní společnosti
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Kolektivní investování
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Měnový kurz.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kolektivní investování
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Finanční trhy a cenné papíry
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Právo finančního systému
Kolektivní investování
Centrální depozitář cenných papírů
Transkript prezentace:

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu

Penzijní fondy a penzijní společnosti

Penzijní fondy Významní hráči na finančních trzích příklad USA a hypoteční krize Samostatné licencované subjekty Nakupují významné objemy státních a dalších dluhopisů K čemu penzijní fondy slouží? a) penzijní pojištění b) penzijní připojištění

Systémy penzijního pojištění Bezfondové – PAYG (Pay as you go) – průběžný systém – výhody versus nevýhody (viz následující slidy) Fondové – veškeré prostředky směřují do fondů, které tyto prostředky obhospodařují (včetně zaměstnaneckých); výhody versus nevýhody Penzijní pojištění kombinované – došla tam i ČR (třípilířový systém od 1. ledna 2013), častý systém v zahraničí; výhody versus nevýhody; problémy na Slovensku a v Maďarsku Penzijní reforma v ČR – třipilířový systém penzijního pojištění v ČR, dobrovolný opt-out systém (nový II. pilíř)

Demografický vývoj ve světě

Penzijní systém vs. ekonomický růst Zdroj: Siegel (2009)

Penzijní připojištění v ČR Současný stav (stav ke konci roku 2012) příspěvky od účastníků (průměr cca 465 Kč), příspěvky od státu (průměr cca 110 Kč), příspěvky od zaměstnavatele (cca každému 5. -6. účastníkovi), zhodnocení, podmínka nezáporného ročního zhodnocení (jaké to má důsledky?) Málo využívaný produkt mezi mladými lidmi důvody: malý výnos, malá likvidita?!, příspěvky od zaměstnavatele Zapojeno cca 4,6 mil. účastníků, nastřádáno cca 246 mld. Kč za cca 18 let (cca 53 tisíc na účastníka). Výdaje státního rozpočtu na oblast starobních důchodů cca 300 mld. Kč/rok…

Penzijní připojištění v ČR

Penzijní připojištění v ČR

Současný stav penzijního systému v České republice Dobrovolný opt-out (3 % plus 2 %), dobrovolný II. pilíř Nové penzijní společnosti oddělení majetku od majetku účastníků (individuální účty) Zrušení podmínky nezáporného ročního zhodnocení u nových smluv Transparentní poplatková struktura Základní druhy fondů (investiční strategie) Možnost dědění; doživotní penze; náklady penzijní reformy; distribuce; atd. Co se bývalými penzijními fondy a systémem penzijního připojištění?

Současný penzijní systém v ČR ×

Burzy a organizované mimoburzovní trhy

Burza Definice burzy Funkce burzy Znaky burzy: oboustranná aukce zvláštní povolení druhy obchodů jsou přesně vymezeny (promptní, termínové atd.) druhy aktiv jsou přesně vymezeny např. ISIN, kvalita u komoditních burz – nutná jejich zastupitelnost a standardizovanost stanovená minimální obchodovatelná jednotka – lot čas a místo jsou předem určeny obchoduje vymezený okruh osob

Rozdělení burz Podle obchodovaných aktiv: Burzy cenných papírů primární versus sekundární trh, IPO Burzy devizové – FOREX: není to ale centralizovaná burza v tradičním slova smyslu především termínové, spotové jsou přes OTC, vysoké objemy obchodů! Na měnových trzích je denní obrat cca 4 bilionů USD, na NYSE 55 mld. USD. Měnové trhy jsou nejlikvidnější (+ 24 hodin denně) finanční trhy s centry Londýn (cca 34 %) NY (cca 17 %) Tokyo (cca 6 %) Burzy komoditní mimo finanční trhy Podle typu obchodů: Burzy promptní (spotové) spotové obchody: uzavření obchodu a jeho vypořádání je v krátkém časovém intervalu (do několika obchodních dní) Burzy termínové (derivátové) termínové obchody: mezi uzavřením a vypořádáním obchodu je delší časová prodleva a) burzy futures kontraktů b) burzy opčních kontraktů

Rozdělení burz dle velikosti Měřítkem je tzv. tržní kapitalizace A) Nadnárodní burzy (NYSE, Tokyo, London) B) Mezinárodní (Paříž, Frankfurt) C) Národní D) Lokální (regionální) Zdroj: WFE

Mimoburzovní trhy Důvody existence vedle burz: a) burzy nemusí přijmout všechny CP k obchodování (malá emise atd.), b) členský přístup u burz, c) velikost lotu, d) nutnost dodržovat čas obchodování atd. Obecně se jedná o zdravou konkurenci burz, která umožňuje přístup většího počtu subjektů na trh, vždy se jedná o licencované subjekty Příklady mimoburzovních trhů: v ČR dříve RM-Systém (v roce 2008 kvůli MIFIDu přeměna na burzu), v USA se jedná o Nasdaq

Instituce kolektivního investování

Principy kolektivní investování Jak a kde se lze zapojit do kolektivního investování?

Výhody kolektivního investování Snadné investování: banka, investiční společnost, finanční poradce Kvalifikace, znalosti: portfolio manažer, analytici Diverzifikace rizika Minimalizace nákladů: úspory z rozsahu I „nedostupné“ investice“ Likvidita Možnost vyšších výnosů Dohled regulátora

Nevýhody kolektivního investování Poplatky je to skutečně nevýhoda?; typy poplatků Omezený vliv při investičním rozhodování Možná manažerská selhání podvody, chyby, atd.; operační riziko

Subjekty kolektivního investování Investiční a podílový model kolektivního investování Investiční fondy princip fungování Investiční společnosti princip fungování a funkce

Subjekty kolektivního investování A) Podílové fondy B) Investiční fondy Rozdíl mezi podílovým a investičním fondem Kdo vlastní investiční fond a kdo vlastní podílový fond Co emituje podílový fond a co investiční fond Rozdělení fondů dle nového zákona o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) Investiční fondy Fondy kolektivního investování Fondy kvalifikovaných investorů

Uzavřené versus otevřené fondy Doba emise cenných papírů fondu Doba trvání fondu Povinnost odkupu a výše odkupní ceny Vznik diskontu a) co to je diskont u uzavřených fondů? b) nezaměňovat s diskontem u směnek atd.

Diskont akcie uzavřeného investičního fondu Kurz tržně stanovená cena (nabídka x poptávka) Aktuální hodnota akcie - vlastní kapitál/1 akcii IF - čisté obchodní jmění/1 akcii IF - net assets value – NAV/1 akcii IF VK, ČOJ, NAV: hodnota veškerého majetku fondu včetně pohledávek bez všech dluhů a závazků

Diskont podílového listu uzavřeného podílového fondu Kurz tržně stanovená cena (nabídka x poptávka) Aktuální hodnota podílového listu - vlastní kapitál/1 PL UPF - čisté obchodní jmění/1 PL UPF - net assets value – NAV/1 PL UPF VK, ČOJ, NAV: hodnota veškerého majetku fondu včetně pohledávek bez všech dluhů a závazků

Typy fondů kolektivního investování Dle investiční strategie: peněžního trhu dluhopisové (státní obl., bankovní obl., podnikové obl., komunální obl.; fixně úročené, variabilně úročené …) akciové (blue chips, SME, univerzální, odvětvové …) smíšené garantované (zajištěné), jak se zajišťují? indexové fondy fondů fondy reálných aktiv (movité a nemovité věci) fondy derivátové další druhy (fondy rizikového kapitálu, strukturované fondy, fondy životního cyklu…) Co je to statut fondu? Co je to depozitář fondu? Coje to administrátor fondu?

Fondy životního cyklu Zdroj: Pioneer Investments

Typy fondů kolektivního investování Dle rizikovosti investičního portfolia: Standardní fondy (UCITS fondy) většinou OPF (v ČR pouze OPF); pro drobné investory obecně; vysoká regulace Speciální fondy (NON-UCITS fondy) derivátové, nemovitostní, hedge funds atd. omezení počtu investorů; omezení minimální investice atd.; nižší regulace

Standardní fondy Upraveny především Směrnicí č. 85/611/EHS Directive of Coordination of Laws, Regulations and Administrative Provisions Relating to Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (tzv. UCITS, nyní UCITS IV) Instituce upisující převoditelné cenné papíry kolektivního investování V ČR se jedná pouze o OPF Nelze přeměnit na speciální fondy

Speciální fondy Shromažďující prostředky od veřejnosti speciální fond cenných papírů, speciální fond nemovitostí speciální fond fondů

Typy fondů kolektivního investování Tuzemská vs. zahraniční orientace fondu Domácí vs. zahraniční fondy a) jaký je rozdíl? b) měnové riziko?

Typy fondů kolektivního investování Dle nakládání s dosaženým hospodářským výsledkem: Fondy důchodové (příjmové) Fondy (růstové) Fondy vyvážené

Typy fondů kolektivního investování Aktivní resp. pasivní správa portfolia: A) Fondy s aktivní správou portfolia B) Fondy s pasivní správou portfolia Ovlivňuje výši poplatků Základní druhy poplatků

Typy fondů kolektivního investování Dle doby trvání fondu: Fondy s omezenou dobou trvání Fondy s neomezenou dobou trvání

Fondy kvalifikovaných investorů Shromažďující prostředky od kvalifikovaných investorů různá právní struktura, pouze pro kvalifikované invetory, možná omezená veřejná nabídka, min. investice 125 000 EUR)

Kolektivní investování v ČR

Kolektivní investování v ČR Zahraniční versus domácí fond

Kolektivní investování v ČR

Kolektivní investování ve světě Zdroj: EFAMA

Kolektivní investování v Evropě Zdroj: EFAMA

Ostatní komerční instituce FT Obsluhující instituce vypořádací centra, clearingové centrály Obchodníci s cennými papíry Finančně poradenské společnosti Ratingové společnosti e) Poskytovatelé půjček splátkový prodej, peníze domů f) Směnárny g) Depozitáři h) Atd.

Děkuji za pozornost.