Www.socialni-zaclenovani.cz Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení 10/2013 Jan Snopek.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Ing. Stanislava Správková
Transkript prezentace:

Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák

Premisy Zvyšuje se počet osob a celých skupin, které nemají přístup k adekvátnímu bydlení, musí při jeho získávání překonávat enormní bariéry nebo jsou ohroženy jeho ztrátou Adekvátní bydlení je předpokladem pro zapojení do dalších sociálních aktivit – zaměstnání, podpora vzdělání dětí … Každý má mít nárok na přístup k adekvátnímu bydlení a na podporu při jeho udržení Přístup k adekvátnímu bydlení může zajistit pouze spolupráce všech zainteresovaných aktérů – nájemníků, obcí, majitelů bytů a státu

Co se aktuálně děje ve vztahu k sociálnímu bydlení na centrální úrovni? Vládou schváleny tři důležité koncepční dokumenty vztahující se k bydlení: Koncepce bydlení ČR do roku 2020 (MMR, 2011) Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 až 2015 (Agentura, 2011). Koncepce řešení bezdomovectví (MPSV, 2013) → První dokument – rámec pro dva další.

Koncepce bydlení ČR do roku 2020 – úkoly: návrh úpravy stávajících podpor poskytovaných státem, případně jejich úplné zrušení, nahrazení či doplnění podporami novými (MMR, SFRB; termín: průběžně, nejpozději do – úkol nebyl dosud splněn) analýza stávajícího legislativ. prostředí v oblasti péče o sociálně ohrožené skupiny obyvatel s vyšším prahem dostupnosti kvalitního bydlení a návrh jeho úpravy s cílem zvýšení dostupnosti podpory bydlení v této oblasti (MPSV společně s MMR, SFRB a ZLP; termín: – úkol splněn) v rámci novely zákona o soc. službách rozšířit nabídku pobyt. soc. služeb (odpovědnost: MPSV ve spolupráci s MMR; termín: – úkol nebyl dosud splněn)

Koncepce bydlení ČR do roku 2020 – úkoly: zahrnutí podpory bydlení mezi intervence v rámci přípravy rozvojových priorit ČR pro budoucí programové období (MMR, SFRB; termín splnění: průběžně, kontrolní termín vždy zároveň s předkládáním informace vládě o stavu přípravy na čerpání evropských fondů v období 2014 – 2020, – úkol je plněn) pilotní prověření možného využití finančního nástroje JESSICA v oblasti bydlení, kde SFRB bude vystupovat jako fond rozvoje měst nebo holdingový fond na národní úrovni (SFRB, MMR; termín splnění: – úkol byl dosud splněn pouze částečně) návrh legislativních změn směřujících k vyššímu zapojení obcí do zajišťování bytových potřeb (MMR ve spolupráci s MV; termín: – úkol nebyl dosud splněn)

Koncepce bydlení ČR do roku 2020 – úkoly: analýza a případná revize soc. dávek v oblasti bydlení, analýza možného převodu fin. prostředků spolu se zakotvením komplexní kompetence obcí v otázkách bydlení (odpovědnost: MPSV ve spolupráci s MMR; termín splnění: – v rámci plnění úkolu byly připraveny novely zákonů o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi, jež však nebyly poslaneckou sněmovnou schváleny.) návrh Komplex. řešení soc. bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze (soc. situace, ve které se osoby nacházejí ve spojení s neuspokojenou byt. potřebou). (MPSV, MMR; termín: – termín zčásti posunut na , ve kterém MPSV předložilo svůj návrh vymezení osob v bytové nouzi, zčásti na , do kdy má MMR předložit samotný návrh komplex. řešení soc. bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze)

Komplexní řešení sociálního bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze Jaro 2013 – MPSV připravilo vymezení domácností v bytové nouze (cílové skupiny, jež by měla mít nárok na pomoc ze strany státu). Z vymezení de facto byli vyloučeni mnozí sociálně vyloučení (či sociálním vyloučením ohrožení) obyvatelé. Definice rovněž legitimizovala ubytovny jako adekvátní formu řešení bytové nouze. → Rozsáhlá kritika ze strany odborníků. → MPSV návrh stáhlo, aniž jej nahradilo. Podzim 2013 – MPSV s MMR připravily návrh Komplexní řešení sociálního bydlení. Aktuálně návrh konzultují s různými zainteresovanými aktéry. → Dle Agentury nemá návrh potenciál změnit negativní trendy v oblasti bezdomovectví a vyloučení z bydlení (viz dále).

Komplexní řešení sociálního bydlení s využitím institutu tzv. bytové nouze – připomínky ASZ k návrhu Chybí vymezení cílové skupina, které má být sociální bydlení určeno. Chybí stanovení kompetencí/povinností – dokument neurčuje, kdo by měl sociální bydlení plánovat, garantovat, poskytovat. Řešení počítá s podporou ubytoven (rekonstrukcí stávajících a výstavbou nových). Návrhová část v některých částech pouze opět odsouvá řešení do budoucna. Materiál nepočítá s přijetím zákona o sociálním bydlení.

Asistované bydlení pro rodiny ohrožené sociálním vyloučením – o.s. Ester, Javorník

Cíl programu: odstranění bariér při získávání bydlení a jeho udržení - Nedůvěra majitelů bytů k určité cílové skupině – vícečetné rodiny, Romové …. - Nutnost placení kaucí - Přelidnění bytů (solidární sítě) - Neplacení poplatků - Nevhodné užívání bytů (ničení bytů a společných prostor) Částečně řešené problémy: - Lokalizace bytů - Nestabilita bydlení (krátkodobé smlouvy) - Předlužení (především energie)

Způsob eliminace bariér v programu Podpora a asistence zájemcům o bydlení tři druhy sociálních služeb (běžné agendy podpory – hospodaření, řízení dluhů, zvyšování dalších kompetencí atp.) – ve vztahu k udržení bydlení velmi podobná témata spolupráce Podpora majitelů bytů prevence vzniku dluhů, nadměrného opotřebení bytů a prevence konfliktů „Komunitní práce“ mediace problémů, posílení rozhodovacích mechanismů sousedství, obhajoba práv nájemníků, rozšíření pocitu odpovědnosti mimo vlastní byt

Realizace programu Historie - dohoda s několika majiteli bytového fondu v regionu (4 obce) - nejasný statut bydlení, nesystémová podpora nájemníků – docházelo k (nikoli masivním) selháním a ztrátě bydlení -od 2009 postupně podpora v rámci registrovaných sociálních služeb, vytvoření systému 3 forem Asistované bydlení – 3 návazné formy -AD v bytech pro celé rodiny (cíl udržení bytu) -Podnájemní bydlení (spoření na kauci) -Garantované nájemní bydlení (problém s příspěvkem na bydlení) cca 30 bytů (z toho 2 ve vlastnictví obce), selhávání nyní výjimečné (vesměs u uživatelů, kteří nastoupili ve starých poměrech)

Specifika asistence v jednotlivých formách bydlení I. Azylové domy - nejvyšší míra podpory a nejvyšší omezení, kontakt s pracovníkem vícekrát za týden – cíl – zajištění základních předpokladů pro udržení bydlení -podpora – možnost získat vybavení bytů, opravy a údržba bytů s asistencí, asistence při zvyšování kompetencí užívání bytů, ve službě zahrnuty i aktivity běžné pro jiné s.s. -kontrola – povinnost řešit dluhy (s důrazem na energie), povinnost účastnit se programů na podporu zaměstnanosti, šetření na kauci, povinnost podílet se na údržbě bytu a domu, společná kontrola spotřeb energií (ladění záloh) -restrikce – náklady na bydlení přímo na účet poskytovatele, závazek k nezadlužování, významné omezení návštěv, povinnost vpustit vždy pracovníka poskytovatele do bytu, nemožnost samostatných úprav v bytech

Specifika asistence v jednotlivých formách bydlení II. Podnájemní byty – menší míra omezení, zůstává intenzivní podpora – kontakt s pracovníkem 1-2x v týdnu – cíl – upevnění dovedností a stabilizace podmínek pro samostatné bydlení -podpora – asistence, nácviky, oddlužování, zaměření na další kompetence uživatelů (chybí již možnosti bezplatné údržby bytů a zajištění vybavení) -kontrola – společná kontrola spotřeb energií, šetření na kauci, ostatní body předešlého motivační formou (dostávají se do kapitoly podpory) -restrikce – omezení návštěv (poplatek na hlavu), omezení úprav bytech Nájemní bydlení – nejmenší míra omezení (běžná pro všechny nájemníky), podpora v bydlení jako jedno z možných témat spolupráce – cíl – prevence ztráty bydlení

Rezervy, limity a rizika spolupráce Rezervy a problémy současné spolupráce -Nerovné postavení ve vztahu pronajímatel – nájemník – poskytovatel služby -Převod odpovědnosti majitelů na poskytovatele služeb -Malá ingerence obcí do vztahu uvedené triády Problémy sociální služby -Vyvážení prvků pomoci a kontroly -Nebezpečí manipulace s uživateli/nájemníky Obecné limity spolupráce -Přetrvávající předsudky a další bariéry (odpor veřejného mínění) -Nedostatečná nabídka bytů, typů bytů a bydlení a režimů bydlení -Limity komunitního organizování

Prostupné bydlení ve městě Jeseník Spolupráce města a poskytovatele sociálních služeb

Motivace a podmínky k zahájení programu Cíle komunitního plánu regionu Jesenicko Systém víceúrovňového prostupného bydlení – zajištění technické (investiční) a podpůrné Provázanost poskytovatelů všech typů uvedeného systému na poskytovatele sociálních služeb – realizace adekvátní sociální služby Podpora principu PPP při výstavbě a užívání jednotlivých forem bydlení s požadavkem standardní kvality a finanční dostupnosti Zaštítění regionálním informačně poradenským tělesem pro provozování integrovaného systému bydlení Realizace IPO Jeseník (vytvoření kapacit pro realizaci) Zájem města předcházet ztrátě bydlení (především z důvodu neplacení nájmu) Pečlivá příprava – příprava programu trvala cca 1,5 roku

Základní kameny programu Cíle: -Pomoc při získání a udržení standardního bydlení -Zvýšit kompetence cílové skupiny v oblasti rodinného hospodaření -Chránit pronajímatele (platby, stav bytů a zařízení) -Bránit rozdělování rodin Princip: Partnerská spolupráce s města Jeseník a o.s. Boetheia (na základě smlouvy o spolupráci) Nástroj: Prostupný třístupňový systém bydlení

3 stupně prostupného bydlení I. Stupeň - Azylové domy o.s. Boétheia – AD pro muže a ženy a AD pro osamělé rodiče s dětmi II. Stupeň – Startovací bydlení – 2 formy a) Nájemní forma s doprovodnou sociální službou (smlouva s majitelem + smlouva o poskytování doprovodné sociální služby – povinnost jejího čerpání je upravena v doložce k nájemní smlouvě) b) Podnájemní forma (ubytovací smlouva s o.s. Boétheia + smlouva o poskytování sociální služby) III. Stupeň - Bydlení bez asistence Sytém je prostupný na obě strany. (Kompletní metodika z dílny o.s. Boetheia bude poskytnuta)

Praktická realizace programu -Spolupráce s městem nebyla naplno rozvinuta (důvodem bylo rozhodnutí města o prodeji bytového fondu, aby byly získány finanční prostředky na stavbu aquaparku) – v režimu startovacího bydlení se jednalo o 3 byty – ve dvou byla intervence úspěšná a vrátily se již do režimu běžného bydlení. -Daří se spolupráce se soukromými majiteli bytů – bylo zprostředkováno (nájemníkům z režimu azylového domu) 5 bytů (za zvýhodněných podmínek), dočasně v režimu startovacího bytu, z toho 4 již převedeny do režimu samostatného bydlení -O spolupráci projevila zájem obec Česká Ves (souměstí s městem Jeseník) – v současnosti 1 obecní byt v režimu startovacího bydlení (tedy s podporou sociální služby) -Probíhá jednání s obcí Bělá pod Pradědem, prozatím metodická spolupráce při řešení krizových situací v bydlení

Děkuji za pozornost! Více informací: