Operační program Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007–2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
OP přeshraniční spolupráce Rakousko – ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Výroční konference – Globální granty Libereckého kraje Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Programy přeshraniční spolupráce
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Dotace pro JSDH obcí Krajský úřad Libereckého kraje PŘESHRANIČNÍ PROGRAMY.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Jihočeský kraj – Krajský úřad Tento seminář je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE OP Česká republika – Bavorsko OP Česká republika – Rakousko Jihočeský kraj – Krajský úřad 29. června 2009 Tento seminář je spolufinancován.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Integrovaný regionální operační program
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Operační program Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007–2013

Územní vymezení programu ČR: Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Vysočina Rakousko: Horní Rakousko (část), Dolní Rakousko (část), Vídeň

Obecné informace Nutný přeshraniční dopad projektu Nutný dopad v programovém území Minimálně 2 partneři (1 z ČR, 1 z Rakouska) Počet partnerů není omezen Princip vedoucího partnera – podává žádost za všechny partnery a obdrží dotaci z ERDF Dvojjazyčná žádost Rozpočet v EUR, vyplácení finančních prostředků také v EUR

Obecné informace Maximální výše projektu: není stanovena Minimální výše projektu: podpora z ERDF musí být vyšší než € Výdaje na přípravu projektu – max. 5 % způsobilých výdajů projektu (výdaje vzniklé od ) Výdaje pro realizaci projektu – způsobilé od data registrace projektu Společným technickým sekretariátem Délka projektu – max. 3 roky Udržitelnost projektu – 5 let po skončení realizace

Obecné informace - financování max. 85 % z ERDF 10 % žadatel 5 % ze státního rozpočtu u příjemců s veřejnými prostředky, proplácení dotace z ERDF a státního rozpočtu zpětně

Obecné informace - hodnocení 4 kritéria pro hodnocení projektů Společná příprava Společná realizace Společné financování Společný personál Projekt musí splnit minimálně 2 ze 4 kritérií

Obecné informace – implementační struktura Řídící orgán – země Dolní Rakousko Národní orgán – MMR ČR Společný technický sekretariát Regionální subjekty – kraje, země Centrum pro regionální rozvoj – kontrola Monitorovací výbor

Prioritní osy a oblasti podpory Žádosti jsou přijímány v rámci následujících prioritních os a oblastí podpory: Prioritní osa 1: Socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how OP1: Infrastruktura a služby spojené s podnikáním a inovacemi OP2: Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času OP3: Rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace OP4: Prevence zdravotních a sociálních rizik, sociální integrace Prioritní osa 2: Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj: OP5: Doprava a regionální dostupnost OP6: Životní prostředí a prevence rizik OP7: Udržitelné sítě a struktury institucionální spolupráce Prioritní osa 3: Technická pomoc

Alokace programu Celková alokace programu 107 mil. EUR  ČR: 69 mil. EUR  Rakousko: 38 mil. EUR Program téměř vyčerpán Od začátku programu bylo schváleno 203 projektů, z toho 107 mělo partnery z Jihočeského kraje, kteří tak získali podporu z ERDF ve výši 27,7 mil. EUR.

Přijímání žádostí Předkládání žádostí:PRŮBĚŽNĚ (nejsou vyhlašovány výzvy) Příjem žádostí: Krajský úřad Jihočeského kraje Oddělení evropské integrace U Zimního stadionu 1952/ České Budějovice Společný technický sekretariát v Brně

Informace o OP Rakousko – ČR Veškeré informace o programu včetně příslušné dokumentace (žádost, pokyny pro žadatele, přílohy, programový dokument) najdete na: spoluprace/Cil-Evropska-uzemni-spoluprace-Rakousko---Ceska-re Fondy EU/Fondy a programy EU /Operační program Přeshraniční spolupráce ČR - Rakousko

Fond malých projektů Administrován euroregionem Silva Nortica ( Velikost projektu – EUR EUR příspěvku z ERDF (85 %), celkové způsobilé výdaje EUR EUR 15 % výdajů projektu hradí žadatel (není příspěvek ze SR) Princip vedoucího partnera není uplatněn Doba trvání projektu max. 18 měsíců Dosud v Jihočeském kraji schváleno 390 projektů s podporou 2,25 mil. EUR

Podporované typy projektů FMP Neinvestiční projekty typu people – to people Kulturní výměny Spolupráce institucí Propagace přeshraniční spolupráce Vzdělávání Cestovní ruch Malé infrastrukturní projekty Značení turistických stezek Informační značení Projekty v oblasti ŽP Rekonstrukce drobných památek

Příklady podpořených projektů

„Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých“ ( ) a „Interkulturní vzdělávání dětí, žáků a pedagogů“ ( ) odstraňování jazykové bariéry výukou češtiny (v Rakousku) a němčiny (v Čechách) v příhraničních oblastech již od předškolního věku realizace společného vzdělávání pedagogických pracovníků, lektorů a studentů pedagogických škol se zaměřením na výuku cizího jazyka vznik metodických materiálů a pracovních listů celkové způsobilé výdaje obou projektů činily 3,22 mil. EUR, z toho dotace z ERDF 2,45 mil. EUR

Via Verde ( ) vybudování a rozšíření cykloturistické stezky Via Verde v česko- rakouském pohraničí (úsek Veveří-Šejby/Harbach), která propojuje turistické cíle na obou stranách hranice vybudování nových zastavení (kamenný stůl u kostela Dobrá Voda a pamětní zvon zaniklých obcí pod Kraví horou, vyhlídka na vrcholu Mandelstein) celkové způsobilé výdaje projektu činily 1,36 mil. EUR, z toho dotace z ERDF 1,35 mil. EUR

Přeshraniční zemská výstava Horní Rakousko/jižní Čechy 2013 uspořádání první přeshraniční zemské výstavy v jižních Čechách ve spolupráci s Horním Rakouskem (výstavní místa Český Krumlov, Vyšší Brod, Freistadt, Bad Leonfelden) zpracování koncepce výstavy a přípravná infrastruktura pro realizaci výstavy v českokrumlovském muzeu a ve vyšebrodském cisterciáckém klášteře, na rakouské straně část nákladů hrazena ze zdrojů země Horní Rakousko celkové způsobilé výdaje obou projektů činily 2,05 mil. EUR, z toho dotace z ERDF 1,5 mil. EUR

Porta Culturae ( ) a Kulturní most ( ) vytvoření společné platformy pro rozvoj spolupráce v oblasti kultury s vazbou na cestovní ruch vč. dvojjazyčného informačního portálu o nabídce kulturních aktivit databáze s kulturními subjekty, kontakty a aktivitami v Jčk propojená na dolnorakouskou síť uspořádání pilotních přeshraničních kulturních akcí celkové způsobilé výdaje obou projektů činily 2,2 mil. EUR, z toho dotace z ERDF 1,86 mil. EUR

Budoucí období

Základní podmínky nadále platný princip vedoucího partnera míra kofinancování z ERDF 85 % celková alokace programu cca 97 mil. EUR (tzn. mírné snížení oproti období )  ČR: cca 60 mil. EUR  Rakousko: cca 37 mil. EUR zvýšeny nároky na spolupráci – nově nutné splnit 3 kritéria spolupráce ze 4 (společná příprava, společná realizace, společné financování, společný personál)

Tematické zaměření nebude možná podpora tak široké škály aktivit důvody:  snaha o vazbu politiky soudržnosti na strategii EU 2020  snaha dosáhnout efektivnějších výstupů veškerá podpora musí směřovat k naplnění definovaných tematických cílů (viz čl. 9 návrhu obecného nařízení) pro EÚS možnost zvolit 5 tematických cílů příprava programu – bilaterální programovací skupina

Tematické cíle dle čl. 9 obecného nařízení 1.posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací; 2.zlepšení přístupu, využití a kvality informačních a komunikačních technologií; 3.zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků; 4.podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství ve všech odvětvích; 5.podpora přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik; 6.ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů; 7.podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách; 8.podpora zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil; 9.podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě; 10.investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení; 11.posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy.

Děkuji za pozornost! Ing. Jan Návara Jihočeský kraj – Krajský úřad Odbor evropských záležitostí tel.: